2020. február 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán abosfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Otthoni beteggondozás fejlesztése A Caritas Catolica nagyváradi központjában (Ion Creangă tér 2.), ma délelőtt 11 órától tartják az otthoni beteggondozás fejlesztését célzó projekt hivatalos megnyitóját. A projekt célja, hogy 180 főre bővítsék az otthoni beteggondozásban részesülő személyek számát, illetve biztosítsák a 15 fős munkaerő folyamatos képzését.

Alcsíki kórustalálkozó Csíkszentimrén tartják a XXV. alcsíki kórustalálkozót a helyi templomban február 15-én, szombaton. A találkozó Délelőtt fél 10 órakor a rózsafüzér-ájtatossággal kezdődik, utána szentmisét mutatnak be, melynek főcelebránsa Tamás József nyugalmazott püspök, szónoka pedig  Darvas Kozma József esperes, a csíkszeredai Szent Kereszt egyházközség plébánosa. Fellépnek a csíkzsögödi, csíkszentléleki, tusnádfürdői, csíkszentmártoni, nagytusnádi, csíkszentgyörgyi, csíkszentkirályi, csíkszentimrei, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola karvezető szakának kórusa, és házigazadként a csíkszentsimoni egyházi kórus. A szentmise után két-két kórusművel mutatkoznak be az alcsíki egyházi énekkarok.

Farsangi mulatságok A Temesvári Püspökség keretében működő Egyházmegyei Ifjúsági Központ február 15-én, szombaton két farsangi mulatságot szervez a fiataloknak. Az arad-ségai plébánia hittantermében délután 4 órakor kezdődik a karnevál, amelyre az aradi és a marosi főesperesség plébániáról érkező fiatalokat várják. A krassói esperesség fiataljainak Boksánbányán szerveznek jelmezbált, amelyre délután 5 órai kezdettel a városi kultúrotthonban kerül sor. A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete február 16-án, vasárnap délután 4 órai kezdettel farsangi mulatságot szervez, melyre szeretet várnak kicsiket és nagyokat. A résztvevők 4 órakor találkoznak a Pokolsárnál, majd jelmezben, zenei kísérettel vonulnak a kovásznai művelődési házig. Délután 5 órakor farsang temetés lesz a művelődési ház udvarán, és fél 6 órától kezdetét veszi a bál. Házigazda Ürmösi-Incze Hunor, közreműködnek a Recefice, Pitypang és a Vizitke néptánccsoportok. Az esemény a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

Mária áhítat Kovásznán Február 15-én, szombaton este 6 órától Kovásznán Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba.

Templom megáldása Érmihályfalván külsőleg renoválták a templomot. A megújult istenházát Böcskei László nagyváradi megyés püspök február 16-án, a délelőtt 11 órai ünnepélyes szentmise keretében áldja meg.

Házaspárok útja A Házasság hete programsorozat keretén belül február 15-én, szombat este 6 órakor a nagyváradi Szent László Római Katolikus iskola kápolnájában a Házaspárok útja- Szereled? Szereljük! Az élet bölcsőjének, a házasságnak az útja cím alatt tartanak különleges estét. A házasságápolás egyik szép módja lehet, ha a párok részt vesznek ezen az alkalmon és átbeszélik a már közösen megtett útjukat, az átélt örömöket, nehézségeket, áttekintik a rájuk váró feladatokat, és rápillantanak a mai élethelyzetük legfontosabb kihívásaira.

Jótékonysági koncert Csak tiszta forrásból! mottóval rendeznek jótékonysági koncertet, Bartók Béla halálának 75. évfordulója alkalmából a nagyváradi székesegyházban február 16-án, vasárnap délután 4 órától. A koncert bevételét a nagyszentmiklósi Bartók Béla Ökumenikus Közösségi és Művelődési Központ tervezési költségeinek fedezésére fordítják. Fővédnökök Kiss-Rigó László szeged-csanádi római katolikus püspök és Csűry István királyhágómelléki református püspök, közreműködnek a Benedekfi Testvérek.

Előadás Nagybányán A 300 éves nagybányai Szentháromság templom jubileumi évet hirdetett, ennek keretében február 20-án, csütörtökön este fél 7 órától Barokk templomépítészet címmel tart előadást Pintér Zsolt. Az előadás keretében az európai, magyarországi, erdélyi és nagybányai barokk templomépítészetet mutatja be dióhéjban.

Időjárás: Ma napközben fátyolfelhők szűrhetik a napfényt, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből az Erdélyi medence térségében gyenge havas eső várható. Kezdetben helyenként a nyugati, majd a délies szél lesz élénk. Hajnalra délnyugaton pára, köd is képződhet. A csúcshőmérséklet 5 és 11 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2020. február 13.

About the author

Majoros Gabriella