2020. február 05. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szentmisével búcsúzott Kovács Gergely kinevezett gyulafehérvári érsek
Tegnap reggel 8 órakor a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya kápolnájában mutatott be szentmisét Kovács Gergely, aki így vett búcsút közel 30 évnyi szolgálat után a római magyar közösségtől. A szentmisén részt vettek a Rómában szolgálatot teljesítő és tanuló magyar paptestvérek, a magyar közösség tagjai, illetve zarándokok. A hívek nevében Németh László prelátus, olaszországi főlelkész köszöntötte a kinevezett érseket, akinek szolgálatára imáikat kérte. Imádkoztak a szentmisén Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsekért és szerte a világban élő magyarokért. A Rómában élő magyar papoktól egy Erdélyt ábrázoló térképet, a hívő közösségtől egy történelmi Magyarország-térképet kapott Kovács Gergely, aki éppen a nemzeti összetartozás évében kezdi meg gyulafehérvári érseki szolgálatát. Ez az összetartozás jellemezze a gyulafehérvári hívekkel, a világ magyarságával való kapcsolatát, mint ahogy érezze mindig az olaszországi magyarok iránta való kötődését- tudósított a vaticannews.va.

Videós katekézissorozat
A házasság hete alkalmával a katolikus.ma Bíró László püspök atyával, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferensével járja végig a házasság útját, az ismerkedéstől egészen az özvegységig, hisz ez a házasság teljessége. A püspök atya lépésről lépésre vezet minket. A videós katekézissorozat február 9. és 16-a között minden nap egy újabb témával jelentkezik. A videókat kórházi körülmények között rögzítették, hiszen a püspök atya elhúzódó kezelésen vesz részt, de ez a felkérésnek nem szabott határt. A videósorozatra a katolikus.ma oldalon lehet feliratkozni.

Házasság hete Szentegyházán
Idén másodszor csatlakozik Szentegyháza is a Házasság hetéhez. A Szent Gellért Alapítvány célja, a Házasság hete jegyében lehetőséget kínálni szentegyházi és környékbeli házaspároknak kapcsolatuk megerősítésére a hétköznapokban.
Február 11-20. között egy csapatjátékra hívnak mindenkit. A résztvevő párok 10 napon keresztül minden nap éjféléig megkapják a másnapi „csapatjáték-ajánlatát”. Ha sikerült legalább öt csapatjátékos kihívást teljesíteni, és a pár szeretne részt venni a sorsoláson, kérik, hogy küldjenek el egy pár soros beszámolót és néhány fényképet az alkalmak valamelyikéről a hazassaghete.szentegyhaza@gmail.com e-mail címre a játék utolsó napjáig. A részvétel életkortól és felekezettől független, jelentkezni lehet február 9-ig a 0747-183277-es telefonszámon.
A 10 napos „kaland” megkoronázásaként február 21-én, este 6 órától egy gyertyafényes vacsorára hívnak mindenkit a szentegyházi Velence vendéglőbe. Belépő: 90 lej/pár (vacsora két személyre, 2 tombola jegy), jelentkezni lehet február 19-ig.

Kreativitás vetélkedő
Az eucharisztia évében a XII. erdélyi főegyházmegyei kreativitás-vetélkedő a hagyományokhoz híven minden iskoláskorú gyereknek, fiatalnak próbál lehetőséget biztosítani kreatív képességeinek versenyszerű bemutatására 12 versenykategóriában (rajz, fotó, naptár, plakát, dombormű/körplasztika, irodalom, szavalat, bábjáték/dramatizálás, rövidfilm, vokális és hangszeres zene, tánc és sport).
A regisztráció első szakasza február 14-én zárul. A jelentkezők számának függvényében készül el a költségvetés, s a lehetséges támogatások felmérése (a regisztrálók részéről is érkezhet támogatás) és a pontos beosztása a kategóriáknak. Ezt követően március 14-én zárul a regisztráció megerősítése, az alkotások beküldésével.
Minden versenykategória célja az Eucharisztia tematikában készülő kreatív alkotások megjelenítése.
További információk a romkat.ro oldalon olvashatóak.

A beszéded téged tükröz
A beszédünk a pillanatnyi lelkiállapotunk kivetülése, mert ahogyan érezzük magunkat, úgy lélegzünk, ez pedig döntő módon befolyásolja hangunk minőségét.
A Kájoni János Megyei Könyvtárban február 13-án délután 5 órától Gyéresi Júlia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem adjunktusa, beszédtechnika tanár, hangfejlesztő tréner bemutatja miként nő vagy csökken az önbizalom a hangerő által, a gége szintjén létrejövő hangmimikát, az érzelmi viszonyok tükröződését az arcon, a hanghordozás és testtartás viszonyát, melynek során az egész test beszél. Az előadás hasznos lehet mindenkinek, akinek naponta hatékonyan és célravezetően kell kommunikálnia. Részvételi díj 90 Ron, jelentkezni lehet február 8-ig a 0740-367023-as telefonszámon, vagy az esemény facebook oldalán található űrlap kitöltésével.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat szélre, havazásra és hóviharokra figyelmeztető sárga riasztást adott ki az ország 36 megyéjére. A csütörtök reggelig érvényes riasztás Máramaros, Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Szilágy, Kolozs, Mehedinţi, Gorj, Szeben, Brassó, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea, Konstanca, Brăila, Galac, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Kovászna, Hargita, Maros és Beszterce-Naszód megyét érinti.
Az előrejelzések szerint szerdán keleten havazásra, az ország többi részén esőre, havas esőre kell számítani, este és éjszaka pedig mindenütt havazni fog.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a felvinci templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Egész napos szentségimádás és gyóntatás
A kolozsvári Piarista templomban holnap délelőtt 9 órától este 6 óráig szentségimádás és gyóntatás lesz. Minden órában, a gyóntató atyák váltani fogják egymást és áldoztatás is lesz. Ezt a lehetőséget szeretnék felkínálni a kolozsvári paptestvérek a kedves hívek számára minden hónap első péntekét megelőző csütörtökön. Nagy szeretettel várnak mindenkit!

Kiállítás megnyitó
Holnap este 6 órakor Magyarország Kolozsvár Főkonzulátusán, a Főtér 23 szám alatti belső udvarban a „Csíksomlyói vonatos zarándoklat” című kiállítás megnyitójára kerül sor, a kiállítást méltatja Széman Péter, az EMKE elnöke. Ugyanakkor Okos Mártonnal a „Negyedszázada gyalog vittük Erdélyt Európába” című könyv szerzőjével Makkay József, az Erdélyi Napló főszerkesztője beszélget. Az est házigazdája Mile Lajos főkonzul.

Engesztelő imavirrasztás
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában ma egész éjszakás virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. A virrasztást a városért, az egyházközségért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni.

Megszentelt élet világnapja
A gyulafehérvári főegyházmegye területén tevékenykedő férfi- és női szerzetesrendek képviselői február 8-án, délelőtt 10 órától Hargitafürdőn találkoznak. A délután 4 órakor kezdődő szentmisére, amelynek főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott püspök, szeretettel várják a velük együtt ünnepelni vágyó híveket is.

Családos farsang
A máramarosszigeti Borromeo Szent Károly plébánián a tavalyi évben megrendezett Keresztény családok a szórványközösség jövőjének záloga című előadássorozat céljául tűzte ki, hogy ne csupán egybegyűjtse, hanem közösséggé formálja a plébánia családjait.
Ennek szellemében február 8-án, szombaton este 7 órától Családos farsang lesz a Flamingo panzióban. Jegyek kaphatóak a plébánia irodájában, ára 75 lej.

Betegek világnapja
II. János Pál kezdeményezésére 1993-tól február 11. a betegek világnapja. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak Lourdes-ban. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését.
A csíksomlyói kegytemplom-pápai kisbazilikában a betegek világnapján február 11-én lesz a idősek és járó betegek zarándoklata. A délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise végén a jelen lévő idős és beteg emberek a betegek szentségében részesülhetnek, akik lelkileg előtte felkészültek a szentség felvételére. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén, illetve rádiónk hullámhosszán.
A nemzetközi nap kapcsán február 9-én, vasárnap a resicabányai Havas Boldogasszony-templomban, február 11-én, kedden pedig a resicabányai Szentháromság-templomban bemutatott szentmisék keretében külön imádkoznak a betegekért, akik ez alkalommal felvehetik a betegek szentségét is. Ezeken a napokon a plébánián a helyi Katolikus Orvosok Egyesületének képviselői gyógyszerekkel és egyéb szolgáltatásokkal (vércukorszintmérés, vérnyomásmérés) segítik a híveket.
A Temesvár-józsefvárosi templomban február 11-én, kedden délután 5 órakor szentmisét mutatnak be a betegekért, amelynek keretében kiszolgáltatják a betegek szentségét.
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban vasárnap, február 9-én, a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise keretében a betegek és idősek számára kiszolgáltatják a Betegek szentségét. Ha szükségük van a betegek szállításához, jelezzék a plébánia irodájában.

Időjárás: Kilenc nyugati és északi megyére érvényes narancssárga riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat a nagy mennyiségű csapadék miatt. Az ország nagy részére ugyanakkor hóviharok miatt rendeltek el sárga riasztást, mely csütörtök reggelig marad érvényben. 28 megyében megerősödik a szél, és jelentős mennyiségű csapadék hullhat, 1 700 méteres magasság fölött pedig hóviharok várhatók.

MRE - Hírszolgálat, 2020. február 05.

About the author

majoros gabriella