2020. december 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Környezetvédelemért kapott díjjat Ferenc pápa
A Kronos Akadémia nemzetközi díját idén olyan személyek és szervezetek nyerték el, akik elkötelezetten tevékenykednek a környezetvédelem területén. Közöttük az első kitüntetett 2020-ban Ferenc pápa. A Laudato si’ kezdetű enciklikájában megfogalmazott átfogó ökológia egy olyan új szemlélet elismerése, amely a környezetvédelmi tevékenység területén világítótoronnyá válhat.
A Kronos-díj elnyerésének indoklásában hangsúlyozzák: Azért Ferenc pápának ítélték oda a kitüntetést, mert „pápasága tevékenységének középpontjába az átfogó ökológia és a közös kulturális örökség témáját állította. A bolygónkon élő minden emberhez fordul azzal a feladattal, hogy mindenki tegye meg a saját részét a közös otthonunk gondozása érdekében”.
A kitüntetésről szóló levelet a napokban juttatták el a Pápai Ház Prefektúrájához.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán, holnap este 6 órától Mária áhítatot tartanak szentségimádással, szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Segíts te is a Cipősdoboz Tündérnek!
A Segíts te is Egyesület az idei évben is folytatja a cipősdoboz-akciót Szatmárnémetiben, mely által több mint 100 kisgyermek arcára szeretne mosolyt varázsolni az önzetlen adományozók segítségével. Pop Leila, az egyesület vezetője úgy fogalmaz, az örömöt nem lehet maszk mögé rejteni, ezért várják a támogatókat, hogy sok nehéz sorsú gyermek karácsonyát szebbé tehessék, és egyetlen gyerek se maradjon ajándék nélkül. A cipősdoboz-ajándékba bármit lehet tenni, aminek egy gyerek örülhet. Pl tisztálkodási és higiéniai termékek, egy meleg sál, sapka, édességek, kisebbeknek apróbb játékok, mesekönyvek, tanszerek. Az elkészített ajándékot színes papírral csomagolják be, ragasszák jól be, ugyanakkor a dobozon jól láthatóan fel kel tüntetni, hogy milyen korosztályú lánynak/fiúnak szánják az ajándékot, melyeket december 20-ig lehet átadni az egyesület képviselőinek.
A cipősdoboz-akció mellett az egyesület nap mint nap azért küzd, hogy támogatottjainak biztosítani tudja a mindennapi betevőt ezért állandó jelleggel várják a tartósélelmiszer-adományokat is. További információk Pop Leilánál a 0749 987 875-ös telefonszámon kaphatók.

Könyvbemutató Gyergyócsomafalván
A gyergyócsomafalvi templomban december 20-án, vasárnap, a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise után bemutatják a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötetet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését mutatja be.

Szentségimádás Csíkszeredában
A csíkszeredai Millenniumi-templomban „Menjünk eléje hálaadással, ujjongjunk előtte énekszóval!” felhívással szólítják meg mindazokat, akik imával és énekkel szeretnének ünnepelni az eucharisztikus Jézus jelenlétében. December 26-án, karácsony másodnapján, szentségimádást tartanak déltől az esti szentmiséig. Az Ádám Rebeka által vezetett anya, apa, gyerek csoport a szentmise után énekekkel örvendezteti meg a jelenlévőket.

Időjárás: Ma is borongós időre számíthatunk az ország legnagyobb részén. Pára-, ködfoltokkal indul a nap, helyenként szitálással. Gyenge marad a légmozgás. Délután 3-9 fokot mérhetünk.
A hétvégén is kitart a szürke, borongós idő néhol szitálással, reggel ónos szitálással. A déli, délkeleti szél helyenként felélénkülhet.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a jegenyei templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Adjunk hálát a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

A zene lelki táplálék
Sepsiszentgyörgyön is hagyománya van a karácsonyra való készülődésnek, amely az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával veszi kezdetét.
Idén tizenegyedik alkalommal állítanak óriási adventi koszorút a város Főterén és az állomási körforgalomnál.
A szervezők adventi erkélyzenével teszik meghittebbé a karácsonyra való készülődést.
Az ünnepi varázslat utolsó karácsonyi hírnökei a Cantus Firmus Vegyeskar kórustagjai lesznek. Szólamaik december 20-án, vasárnap déli 12 és délután 4 óra közötti idősávban csendülnek majd fel. Az első állomás a Bod Péter Megyei Könyvtár (Magyar Kulturális Intézet) lesz, amelyet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Bene-ház épülete (Székelyföldi Vadászati Kiállítás) követ. Az erkélyzenés produkció a vasútállomás épületének erkélyén zárul.

Szent Család vasárnapi gyűjtés
A Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda támogatására szerveznek újbóli gyűjtést december 27-én, Szent Család vasárnapján. Segítsük egymást, hogy a családok ügyének szolgálata ne lankadjon ezekben az időkben sem. A begyűlt adományokat a Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda számlájára küldhetik el, a számlaszámot a csalad.ro oldalon találhatják meg.

Rajzpályázat határon túli gyerekeknek
A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KÁMME) rajzpályázatot hirdet határon túli magyar gyermekek számára A mi karácsonyunk címmel. A „Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása” projekt keretében hirdetett gyermekrajzpályázatra 3 és 14 év közötti gyerekek nevezhetnek be karácsonyhoz kapcsolódó alkotásokkal.
A pályázatra lehet készíteni rajzot, festményt A/4-es és A/3-as méretben. A rendező a beküldött gyermekrajzok válogatásából virtuális és hagyományos kiállítást is szervez.
Három kategóriát különböztetnek meg: 3−6 év, 7−10 év, 11−14 év közötti gyermekek. A zsűri mindhárom kategóriában 3−3 nyertest hirdet, összesen kilencen kapnak ajándékcsomagot.
Beküldési határidő: 2021. január 25.
A pályázattal kapcsolatos további részletek a www.kamme.keesz.hu oldalon olvashatóak.

Időjárás: Ma is borongós időre számíthatunk az ország legnagyobb részén. Pára-, ködfoltokkal indul a nap, helyenként szitálással. Gyenge marad a légmozgás. Délután 3-9 fokot mérhetünk.
A hétvégén is kitart a szürke, borongós idő néhol szitálással, reggel ónos szitálással. A déli, délkeleti szél helyenként felélénkülhet.

MRE Hírszolgálat, 2020. december 18.

About the author

majoros gabriella