2020. december 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Online vezetett ima A Szociális Testvérek Társasága szervezésében online vezetett imaalkalmak lesz ma este 7 és 8 óra között. Várják azon személyek jelentkezését, akik aki szeretnének mélyülni az istenkapcsolatában, illetve közösségben együtt imádkozni. Az alkalom menete: megérkező kör, vezetett ima, kiscsoportos megosztás. További részletek, és bejelentkezés a Szociális Testvérek Társasága facebook oldalán.

Szent Család napi búcsúk és szentmisék A gyulafehérvári főegyházmegyében a marosvásárhely–remeteszegi Szent Család-plébániatemplom búcsúja december 26-án, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik. A liturgia keretében megáldják az idén kerek házassági évfordulót ünneplő házaspárokat, illetve minden házaspárt és családot. A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban december 27-én, Szent Család vasárnapján a délelőtt 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisén megáldják a 25, 40, 50 és 60 éves jubiláló házasokat. A Kis Szent Teréz-plébánatemplomban Szent Család vasárnapjának előestéjén a 40. házassági évfordulókat várják a fél 7 órakor kezdődő szentmisére. Szent Család vasárnapján a zsúfoltság elkerülése végett adélelőtt fél 10-től a 10., a fél 12-től a 30. és 50., az esti fél 7-es szentmisére a 20. és 25. házassági évfordulót ünneplőket várják nagy szeretettel. A dévai egyházközségben a hagyomány szerint idén is megünneplik a kerek évfordulós házaspárokat, a Szent Család vasárnapján. Arra kérik a jubilálókat, hogy jelentkezzenek a plébánián. A petrozsényi egyházközségben december 27-én, Szent Család vasárnapján ünnepi sorrendben lesznek a szentmisék. A temesvári egyházmegyében Szent Család vasárnapján, december 27-én, a Temesvár-erzsébetvárosi templomban délután 5 órai kezdettel Pál József Csaba megyéspüspök szentmisét mutat be, amelyen az egyházmegyei lelkiségi mozgalmakhoz tartozó családok vesznek részt.

Rendkívüli taizéi találkozó A hagyományos találkozót, amelyet minden év december vége és január eleje között rendez meg a Taizéi Közösség, sok ezer fiatal részvételével, a világjárvány miatt ezúttal online rendezik meg. Az esemény – a közösség weboldalának tájékoztatása szerint – december 27-től január 1-jéig, vasárnaptól péntekig tart; központi témája: „Reménykedni a kedvező és kedvezőtlen időkben”. A találkozón, mint minden évben, imádságok, bibliai elmélkedések és műhelymunkák várják az érdeklődőket; különféle témákat vitatnak meg a jelenleg megélt nehéz pillanatokhoz kapcsolódóan: egészség, fiatalok, Egyház, bevándorlás, igazságtalanságok, társadalmi feszültségek, párbeszéd. A találkozó elején felolvassák Alois testvér, a Taizéi Közösség perjelének üzenetét, amely december 21-től elérhető a közösség internetes oldalán. Torino adott volna otthont a 43. taizéi találkozónak, amelyet azonban a jelenlegi helyzet okán egy évvel elhalasztottak.

Időjárás: Ma is marad a borongós, nyirkos idő több helyen szitálással, délkeleten helyenként gyenge esővel. Ónos szitálás hajnalban, főként a hegyvidéki területeken fordulhat elő. Gyenge lesz a délkeleti szél. Hajnalban -4 és 1 fok között, napközben 4-8 fok körül alakul a levegő hőmérséklete.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tordatúri templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Adjunk hálát a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Adventi versterápiás műhelymunka – online Adventi versterápiás műhelymunkát tart Homa Ildikó szociális testvér, klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta december 23-án, szerdán, eset 6 és 8 óra között. Ha szeretnéd megajándékozni magadat és/vagy szeretteidet egy általad írt haiku-füzérrel ott a helyed. Az online foglakozásra jelentkezni a romkat.ro oldalon lehetséges. Egyéb információért írjon a ildiko.homa@gmail.com email-címre.

Karácsonyi koncert – online A karácsony lényege a közösségekben rejlik. Hiszen ennek misztériumát csak akkor tudjuk igazán megérteni, átélni, hogyha adhatunk és kaphatunk, közösségben érezzük át a szeretetet. Ebben az évben minden más. A gyergyószentmiklósi Glory dicsőítő zenekar megragadva ennek a másságnak a szépségeit továbbra is adni szeretne azoknak az embereknek, akik nyitottak az örömhír befogadására. Éppen ezért a hagyományos karácsonyi koncertjét online közvetíti.

Imakilenced Isten szolgája Márton Áron püspök boldoggá avatásáért Márton Áron püspök születésének 125. évfordulóján, 2021. augusztus 28-án, a korábbi megemlékezések, konferenciák hagyományához kapcsolódva, főegyházmegyei zarándoknapot tartanak Csíkszentdomokoson, Áron püspök tiszteletének lelki síkon való előmozdítása, ébren tartása céljából, ezáltal is segítve boldoggá avatása folyamatát. Előkészületként imakilencedre kerül sor  idén decembertől kezdődően a csíkszentdomokosi templomban, minden hónap utolsó szombatján. A népmissziós célt szolgáló lelki előkészület az Imádkozzunk Áron püspökkel! című imafüzetben található kilencedre alapul, minden hónapban meghívott papok tartanak elmélkedést Áron püspök gondolatai alapján, az egyes témákat elmélyítve és aktualizálva a mai kor kihívásaira. A szentmisék előtt egyórás imádságot – rózsafüzér és egyéb imák – vezetnek a csíkszentdomokosi rózsafüzér-társulatok, a mise végén kerül sor az elmélkedésre és imádkozásra. Az első alkalom 2020. december 26.-án, szombaton 15 órától lesz. Téma: Imádkozzunk együtt Jézus Krisztussal, aki az Eucharisztiában jelen való jó barát és táplálék a vele járók számára! Elmélkedést tart: Obermájer Ervin viceposztulátor. A szentmiséket a tervek szerint az Erdélyi Mária Rádió közvetítésében és a templom.ro honlapon is lehet követni.

Szent Család vasárnapi gyűjtés A Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda támogatására szerveznek újbóli gyűjtést december 27-én, Szent Család vasárnapján. Segítsük egymást, hogy a családok ügyének szolgálata ne lankadjon ezekben az időkben sem. A begyűlt adományokat a Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda számlájára küldhetik el, a számlaszámot a csalad.ro oldalon találhatják meg.

Időjárás: Ma is marad a borongós, nyirkos idő több helyen szitálással, délkeleten helyenként gyenge esővel. Ónos szitálás hajnalban, főként a hegyvidéki területeken fordulhat elő. Gyenge lesz a délkeleti szél. Hajnalban -4 és 1 fok között, napközben 4-8 fok körül alakul a levegő hőmérséklete.

MRE Hírszolgálat, 2020. december 21.

About the author

Majoros Gabriella