2020. február 03. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Csapatjáték szerelemmel
Ezzel a mottóval tartják február 2-16 között a Házasság hete rendezvénysorozatot Szatmárnémetiben. A jelmondat ez esetben is igen találó, hiszen utal a házasságban élő együttműködésre, ugyanakkor előrevetít az idei programban szereplő izgalmas vetélkedőkre és játékokra. Már fut a Házas kalandtúra, amelynek során különböző feladatok teljesítésével haladnak a párok a cél felé.
Az idei házas hétvége első programja egy filmnézés és azt követő kötetlen beszélgetés lesz ma este 7 órától a Libertății (Deák) tér 20 szám alatti Szent István teremben (a Székesegyház plébánia udvaráról érhető el).
Lesz ugyanakkor még egy „társ-as játék”, február 5-én, amit „házaspárbaj”-nak is neveznek. Ez egy társismereti, együttműködési, kreativitási verseny lesz, amelyen a győztes párok wellness-hétvégét tölthetnek Hajdúszoboszlón. Ez utóbbi esetben nézőként is részt lehet venni a vidám hangulatúnak ígérkező vetélkedőn. A házaspárbajra a szatmáriegyházmegye.ro oldalon lehet jelentkezni. A további programokról szintén itt tájékozódhatnak.
Február 7-én és 8-án aztán két előadás várja a házasokat: pénteken este 6-tól Visky István lelkész Házasságban élni – bibliai áttekintés a férfi-női kapcsolatról cím alá rendezi gondolatait a Németi református templom gyülekezeti termében, és ugyanott, másnap, szintén 6 órától Hogyan nősült meg Artúr király címmel tart előadást.
Szentmisékben, istentiszteletekben ünneplik meg 9-én a kerek évfordulós párokat a különböző plébániákon, gyülekezetekben, majd előbbi helyeken szentségimádást tartanak, utóbbiakon közösen imádkoznak a házasokért, családokért.

Rákellenes világnap
2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánította.
A Csíkszeredai Megyei Kórház és Hargita Megye Tanácsa közös szervezésében holnap délután 5 órától előadásra, beszélgetésre kerül sor „Mit tehetek magamért ” címmel. Meghívottak: Holló Gergely onkológus, Kraft Hunor szülész-nőgyógyász szakorvos, András Anna-Mária lelki gondozó, a székelyudvarhelyi önsegítő csoport vezetője valamint a betegséget megélő emberek. Helyszín a Csíkszereda Megyei Tanács Márvány terme.

Önismereti csoport
Önismereti csoportot indul a pszichodráma módszerével és bibliodramatikus elemekkel Marosvásárhelyen.
Célja: közelebb kerülni azokhoz a bennünk levő életforrásokhoz , amelyek határhelyzetekben is hordozzák az életet; meghozott vagy meghozandó döntéseinkre fókuszálni, hogy szükség esetén újraírva őket, a több életet tudják szolgálni; kapcsolatainkra rátekinteni, hogy elakadások kitisztulhassanak, merevségek rugalmasodjanak.
Az első találkozás február 7-9 között lesz. Jelentkezni lehet Vormair Emesénél a 0749-188069-es telefonszámon és a vormairemese@gmail.com címen, illetve Varga Péter Piusnál vpp6106@t-email.hu címen

Megszentelt élet világnapja
A gyulafehérvári főegyházmegye területén tevékenykedő férfi- és női szerzetesrendek képviselői február 8-án, délelőtt 10 órától Hargitafürdőn találkoznak. A délután 4 órakor kezdődő szentmisére, amelynek főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott püspök, szeretettel várják a velük együtt ünnepelni vágyó híveket is.

Családos farsang
A máramarosszigeti Borromeo Szent Károly plébánián a tavalyi évben megrendezett Keresztény családok a szórványközösség jövőjének záloga című előadássorozat céljául tűzte ki, hogy ne csupán egybegyűjtse, hanem közösséggé formálja a plébánia családjait.
Ennek szellemében február 8-án, szombaton este 7 órától Családos farsang lesz a Flamingo panzióban. Jegyek kaphatóak a plébánia irodájában, ára 75 lej

Liturgikus tánc tanfolyam
A liturgikus tánc az imádság egyik formája. A tánc imádságos lelkülettel való végzése nem más, mint önmagunk belehelyezése Isten jelenlétébe.
Erre a szavakon túli imádságra és jelenlétre vár mindenkit szeretettel Péter Imelda nővér, február 21-23. között Gyergyószentmiklóson az Aviva Stúdióban. Jelentkezni lehet Dombi Hajnalnál a 0747-799253-as telefonszámon február 15-ig.

Időjárás: Ma ismét a felhők lesznek túlsúlyban, sokfelé számíthatunk esőre, záporra. Az enyhe hajnalt követően napközben a szeles időben 7-12 fok körüli értékekre készülhetünk. Délen lesz a legmelegebb, itt akár 17-19 fokot mérhetünk.

H Í RE K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az alsójárai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Élet a Lélekben szeminárium Lázárfalván
Ma este 18 órai ketdettel a lázárfalvi kultúrotthonban kilenc hetes Élet a Lélekben szeminárium kezdődik. A szemináriumon a fő munkát Isten Lelke végzi, de elvégzéséhez szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Mindenkit várnak, aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét.
Jelentkezni a helyszínen lehet a kezdés időpontjában.

Jegyeskurzus Margittán
Négy alkalomból álló kurzust hirdet meg idei házasulandó jegyesei számára a margittai plébánia. A jegyeskurzuson szentségi házasságban élők tesznek tanúságot a következő témákban: ismerkedés, kommunikáció, konfliktuskezelés, anyós-kérdés, közös vagy külön kassza, szabadidő, ünnepek, szexualitás, gyermekvállalás, munka, hit, Isten, stb.
Az első találkozó holnap este 7 órától kezdődik, és körülbelül másfél órát fog tartani 4 egymást követő kedd este.
Ezek az alkalmak arra is nagyon jók, hogy már most megtapasztalhassák a jegyesek egy jövőbeli családos csoport hangulatát, hatékonyságát és fontosságát. Az érdeklődők a helyi plébánosnál jelentkezhetnek.

Könyvbemutatóval és vetítéssel egybekötött kiállítás-megnyitó Kolozsváron
Február 6.-án, csütörtökön este 18 órától Magyarország Kolozsvár Főkonzulátusán, a Főtér 23 szám alatti belső udvaron a Csíksomlyói vonatos zarándoklat című kiállítást megnyitja dr. Széman Péter, az EMKE elnöke. Okos Mártonnal a Negyedszázada gyalog vittük Erdélyt Európába című könyv szerzőjével Makkay József, az Erdélyi Napló főszerkesztője beszélget.Az est házigazdája Mile Lajos főkonzul.

Önismereti csoport Marosvásárhelyen
Önismereti csoportot indul a pszichodráma módszerével és bibliodramatikus elemekkel Marosvásárhelyen. Célja: közelebb kerülni azokhoz a bennünk levő életforrásokhoz, amelyek határhelyzetekben is hordozzák az életet; meghozott vagy meghozandó döntéseinkre fókuszálni, hogy szükség esetén újraírva őket, a több életet tudják szolgálni; kapcsolatainkra rátekinteni, hogy elakadások kitisztulhassanak, merevségek rugalmasodjanak.
Időtartama: 120 munkaóra. 6 x 20 órás tömbökben, péntek délutántól vasárnap délig, közös megegyezés alapján.
Az első találkozó ismerkedő jellegű is lehet, a második találkozó után köteleződik el a résztvevő és zárul a csoport.
A csoport vezetői: Varga Péter Pius, egyetemi docens, pszichodráma vezető, kiképző bibliodráma vezető (Budapest) és Vormair Emese, teológus, lelkigondozó, bibliodráma asszisztens (Marosvásárhely). Az első találkozás időpontja: 2020. február 7-9. A csoportban való elköteleződést egy személyes interjú előzi meg. Jelentkezés és infó: Vormair Emese: 0749 188 069, vormairemese@gmail.com, illetve Varga Péter Pius: vpp6106@t-email.hu.
A részvételi díj 18 lej/óra/fő. Ehhez jön a budapesti vezető utazási költsége és a terem bére.

Ifjúsági vezetőképzés
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség ebben az évben Teljes Szívvel ifjúsági vezetőképzést és Teljes Szívvel Forte ifjúsági zenecsoport-vezető -képzést is indít. A képzésre jelentkezhetnek 15-22 év közötti fiatalok, akik egy katolikus plébániához tartoznak, és egy ifjúsági vagy egy zenecsoport tagjai is egyben. A képzések első 4 hétvégéje közösen lesz megtartva, a TSZ képzés 7 hétvégét, a TSZ Forte képzés pedig 6 hétvégét foglal magába. Az első találkozás február 14–16 között lesz a csíksomlyói Jakab Antal házban. Jelentkezni lehet február 7-ig. További információk az esemény facebook -oldalán vagy a tsz@fif.ma címen.

Rövid terápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány 15 éve szervez rövid távú terápiás programokat szenvedélybeteg férfiak és nők számára. A programokon való részvételt ajánlják azoknak is, akik hozzátartozóként keresnek segítséget szenvedélybeteg társuk számára. Az évente 4 alkalommal megrendezett programok jó alkalmat nyújtanak a szenvedélybetegség mibenlétének
megismerésére, a hozzá kapcsolódó problémák és tévhitek felismerésére, illetve a változtatásra való készség és a motiváltság növelésére. Az idei első rövid terápiás program február 17-28 között lesz Magyarózdon, a Drogterápiás Otthonban. Jelentkezni február 10-ig lehet. További információk a bonuspastor.ro oldalon.

Időjárás: Ma ismét a felhők lesznek túlsúlyban, sokfelé számíthatunk esőre, záporra. Az enyhe hajnalt követően napközben a szeles időben 7-12 fok körüli értékekre készülhetünk. Délen lesz a legmelegebb, itt akár 17-19 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2020. február 03.

About the author

majoros gabriella