2020. február 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Lelki egészségünk – Klubfoglalkozás a Kalot-nál
A KALOT Egyesület 2020. február 20-án pszichológusok, lelkészek, lelkigondozók vezetésével újraindítja a lelki egészség megőrzését célzó klubtevékenységet. A klubtevékenység 10 héten át tart, heti egy alkalommal kétórás foglalkozás keretében interaktív módon dolgoznak föl olyan – mindenki életében nehézséget okozható témákat, mind a félelmek, stressz kezelése, sérelmek, kisebbségi érzés gyógyítása, szülői szerepek, párkapcsolati döntések, férfi és női identitás stb. A klubtevékenység előadói: Antal Attila vezető pszichológus, rendszerszemléletű pár- és család pszichoterapeuta, Forró-Erős Gyöngyi pszichológus, mentálhigiénés szakember, Dr. Bálint Blanka mentálhigiénés szakember, Kádár Enikő pszichológus, Csapai Árpád lelkész, Bács Béla János szociálpedagódus, Szász Kinga pszichológus.
A klubtevékenységeken előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Érdeklődni és jelentkezni a 0744 580 375-ös, vagy a czenczerjolan@yahoo.com vagy a kepzesek@kalot.ro e-mail-címen lehet. A helyek száma korlátozott.
Részvételi hozzájárulás a 10 alkalmas foglalkozássorozathoz összesen 200 lej.

Zarándokszemmel a nagyvilágban
Február 20-án, csütörtökön este fél héttől filmvetítéssel egybekötött beszélgetésre hívják az érdeklődőket Kolozsváron a Györkös Mányi Albert Emlékházba, a Majális utca 5 szám alá.
Amit az eseménysorozatról tudni kell: élmények, tapasztalatok, gyakorlati tudnivalók egy helyen, filmmel és beszélgetéssel megismerve a legfontosabb, legismertebb szent helyeket.
Első úticél a hercegovinai Medjugorje, ahol 1981-ben hat fiatalnak jelent meg a Szűzanya. A hely kisugárzása azóta egyre erősebb, napjainkban már zarándokok tízezrei érkeznek ide, hogy a bűnbánatot gyakorolják. Mitől ennyire vonzó a léleknek az önmagával való őszinte szembesülés kíméletlensége? Erre keresik a választ beszélgetésben.
A sorozat házigazdája Bodó Márta lap- és könyvszerkesztő.

Esti dicséret és érdemérem átadása Nagyváradon
Február 21-én, pénteken délután 5 órától Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének évfordulóján a székeskáptalan tagjai a jelen lévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet végeznek a nagyváradi székesegyházban.
Az esti dicséret keretében átadják A hit szolgálatában elnevezésű egyházmegyei érdemérmet, amelyet 2012-ben Böcskei László megyés püspök alapított. A díjat idén Micske egyházközség gondnoka, Kosztandi Mihály hívő kapja. Bővebben az eseményről a RomKat.ro honlapon olvashatnak.

Kodály-műhely a szovátai Mariánum házban
Február 29-én, szombaton Szovátán a Boldogasszony Iskolanővérek Mariánum Házában Kodály- műhelyt szerveznek Gráf Zsuzsánna, háromszoros Artisjus-díjas, Liszt Ferenc-díjas, Magyar Örökség Díjas, Apáczai Csere János-díjas karnaggyal, Magyarország érdemes Művészével; és a Magyar Örökség- díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági karral. Elsősorban zenepedagógus hallgatók jelentkezését várják a marianumssnd@gmail.com e-mail címen, vagy a 0748650932- es telefonszámon február 25-ig.

Nagyböjti virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban a nagyböjt folyamán minden péntekén este tíz órától virrasztást tartanak, mely a reggel fél hét órakor kezdődő szentmisével ér véget. Hívnak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak be a közös imába. Rádiónk csak az első pénteki és a nagypénteki virrasztásokat  közvetíti élő adásban.

Passió 2020 Budapesten
Április 4-én, Európa legnagyobb passiójátékának ad otthont a Papp László Budapest Sportaréna, ahol Jézus életének utolsó napjait, óráit, a 2020 jelmezes közreműködő segítségével adják elő. A rendezvény a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos előkészítő eseménye. Az előadás fővédnöke: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Február 26-ig várják az önkéntes szereplők jelentkezését a passio2020.hu weboldalon. A darabban való részvételhez nem szükséges előzetes színházi, színjátszó tapasztalat. Amire azonban minden játszónak szüksége van, az előadás és témája iránti elköteleződés és a szándék, hogy ebben a nagy színjátszó közösségben megélje a közös játék örömét. A szervezők örömmel fogadják, ha a jelentkező férfiak szakáll növesztését vállalják. A fellépők számára korhű jelmezeket és a próbák napjain étkezést is biztosítanak. Családokat, baráti társaságokat, imacsoportokat és plébániai közösségeket is szeretettel várják a szervezők. A jelentkezés alsó korhatára 12 év.
Az előadások a virágvasárnapot megelőző szombati napon, azaz április 4-én, délután 3 és este 7 órakor kezdődnek. Jegyet 2020 forintos áron a jegy.hu oldalon vásárolhatnak.

Időjárás: A reggeli pára- és ködfoltok megszűnését követően fátyolfelhők zavarhatják a napsütést. Csapadék sehol sem fordul elő. Élénk, északnyugaton erős lökések kísérhetik a déli szelet. Napközben 7-15 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az erzsébetvárosi örmény templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Fogódzók a léleknek
A kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület, a Vasárnap katolikus hetilap és a Keresztény Szó havilap kiadója, valamint a Romkat.ro katolikus hírportál működtetője több helységben is bemutatja a Fogódzók a léleknek Joyce Rupp amerikai lelkiségi író ötödik magyarul megjelent könyvét. A nemzetközileg elismert szerzetes-szerző műveit a mélyen megélt lelkiség és a mindennapok gyakorlatiassága, a művészi ihlet és a sokrétű tudás, valamint a bölcs kísérő és küzdő lelki társ vonásainak egyensúlya jellemzi. Lelki utakról és útkeresésről Bereczki Silvia segítő nővérrel, a könyvek fordítójával Serbán Mária, a Verbum kiadó munkatársa beszélget.
A kötet egyéb kiadványaikkal megvásárolható a bemutatók helyszínein: február 18.-án, kedden 17 órától a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotában, február 19.-én, szerdán 18 órától a Temesvár-józsefvárosi plébánia közösségi termében és február 23.-án, vasárnap 12 órától Csíkdelnén, az Úr kápolnában.

Idő a csendben
A kontemplatív, szemlélődő ima gyakorlására hív a szatmári egyházmegye világiak irodája február 21-23. között, Nagyszokondra. Napi többszöri 25 perces imaidők, a befelé- és kifelé figyelés során szerzett tapasztalatok megosztása, teljes csend jellemzik majd a programot.
Amikor a szemlélődésben elmélyülünk, a hétköznapokban megszokott észlelésünk kitágul. Megnyílik a világ a maga valóságos alakjában. A szemlélődésben a kitartó összeszedettség előkészít az elmélyülésre, s ebben olyan alapra találunk, amelyből erőt lehet meríteni. További információk a 0261-715011-es vagy a 0757-050923-as telefonszámokon kaphatók.

Zacher Gábor erdélyi körútja
Van aki a csokoládétól, más a cigarettától, alkoholtól vagy a gyógyszertől vállig függővé, létezik mobiltelefon-, facebook-, de még edzésfüggőség is. Minderről Magyarország egyik leghíresebb orvosa Dr. Zacher Gábor toxikológus, egyetemi docens beszél a tőle megszokott könnyedséggel, humorral fűszerezve. A körút első állomása Kolozsvár lesz, ahol február 24-én este 7 órától tart előadást. További helyszínek Nagyvárad-február 26, szerda; Gyergyószentmiklós, február 27, csütörtök; Marosvásárhely, február 28, péntek; Székelyudvarhely, február 29, szombat ; Csíkszereda, március 1, vasárnap; Kézdivásárhely, március 2, hétfő; Sepsiszentgyörgy, március 3, kedd. További információk az eventikum.ro oldalon olvashatóak.

Gyergyó kerületi Háló-találkozó
A gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Műszaki Líceumban gyergyói kerületi Háló-találkozót tartanak február 29-én, szombaton reggel 9 órai kezdettel.
A találkozó során a következő kérdésekre kaphatunk választ: Hogyan van jelen Isten a hétköznapjaimban? Hogyan élem meg a szeretetet? Mi a szeretet? Ki a Szeretet? Mélyüljünk el együtt ebben, Benne!
Meghívott Petrovics László, Kárpátaljai gyökerekkel rendelkező, Marosvásárhelyen kollégiumi lelkészként szolgáló jezsuita atya, akinek a jelmondata: „Megismertük és hittünk a szeretetben, amellyel Isten irántunk van”.

Kodály-műhely Szovátán
Február 29.-én, szombaton Szovátán a Boldogasszony Iskolanővérek Mariánum Házában Kodály- műhelyt szerveznek Gráf Zsuzsánna, háromszoros Artisjus-díjas,Liszt Ferenc-díjas, Magyar Örökség Díjas, Apáczai Csere János-díjas karnaggyal, Magyarország érdemes Művészével; és a Magyar Örökség- díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági karral. Elsősorban zenepedagógus hallgatók jelentkezését várják a marianumssnd@gmail.com email- címen, vagy a 0748650932- es telefonszámon február 25.-ig.

Feleségek és édesanyák lelki hétvégéje
Március 6-8. között tizenkettedik alkalommal szervezik meg a feleségek-édesanyák lelki hétvégéjét a csíksomlyói Jakab Antal Házban, amelynek mottója az idén: Asztalt terítesz és táplálsz engem. A rendezvény témájával a Gyulafehérvári Főegyházmegyében meghirdetett Eucharisztia évéhez kapcsolódnak. További információ a csalad.ro oldalon található, ahol kitölthető a jelentkezési űrlap is február 26.-ig.

FITT – Ferences Ifjúsági Találkozó
A ferencesek március 6-8 között Désen szervezik meg a Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozót  EUCHARISZTIA témában. A programra  lehet jelentkezni 15 éves kortól egészen 38 éves korig a romkat. ro oldalon elérhető űrlap kitöltésével.
További információk: ferencesprogramok33@gmail.com e-mail-címen, illetve a 0746 774 701-es (Tibor testvér) vagy 0753 173 263-as, frhugoofm@gmail.com (Hugó testvér).

Időjárás: A reggeli pára- és ködfoltok megszűnését követően fátyolfelhők zavarhatják a napsütést. Csapadék sehol sem fordul elő. Élénk, északnyugaton erős lökések kísérhetik a déli szelet. Napközben 7-15 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2020. február 17.

About the author

majoros gabriella