2020. február 08. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Önkéntes találkozók
Folytatódnak a Mária Rádió önkéntes találkozói, ma délután 3 óra 20 perctől a nagykárolyi Szent László közösségi házban, holnap délelőtt 10 órától Szatmáron a rádió stúdiójában, majd délután 3 órától Érmihályfalván a plébánia hittantermében lesz a találkozó. Február 9-én, vasárnap a reggeli 9 órás szentmise után Tótiban, a 11 órás szentmise után pedig Micskén Szilágyi László promóciós munkatársunk rövid bemutatót tart a rádióról.

Orgonakoncert
Józsa Domokos, a Nagyvárad-Szöllősi plébániatemplom egyházzenei felelőse orgonakoncertet tart a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban, ma este 6 órától. Belépés ingyenes, várnak mindenkit szeretettel!

Filmklub Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti Szentlélek plébánia szervezésében, a Kolping teremben folytatódik a Szemlélek filmklub, anya-sorozata. A vetítésre kerülő „Anyám és más futóbolondok a családból” című filmben, a főszereplő mai élete és visszaemlékezései által kerül bemutatásra annak folyamata, hogyan cseperedik lánnyá, majd fiatal nővé, és mit él meg feleségként, anyaként. Sok a csavar és egyetlen a jelmondat: élni és figyelni, élni és megélni, élni és túlélni. Egy szóval: élni. Hol mosolyogva, hol sírva, de élni az életet.
A vetítés holnap este 7 órától lesz.

Videós katekézissorozat
A házasság hete alkalmával a katolikus.ma Bíró László püspök atyával, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferensével járja végig a házasság útját, az ismerkedéstől egészen az özvegységig, hisz ez a házasság teljessége. A püspök atya lépésről lépésre vezet minket. A videós katekézissorozat február 9 és 16-a között minden nap egy újabb témával jelentkezik. A videókat kórházi körülmények között rögzítették, hiszen a püspök atya elhúzódó kezelésen vesz részt, de ez a felkérésnek nem szabott határt. A videósorozatra a katolikus.ma oldalon lehet feliratkozni.

Ez az a nap! Roadshow
Hisszük, hogy az egyik legfontosabb dolog életünkben, hogy Istenünket magasztaljuk! Hálásak vagyunk az Ő kegyelméért, Jézus megváltó áldozatáért, ezért a zsoltáríróhoz hasonlóan nekünk is az a célunk, hogy Őt dicsőítsük, ameddig élünk.
Február 8-án, hétfőn ismét útjára indul az Ez az a nap! Roadshow, hogy bő egy hét alatt 6 ország 8 városába látogasson el. A körutazás Ausztriában indul, majd Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Magyarország következik, és végül Romániában zárul.
Martin Smith, Noel Richards és Pintér Béla a Roadshow összes állomásán jelen lesz; valamint több városban ott lesz Mező Misi, Csiszér László és Prazsák László is. Rajtuk kívül pedig egy-egy helyszínen bekapcsolódik Mike Sámuel, valamint Gável András és Gellért, illetve a külföldi rendezvényeken helyi zenészek.
Február 13-án, csütörtökön a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban, február 14-én, pénteken a szegedi a Sportcsarnokba, illetve február 15-én, szombaton az aradi Harvest központban lesz a rendezvény.
Jegyvásárlás és további információk az ezazanap.hu oldalon.

Fogódzók a léleknek
Megjelent Joyce Rupp amerikai lelkiségi író és szerzetesnő ötödik könyve „Fogódzók a léleknek” címmel, amely szintén Bereczki Silvia segítő nővér fordításában tárul elénk. Az „Ihlet az év minden napjára” alcímmel fémjelzett kötet hasznos lehet a mindennapok során, hiszen lehet, hogy csak egy-egy jó szó, gondolat kell elérjen bennünket ahhoz, hogy meglássuk az utat, a továbblépés lehetőségét.
A könyvet egy körút során mutatják be több helyszínen: február 16-án, vasárnap délután fél 1 órától a szatmárnémeti Székesegyházi plébánián, a Temesvár-józsefvárosi plébánia közösségi termében február 19-én, szerdán este 6 órától. Csíkdelnén február 23-án, déli 12 órakor az Úrkápolnában lesz a könyvbemutató.

Idő a csendben
A kontemplatív, szemlélődő ima gyakorlására hív a szatmári egyházmegye világiak irodája február 21-23. között, Nagyszokondra. Napi többszöri 25 perces imaidők, a befelé- és kifelé figyelés során szerzett tapasztalatok megosztása, teljes csend jellemzik majd a programot.
Amikor a szemlélődésben elmélyülünk, a hétköznapokban megszokott észlelésünk kitágul. Megnyílik a világ a maga valóságos alakjában. A szemlélődésben a kitartó összeszedettség előkészít az elmélyülésre, s ebben olyan alapra találunk, amelyből erőt lehet meríteni. További információk a 0261-715011-es vagy a 0757-050923-as telefonszámokon kaphatók.

Időjárás: Ma is megnövekedhet a felhőzet, országszerte havazásra, keleten és délen helyenként havas eső, hózápor is kialakulhat. A szél még élénk, időnként erős lesz. A fagyos hajnal után a kora délutáni maximumok 3-8 fok között lesznek.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosludasi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Elsőpénteki nagykilenced
Az elmúlt hónapban kezdődött a nagykilenced, mely során a NEK szervezői arra hívnak minden katolikust, hogy imádkozzunk együtt, ezzel is felemelve szívünket és nemzetünket az Úrhoz.
Járuljunk szentáldozáshoz minden hónap első péntekén, és ha szükséges, előtte végezzünk szentgyónást! Ha valaki lemaradt a januári alkalomról, természetesen februárban is lehet csatlakozni. Akkor októberig tart a nagykilenced!

Mária áhítat Ilyefalván
Holnap délután 4 órától Mária áhítatot tartanak, mely szentmisével kezdődik, utána rózsafüzért imádkoznak, amit gyertyás körmenet kísér. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak.

Házasság hete Nagybányán
Nagybányán több olyan programot is szerveznek, amelyre nemcsak házaspárokat várnak, hanem minden érdeklődőt.
Február 9-én, vasárnap a délelőtt fél 12 órától szentmise keretében nyitják meg a Házasság hete rendezvénysorozatot
Február 10-én, hétfőn este 6 órától a Városi Színházban zongoraestet tart a Kossuth-, Liszt- és Cziffra-díjas zongoraművész, Hegedűs András és felesége, Katica Budapestről. Az előadás keretében tanúságtételre is sor kerül. A belépő ára 20 lej.
Kedden, este 7 órától szentségimádásra hívnak mindenkit a Szentháromság-templomban, amelyet a családokért ajánlanak fel.
Február 12-én, szerdán este 6 órakor a Szent József-templomban a kilenced keretében „Krisztus békéje töltse be szíveteket, hiszen erre kaptatok meghívást az egy test közösségében.” címmel tart katekézist Szmutku Róbert plébános.
Csütörtökön, február 13-án, este 6 órától Frigy Szabolcs iskolai tanácsadó, egyetemi tanár tart előadást „A fiatalok vallásos nevelése a fogyasztói társadalomban” címmel a Philia rendezvényteremben.
Pénteken, február 14-én, este 7 órától zenés vacsora lesz házaspároknak a Philiában.
Február 15-én, szombaton este 6 órától Dánics Izabella budapesti családterapeuta, mentálhigiénés szakember tart előadást „Konfliktus helyzetek kezelése a családban” címmel a veresvízi plébánia Don Bosco termében, 7 órától házaspároknak rendeznek kvíz-estet ugyanitt.
Vasárnap, február 16-án, a délelőtt 10 órától kezdődő szentmisében a Krisztus-Király templomban a házaspárok megújítják a házassági fogadalmukat, 11 órától a Szent József-templomban, illetve fél 12 órától a Szentháromság-templomba várják a párokat.

Ráhangolódás nagyböjtre
A szovátai Domokos Kázmér művelődési otthonban, február 15-én, szombaton délelőtt fél 10 és este 6 óra között lelkinapot tartanak, amely keretében a közelgő nagyböjtre hangolódnak rá. A program a rózsafüzér elimádkozásával kezdődik, majd Köllő Tibor plébános tart előadást „Hallgassatok rám , és élni fog lelketek” címmel. 11 órától tanúságtételeket hallhatnak, majd imaszolgálatot végeznek. Ebédszünet után, délután 2 órától Bajcsi Tibor tart előadást „Én vagyok az élet kenyere” címmel. Ez után ismét tanúságtételek és imádság következik, majd a résztvevők közösen átvonulnak a templomba, ahol szentségimádás és szentmise lesz.

Kántorok lelkigyakorlata
Idén is megszervezik a kántorok lelkigyakorlatos továbbképzőjét Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban február 17-20 között. Akik részt szeretnének venni, szándékukat jelezzék február 10-ig a 0741-258156-os telefonszámon.
A továbbképző Veni Sancteval kezdődik a kegytemplomban február 17-én, hétfőn délután 3 órakor, ezért kérik, hogy a résztvevők időben érkezzenek, hogy a szálláshelyeket tudják elfoglalni.
Részvételi díj: 200 RON – a támogatók jóvoltából.

Liturgikus tánc tanfolyam
A liturgikus tánc az imádság egyik formája. A tánc imádságos lelkülettel való végzése nem más, mint önmagunk belehelyezése Isten jelenlétébe.
Erre a szavakon túli imádságra és jelenlétre vár mindenkit szeretettel Péter Imelda nővér, február 21-23. között Gyergyószentmiklóson az Aviva Stúdióban. Jelentkezni lehet Dombi Hajnalnál a 0747-799253-as telefonszámon február 15-ig.

Időjárás: Ma is megnövekedhet a felhőzet, országszerte havazásra, keleten és délen helyenként havas eső, hózápor is kialakulhat. A szél még élénk, időnként erős lesz. A fagyos hajnal után a kora délutáni maximumok 3-8 fok között lesznek.

MRE – Hírszolgálat, 2020. február 07.

About the author

majoros gabriella