2020. február 06. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ökumenikus imanapok Déván
A megbékélés, megvilágosodás, reménység, bizalom fogalmára épülnek a hosszú idők óta első ízben megszervezett ökumenikus imanapok Déván. A meghirdetett alkalmak este 6 órakor kezdődnek, ahol a három történelmi magyar egyház lelkészei hirdetik az igét.
Ma este a dévai Páduai Szent Antal-templomban Rátoni Csaba református lelkész hirdet igét.
Holnap a Dávid Ferenc Unitárius Zarándok és Szórványközpontban Nagy Károly ferences atya prédikál.
Február 8-án, szombaton a református templomban Főcze Bonaventúra szerzetes tartja a szentbeszédet.
Vasárnap a Nagyboldogasszony-templomban Koppándi Zoltán unitárius lelkész végzi az igehirdetői szolgálatot.

Elsőpénteki keresztút
Holnap délután 5 órától ismét keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Orgonakoncert
Józsa Domokos, a Nagyvárad-Szöllősi plébániatemplom egyházzenei felelőse orgonakoncertet tart a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban, holnap este 6 órától. Belépés ingyenes, várnak mindenkit szeretettel!

Mária áhítat Ilyefalván
Február 8-án, szombaton délután 4 órától Mária áhítatot tartanak, mely szentmisével kezdődik, utána rózsafüzért imádkoznak, amit gyertyás körmenet kísér. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak.

Megszentelt élet világnapja
A gyulafehérvári főegyházmegye területén tevékenykedő férfi- és női szerzetesrendek képviselői február 8-án, délelőtt 10 órától Hargitafürdőn találkoznak. A délután 4 órakor kezdődő szentmisére, amelynek főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott püspök, szeretettel várják a velük együtt ünnepelni vágyó híveket is.

Családos farsang
A máramarosszigeti Borromeo Szent Károly plébánián a tavalyi évben megrendezett Keresztény családok a szórványközösség jövőjének záloga című előadássorozat céljául tűzte ki, hogy ne csupán egybegyűjtse, hanem közösséggé formálja a plébánia családjait.
Ennek szellemében február 8-án, szombaton este 7 órától Családos farsang lesz a Flamingo panzióban. Jegyek kaphatóak a plébánia irodájában, ára 75 lej.

Jegyeskurzus Gyergyószentmiklóson
Jegyeskurzus indul Gyergyószentmiklóson a házasságkötésre készülő fiatalok számára február 8-án, szombaton este 7 órától a Szent Miklós plébánián. Jelentkezni lehet személyesen a plébániahivatalban.

Videós katekézissorozat
A házasság hete alkalmával a katolikus.ma Bíró László püspök atyával, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferensével járja végig a házasság útját, az ismerkedéstől egészen az özvegységig, hisz ez a házasság teljessége. A püspök atya lépésről lépésre vezet minket. A videós katekézissorozat február 9 és 16-a között minden nap egy újabb témával jelentkezik. A videókat kórházi körülmények között rögzítették, hiszen a püspök atya elhúzódó kezelésen vesz részt, de ez a felkérésnek nem szabott határt. A videósorozatra a katolikus.ma oldalon lehet feliratkozni.

Készségfejlesztő csoport
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas székelyudvarhelyi központjában, 6-8 hónapos, egészségesen fejlődő vagy enyhe eltérést mutató kisgyermekek számára csoportfoglalkozást indítanak.
A Kossuth u. 18 szám alatti székhelyen heti rendszerességgel, játékosan fejlesztik az olyan alapkészségeket, mint a nagymozgás, egyensúly, tájékozódás, beszéd, szociális készség, figyelem, emlékezet, ritmusérzék.
Jelentkezni február 14-ig lehet a 0735-735151-es vagy a  0725-355638-as telefonszámokon, hétköznapokon reggel 8 és délután 4 óra között.
A helyek elfoglalása a feliratkozás sorrendjében történik.

Időjárás: Négy megyében az éjszaka folyamán az összes utat lezárták és az összes iskolában szünetel csütörtökön az oktatás; több vasúti szakaszon akadozik a közlekedés, és 131 település maradt országszerte áram nélkül – megviselték Romániát a hóviharok. A kedvezőtlen időjárás főként a délnyugati megyékben okozott fennakadásokat, de Székelyföldet is érintette. Hargita megyében több útszakaszt lezártak, hat településen szünetelt az áramszolgáltatás, és két balánbányai iskola bezárt.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a harasztosi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Egész napos szentségimádás és gyóntatás
A kolozsvári ferences templomban ma reggel 9 órától este 6 óráig szentségimádás és gyóntatás lesz. Minden órában, a gyóntató atyák váltani fogják egymást és áldoztatás is lesz. Ezt a lehetőséget szeretnék felkínálni a kolozsvári paptestvérek a kedves hívek számára minden hónap első péntekét megelőző csütörtökön. Nagy szeretettel várnak mindenkit!

Első csütörtöki Szentségimádás
Ma tartjuk a szokásos csendes szentségimádást rádiónk nagyváradi stúdiójának kápolnájában. Reggel fél 9-től szentmise lesz, majd délután 3 óráig várjuk az imádkozni és engesztelni vágyókat.
A vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában ma délután 2 órakor elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért, majd az isteni irgalmasság rózsafüzért. 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Élet egy sérült gyerekkel
Kevés dolog van, ami annyira meg tud rendíteni egy gyermeküket izgatottan váró párt, mint a szembesülés azzal: sérült gyermekük született. Nem véletlen, hogy a szülőkben lejátszódó folyamatot a gyászfolyamathoz hasonlítják. Eluralkodik bennük az ijedtség, a pánik, a szorongás és kezdetét veszi a tagadás. Nehéz batyut cipelnek, bánatkővel kirakott úton járnak ezek a szülők. A batyu súlyát növelik a tájékozatlanság és tudáshiány kövei is.
Ennek segítségére interaktív előadást szerveznek ma este 6 órától Nagyváradon a Bunyitay Vince Könyvtárban „Élet egy sérült gyermekkel” címmel, amelynek meghívottja Wagner Andrea gyógypedagógus.

Önkéntes találkozók
Folytatódnak a Mária Rádió önkéntes találkozói, holnap délután 3 óra 20 perctől a nagykárolyi Szent László közösségi házban, február 8-án, szombaton délelőtt 10 órától Szatmáron a rádió stúdiójában, majd délután 3 órától Érmihályfalván a plébánia hittantermében lesz a találkozó.

Jótékonysági orgonahangverseny
A nagyváradi püspökség jótékonysági orgonahangversenyt szervez a kicsi Noelért a nagyváradi székesegyházban holnap este 7 órától.
Közreműködnek Kristófi János orgonaművész és Gáti Sándor oboaművész. A belépés ingyenes, örömmel fogadnak minden adományt. A teljes bevétel Ölyüs Noel Róbert gyógyulását szolgálja!

Jegyeskurzus Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébánián, a szombatfalvi Szent György-egyházközséggel közös szervezésben jegyeskurzus kezdődik szentségi házasságra és családi életre vágyó fiataloknak. A kurzus első alkalma február 13-án, csütörtökön este 7 órakor lesz. Jelentkezni személyesen a plébániahivatalokban lehet.

Fogódzók a léleknek
Megjelent Joyce Rupp amerikai lelkiségi író és szerzetesnő ötödik könyve „Fogódzók a léleknek” címmel, amely szintén Bereczki Silvia segítő nővér fordításában tárul elénk. Az „Ihlet az év minden napjára” alcímmel fémjelzett kötet hasznos lehet a mindennapok során, hiszen lehet, hogy csak egy-egy jó szó, gondolat kell elérjen bennünket ahhoz, hogy meglássuk az utat, a továbblépés lehetőségét.
A könyvet a Temesvár-józsefvárosi plébánia közösségi termében mutatják be, február 19-én, szerdán este 6 órától.
Lelki utakról és útkeresésről a könyvek fordítójával Serbán Mária, a Verbum kiadó munkatársa beszélget.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat szélre, havazásra és hóviharokra figyelmeztető sárga riasztást adott ki az ország 36 megyéjére, illetve piros riasztást 5 megyére. A ma reggelig érvényes riasztás Máramaros, Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Szilágy, Kolozs, Mehedinţi, Gorj, Szeben, Brassó, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea, Konstanca, Brăila, Galac, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Kovászna, Hargita, Maros és Beszterce-Naszód megyét érinti.
Az előrejelzések szerint havazásra, havas esőre kell számítani. Moldvában, Dobrudzsában és Munténia nagy részén jelentős friss hóréteg képződik, és erős, 60-70, a hegyekben 90-100 km/órás széllökések várhatók.

MRE – Hírszolgálat, 2020. február 06.

About the author

majoros gabriella