2020. február 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tordai ferences templom tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Felújítják a székesegyház orgonáját Egy határon átnyúló projekt részeként, melynek célja a turisztikai erőforrásokhoz kapcsolódó humánerőforrás fejlesztése, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kulturális örökségét bemutató szakemberek -orgonista, restaurátor, muzeográfus, kiállítási kurátor- kiképzését tűzte ki célul, valamint a nagyváradi székesegyházban található, a XVIII. század végén Fridolin Ferstl, bécsi orgonaépítő által készített, majd az 1890-es években az Országh orgonaépítő manufaktúra által jelentősen átépített orgonának felújítását szeretné megvalósítani. Az orgona felújítási munkálatait a gyergyószentmiklósi székhelyű és megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező Vox Humana kft. fogja elvégezni. Február 6-án alá is írták a szerződést, melyben a felek 20 hónapos megvalósítási időben egyeztek meg. Az orgona felújítási munkálatai legkésőbb március elején lesznek már látványosak, amikor is az orgona szétszerelésére kerül majd sor.

Randevú Oroszhegyen Oroszhegyen a Házasság hete alkalmából a Szivárvány közösség második alkalommal szervezi meg a házaspároknak a „Randevút”, amely kortól függetlenül minden házaspárnak alkalmat nyújt a felszusszanásra a hétköznapok rohanásából, játékra, kettesben való meghitt beszélgetésre, rövid filmnézésre. Szeretettel várnak minden feltöltődni, kikapcsolódni vágyó házaspárt holnap este 7 órára a sportcsarnokba.

Ez az a nap! Roadshow Hisszük, hogy az egyik legfontosabb dolog életünkben, hogy Istenünket magasztaljuk! Hálásak vagyunk az Ő kegyelméért, Jézus megváltó áldozatáért, ezért a zsoltáríróhoz hasonlóan nekünk is az a célunk, hogy Őt dicsőítsük, ameddig élünk. Tegnap útjára indult az Ez az a nap! Roadshow, hogy bő egy hét alatt 6 ország 8 városába látogasson el. A körutazás Ausztriában indul, majd Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Magyarország következik, és végül Romániában zárul. Martin Smith, Noel Richards és Pintér Béla a Roadshow összes állomásán jelen lesz; valamint több városban ott lesz Mező Misi, Csiszér László és Prazsák László is. Rajtuk kívül pedig egy-egy helyszínen bekapcsolódik Mike Sámuel, valamint Gável András és Gellért, illetve a külföldi rendezvényeken helyi zenészek. Február 13-án, csütörtökön a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban, február 14-én, pénteken a szegedi a Sportcsarnokba, illetve február 15-én, szombaton az aradi Harvest központban lesz a rendezvény. Jegyvásárlás és további információk az ezazanap.hu oldalon.

Idő a csendben A kontemplatív, szemlélődő ima gyakorlására hív a szatmári egyházmegye világiak irodája február 21-23. között, Nagyszokondra. Napi többszöri 25 perces imaidők, a befelé- és kifelé figyelés során szerzett tapasztalatok megosztása, teljes csend jellemzik majd a programot. Amikor a szemlélődésben elmélyülünk, a hétköznapokban megszokott észlelésünk kitágul. Megnyílik a világ a maga valóságos alakjában. A szemlélődésben a kitartó összeszedettség előkészít az elmélyülésre, s ebben olyan alapra találunk, amelyből erőt lehet meríteni. További információk a 0261-715011-es vagy a 0757-050923-as telefonszámokon kaphatók.

Zacher Gábor erdélyi körútja Van aki a csokoládétól, más a cigarettától, alkoholtól vagy a gyógyszertől vállig függővé, létezik mobiltelefon-, facebook-, de még edzésfüggőség is. Minderről Magyarország egyik leghíresebb orvosa Dr. Zacher Gábor toxikológus, egyetemi docens beszél a tőle megszokott könnyedséggel, humorral fűszerezve. A körút első állomása Kolozsvár lesz, ahol február 24-én este 7 órától tart előadást. További helyszínek Nagyvárad, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy. További információk az eventikum.ro oldalon olvashatóak.

Időjárás: Hétfő délutántól országszerte borongós, szeles az idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki hóviharok és erős szél miatt. Hétfő 18 órától kedd 20 óráig Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Suceava, Neamț, Kolozs és Bihar megyét éri el a rossz idő, elsősorban a hegyvidéket. A széllökések várhatóan elérik a 90-120 km/óra sebességet, a hóviharok miatt a látótávolság 50 méter alá csökken. A hegyekben havazás várható, jelentős hóréteg rakódhat le a meteorológusok szerint. Délután 4-10 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2020. február 11.

About the author

Majoros Gabriella