2020. február 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Lelki egészségünk – Klubfoglalkozás a Kalot-nál A KALOT Egyesület 2020. február 20-án pszichológusok, lelkészek, lelkigondozók vezetésével újraindítja a lelki egészség megőrzését célzó klubtevékenységet. A klubtevékenység 10 héten át tart, heti egy alkalommal kétórás foglalkozás keretében interaktív módon dolgoznak föl olyan – mindenki életében nehézséget okozható témákat, mind a félelmek, stressz kezelése, sérelmek, kisebbségi érzés gyógyítása, szülői szerepek, párkapcsolati döntések, férfi és női identitás stb. A klubtevékenység előadói: Antal Attila vezető pszichológus, rendszerszemléletű pár- és család pszichoterapeuta, Forró-Erős Gyöngyi pszichológus, mentálhigiénés szakember, Dr. Bálint Blanka mentálhigiénés szakember, Kádár Enikő pszichológus, Csapai Árpád lelkész, Bács Béla János szociálpedagódus, Szász Kinga pszichológus. A klubtevékenységeken előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Érdeklődni és jelentkezni a 0744 580 375-ös, vagy a czenczerjolan@yahoo.com vagy a kepzesek@kalot.ro e-mail-címen lehet. A helyek száma korlátozott. Részvételi hozzájárulás a 10 alkalmas foglalkozássorozathoz összesen 200 lej.

Monodráma Kolozsváron Gajdó Delinke „Szelíden és szilárdan” címmel monodrámát mutat be Szabó Magda műveiből, életről, családról, hitről, hivatásról a kolozsvári Szent Mihály plébánia Nőszövetségének dísztermében a Szentegyház út 2 szám alatt, február 21-én, pénteken este 7 órától. Szeretettel várnak mindenkit!

Idő a csendben A kontemplatív, szemlélődő ima gyakorlására hív a szatmári egyházmegye világiak irodája február 21-23. között, Nagyszokondra. Napi többszöri 25 perces imaidők, a befelé- és kifelé figyelés során szerzett tapasztalatok megosztása, teljes csend jellemzik majd a programot. Amikor a szemlélődésben elmélyülünk, a hétköznapokban megszokott észlelésünk kitágul. Megnyílik a világ a maga valóságos alakjában. A szemlélődésben a kitartó összeszedettség előkészít az elmélyülésre, s ebben olyan alapra találunk, amelyből erőt lehet meríteni. További információk a 0261-715011-es vagy a 0757-050923-as telefonszámokon kaphatók.

Fogadalmi triduum A 32 évig tartó török uralom alóli felszabadulás után, az 1693-ban újraalakított nagyváradi latin szertartású székeskáptalan fogadalmat tett, hogy hálaadásul a farsangi időszak utolsó három napján minden évben szentségimádást és szentmisét tartanak a Szent László-templomban. A fogadalmi triduumot február 23-25. között tartják. Délután 5 órakor szentmisét mutatnak be, 6 órától pedig szentségimádás lesz. A lelkigyakorlatos szentmisék főcelebránsa és szónoka Fodor József általános helynök.

Kodály-műhely Szovátán Február 29-én, szombaton Szovátán a Boldogasszony Iskolanővérek Mariánum Házában Kodály- műhelyt szerveznek Gráf Zsuzsánna, háromszoros Artisjus-díjas, Liszt Ferenc-díjas, Magyar Örökség Díjas, Apáczai Csere János-díjas karnaggyal, Magyarország érdemes Művészével; és a Magyar Örökség- díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági karral. Elsősorban zenepedagógus hallgatók jelentkezését várják a marianumssnd@gmail.com e-mail címen, vagy a 0748650932- es telefonszámon február 25-ig.

Feleségek és édesanyák lelki hétvégéje Március 6-8. között tizenkettedik alkalommal szervezik meg a feleségek-édesanyák lelki hétvégéjét a csíksomlyói Jakab Antal Házban, amelynek mottója az idén: Asztalt terítesz és táplálsz engem. A rendezvény témájával a Gyulafehérvári Főegyházmegyében meghirdetett Eucharisztia évéhez kapcsolódnak. További információ a csalad.ro oldalon található, ahol kitölthető a jelentkezési űrlap is február 26.-ig.

Nagyböjti virrasztás Sepsiszentgyörgyön A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban a nagyböjt folyamán minden péntekén este tíz órától virrasztást tartanak, mely a reggel fél hét órakor kezdődő szentmisével ér véget. Hívnak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak be a közös imába. Rádiónk csak az első pénteki és a nagypénteki virrasztásokat  közvetíti élő adásban.

Időjárás: Egy újabb hidegfront érkezik feltámadó északnyugati széllel, kisebb eső, zápor viszont csak északnyugaton és keleten fordul elő. Észak felől felszakadozik a felhőzet, egyre több helyen kisüt a nap. Délután 7-14 fokig emelkedik a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kerelőszentpáli templom tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Fogódzók a léleknek Megjelent Joyce Rupp amerikai lelkiségi író és szerzetesnő ötödik könyve „Fogódzók a léleknek” címmel, amely szintén Bereczki Silvia segítő nővér fordításában tárul elénk. Az „Ihlet az év minden napjára” alcímmel fémjelzett kötet hasznos lehet a mindennapok során, hiszen lehet, hogy csak egy-egy jó szó, gondolat kell elérjen bennünket ahhoz, hogy meglássuk az utat, a továbblépés lehetőségét. A könyvet egy körút során mutatják be több helyszínen: ma délután 5 órától a nagyváradi Püspöki Palotában, holnap este 6 órától a Temesvár-józsefvárosi plébánia közösségi termében. Csíkdelnén február 23-án, déli 12 órakor az Úrkápolnában lesz a könyvbemutató.

Márton Áron könyvbemutató Márton Áron püspök közel nyolcvanezer oldalnyi titkos megfigyelési anyagából tavaly jelent meg az első forráskiadvány. Ebben az 566 oldalas kötetben a püspök dolgozószobájában 1957 és 1960 között elhangzott, a Securitate által lehallgatott beszélgetések átirataiból válogattak a szerzők, elsősorban olyan dokumentumokat, amelyeknek kétségtelen az egyháztörténeti, kortörténeti relevanciája. A kötet összeállítói, illetve a bevezető tanulmány szerzői Denisa Bodeanu és Nagy Mihály Zoltán történészek. „A (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960)” című könyv csíkszeredai bemutatójára Magyarország Főkonzulátusa szervezésében, február 20-án, csütörtökön este 6 órától a Lázár-ház (Gál Sándor utca 9.) dísztermében kerül sor. A beszélgetés résztvevői: Tamás József nyugalmazott püspök, Nagy Mihály Zoltán történész; a kötet társszerzője, Gálfalvi Ágnes, a Lector kiadó igazgatója és Lázár Csilla, a Márton Áron Múzeum munkatársa. Csíkszentmártonban a könyvet február 21-én, pénteken este 6 órától mutatják be a helyi könyvtárközpont emeleti termében.

Előadás Nagybányán A 300 éves nagybányai Szentháromság templom jubileumi évet hirdetett, ennek keretében február 20-án, csütörtökön este fél 7 órától Barokk templomépítészet címmel tart előadást Pintér Zsolt. Az előadás keretében az európai, magyarországi, erdélyi és nagybányai barokk templomépítészetet mutatja be dióhéjban.

Zarándokszemmel a nagyvilágban Február 20-án, csütörtökön este fél héttől filmvetítéssel egybekötött beszélgetésre hívják az érdeklődőket Kolozsváron a Györkös Mányi Albert Emlékházba, a Majális utca 5 szám alá. Amit az eseménysorozatról tudni kell: élmények, tapasztalatok, gyakorlati tudnivalók egy helyen, filmmel és beszélgetéssel megismerve a legfontosabb, legismertebb szent helyeket. Első úticél a hercegovinai Medjugorje, ahol 1981-ben hat fiatalnak jelent meg a Szűzanya. A hely kisugárzása azóta egyre erősebb, napjainkban már zarándokok tízezrei érkeznek ide, hogy a bűnbánatot gyakorolják. Mitől ennyire vonzó a léleknek az önmagával való őszinte szembesülés kíméletlensége? Erre keresik a választ beszélgetésben. A sorozat házigazdája Bodó Márta lap- és könyvszerkesztő.

Esti dicséret és érdemérem átadása Nagyváradon Február 21-én, pénteken délután 5 órától Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének évfordulóján a székeskáptalan tagjai a jelen lévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet végeznek a nagyváradi székesegyházban. Az esti dicséret keretében átadják A hit szolgálatában elnevezésű egyházmegyei érdemérmet, amelyet 2012-ben Böcskei László megyés püspök alapított. A díjat idén Micske egyházközség gondnoka, Kosztandi Mihály hívő kapja. Bővebben az eseményről a RomKat.ro honlapon olvashatnak.

Szentmise a deportált németek emlékére 1945. elején több mint 70 ezer németet deportáltak Romániából a Szovjetunióba, mely eseményről a Német Demokrata Fórum ebben az évben is megemlékezik. A deportálás 75. évfordulóján a túlélőkért és az elhunytakért imádkozva mutat be német nyelvű szentmisét Böcskei László megyés püspök a nagyváradi kapucinus templomban február 23-án, vasárnap délelőtt fél 12 órától, mely alkalomból meglátogatja a román és a német nyelvű közösséget is.

Időjárás: Egy újabb hidegfront érkezik feltámadó északnyugati széllel, kisebb eső, zápor viszont csak északnyugaton és keleten fordul elő. Észak felől felszakadozik a felhőzet, egyre több helyen kisüt a nap. Délután 7-14 fokig emelkedik a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2020. február 18.

About the author

Majoros Gabriella