2020. február 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tibódi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Tematikus nap a Mária Rádióban A szentáldozásban Jézus Krisztussal egyesülünk. Krisztus élete van bennünk. Ez a szerelem nagy pillanata: magasabb létrendbe lépünk. Ami a házasságban a férj és a feleség egyesülése, az a lélek számára a szentáldozás. A lélek egyesül azzal, aki szereti: Krisztussal. A szeretet lény azzal, aki szeret. Ezekről elmélkedünk a mai tematikus napunk során, tartsanak velünk!

Xantus Géza festőművész kiállítása A kolozsvári Művészeti Múzeumban ma délután 6 órakor nyitják meg Xantus Géza festőművész, a „Végtelen vonzásában” címet viselő tárlatát. A kiállítást Németh Júlia műkritikus, Lucian-Natasa Kovács a múzeum igazgatója és Iacob Attila kurátor méltatják. A tárlat február 24-ig látogatható szerdától vasárnapig délelőtt 10 és délután 5 óra között.

Készségfejlesztő csoport A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas székelyudvarhelyi központjában, 6-8 hónapos, egészségesen fejlődő vagy enyhe eltérést mutató kisgyermekek számára csoportfoglalkozást indítanak. A Kossuth u. 18 szám alatti székhelyen heti rendszerességgel, játékosan fejlesztik az olyan alapkészségeket, mint a nagymozgás, egyensúly, tájékozódás, beszéd, szociális készség, figyelem, emlékezet, ritmusérzék. Jelentkezni február 14-ig lehet a 0735-735151-es vagy a  0725-355638-as telefonszámokon, hétköznapokon reggel 8 és délután 4 óra között. A helyek elfoglalása a feliratkozás sorrendjében történik.

Fogódzók a léleknek Megjelent Joyce Rupp amerikai lelkiségi író és szerzetesnő ötödik könyve „Fogódzók a léleknek” címmel, amely szintén Bereczki Silvia segítő nővér fordításában tárul elénk. Az „Ihlet az év minden napjára” alcímmel fémjelzett kötet hasznos lehet a mindennapok során, hiszen lehet, hogy csak egy-egy jó szó, gondolat kell elérjen bennünket ahhoz, hogy meglássuk az utat, a továbblépés lehetőségét. A könyvet egy körút során mutatják be több helyszínen: február 16-án, vasárnap délután fél 1 órától a szatmárnémeti Székesegyházi plébánián, a Temesvár-józsefvárosi plébánia közösségi termében február 19-én, szerdán este 6 órától. Csíkdelnén február 23-án, déli 12 órakor az Úrkápolnában lesz a könyvbemutató.

Előadás Nagybányán A 300 éves nagybányai Szentháromság templom jubileumi évet hirdetett, ennek keretében február 20-án, csütörtökön este fél 7 órától Barokk templomépítészet címmel tart előadást Pintér Zsolt. Az előadás keretében az európai, magyarországi, erdélyi és nagybányai barokk templomépítészetet mutatja be dióhéjban.

Püspökszentelés Gyulafehérváron 2019. december 24-én Ferenc pápa kinevezte az új gyulafehérvári érseket. Mons. Kovács Gergelynek a püspökké szentelése és az érseki hivatalba való beiktatása február 22-én, Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepén lesz délelőtt 11 órától a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és a főszentelő Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke. A társszentelő püspökök: Jakubinyi György nyugalmazott érsek és a romániai pápai nuncius, Miguel Maury Buendía érsek. A püspökszentelést a Duna Televízió és az Erdélyi Mária Rádió élő adásban közvetíti.

Új élet Krisztusban A kolozsvári Szent András Evangelizációs Iskola Új Élet Krisztusban mottóval kurzust tart Kolozsváron a Szentegyház utca 4 szám alatt február 28 és március 1 között. A kurzus előadásokból, imából, énekekből és sok-sok gyakorlatból, közös tapasztalatból áll, hogy a résztvevők megismerhessék Jézus igazi arcát, növekedjenek a hitben és többé váljanak mint vasárnapi keresztények. Jelentkezni február 17-ig lehet a következő elérhetőségek egyikén: Gál Attila Csaba 0742-053878 vagy Majoros Máté 0772-113990.

Időjárás: A következő két hétben felmelegedik az idő, akár 14-16 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekre is számítani lehet a régiók többségében, és a hegyvidék kivételével jelentős lesz a csapadék mennyisége – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) február 10. és 23. közötti időszakra érvényes előrejelzéséből. Ma a változóan felhős-napos időben elszórtan alakulhat ki gyenge eső, zápor, a hegyekben és kezdetben északkeleten akár havazás és hózápor. Veszít erejéből a szél, de még többfelé előfordulhatnak erős, néhol viharos lökések. Napközben 5-10 fok valószínű.

MRE - Hírszolgálat, 2020. február 12.

About the author

Majoros Gabriella