2020. február 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Emberi szó a magányos estéken
Az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély Szolgálat 2005 óta működik, ma már Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is. A kezdeményezés célja elsősorban az, hogy megelőzzék az öngyilkosságokat, a lelki problémák kialakulását megfékezzék, és ne engedjék őket súlyosbodni.
A telefonos lelkisegély szolgálat hétköznaponként este 7 és 11 óra között elérhető a 0754-800808–as normál díjas telefonszámon, interneten keresztül a hallgatlak.lelkisegély@gmail.com címen bármikor lehet segítséget kérni.

Nagyböjti ráhangoló
A katolikus.ma oldal által, az adventi időszakában elindított videósorozat sikere után, a közelgő nagyböjt alatt is hasonló lelki felkészülést szeretnének nyújtani.
Minden nagyböjti nap, az evangéliumból kiindulva egy rövid elmélkedés lesz hallható, mely egy aznapra szóló feladattal, kihívással zárul.
További részletek a katolikus.ma oldalon olvashatóak.

Zarándokszemmel a nagyvilágban
Holnap este fél héttől filmvetítéssel egybekötött beszélgetésre hívják az érdeklődőket Kolozsváron a Györkös Mányi Albert Emlékházba, a Majális utca 5 szám alá.
Amit az eseménysorozatról tudni kell: élmények, tapasztalatok, gyakorlati tudnivalók egy helyen, filmmel és beszélgetéssel megismerve a legfontosabb, legismertebb szent helyeket.
Első úti-cél a hercegovinai Medjugorje, ahol 1981-ben hat fiatalnak jelent meg a Szűzanya. A hely kisugárzása azóta egyre erősebb, napjainkban már zarándokok tízezrei érkeznek ide, hogy a bűnbánatot gyakorolják. Mitől ennyire vonzó a léleknek az önmagával való őszinte szembesülés kíméletlensége? Erre keresik a választ beszélgetésben.
A sorozat házigazdája Bodó Márta lap- és könyvszerkesztő.

Fogódzók a léleknek
Megjelent Joyce Rupp amerikai lelkiségi író és szerzetesnő ötödik könyve „Fogódzók a léleknek” címmel, amely szintén Bereczki Silvia segítő nővér fordításában tárul elénk. Az „Ihlet az év minden napjára” alcímmel fémjelzett kötet hasznos lehet a mindennapok során, hiszen lehet, hogy csak egy-egy jó szó, gondolat kell elérjen bennünket ahhoz, hogy meglássuk az utat, a továbblépés lehetőségét.
A könyvet ma este 6 órától a Temesvár-józsefvárosi plébánia közösségi termében mutatják be, február 23-án, vasárnap déli 12 órakor Csíkdelnén az Úrkápolnában lesz a könyvbemutató.

Gyűjtés az ifjúsági pasztoráció számára
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében immár hagyomány, hogy farsang utolsó vasárnapja az ifjúság vasárnapja. Ezen a napon a főegyházmegye templomaiban gyűjtést szerveznek a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) rendezvényeinek támogatására.
Annak érdekében, hogy a FIF jó irányba fejlődhessen, hogy küldetését teljesíthesse, szakemberek és lelkes önkéntes fiatalok munkájára támaszkodik, valamint a főegyházmegye híveire és támogatására, mely nélkül nem lenne megvalósítható az ifjúság felé végzett szolgálat.
Az Ifjúság vasárnapján támogassa a a FIF szolgálatát perselyadományával!

Zacher Gábor erdélyi körútja
Van aki a csokoládétól, más a cigarettától, alkoholtól vagy a gyógyszertől vállig függővé, létezik mobiltelefon-, facebook-, de még edzésfüggőség is. Minderről Magyarország egyik leghíresebb orvosa Dr. Zacher Gábor toxikológus, egyetemi docens beszél a tőle megszokott könnyedséggel, humorral fűszerezve. A körút első állomása Kolozsvár lesz, ahol február 24-én, hétfőn este 7 órától tart előadást a Diákművelődési Házban. Február 26-án, szerdán délelőtt 11 órától a margittai Horváth János Elméleti Líceumban lesz az előadás. Az előadássorozat következő állomása Marosvásárhely lesz, ahol február 28-án, pénteken délután 5 órától a Maros Művészegyüttes Nagytermében. Február 29-én, szombaton a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, nagyteremében este 7 órakor kezdődik az előadás. Jegyek kaphatóak az eventikum.ro oldalon.
A további helyszínekről a későbbiekben tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Lelkinap Temesváron
A temesvári Püspökség alkalmazottai számára február 26-án, hamvazószerdán 9-14 óra között lelkinapot tartanak az Egyházmegyei Ifjúsági Központban. A programban elmélkedés, kiscsoportos tevékenységek, gyónási lehetőség és szentmise szerepel. A lelki programot Cozmuța Ovidiu oravicabányai görögkatolikus esperes vezeti.

Időjárás: Ma többfelé párás, foltokban ködös lesz a reggel. Napközben egyre felhősebb időre számíthatunk. Kisebb eső, zápor délután délen és az Erdélyi medence térségében fordul elő, majd estétől egyre többfelé. Délután 6-12 fok valószínű.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a magyarzsákodi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Monodráma Kolozsváron
Gajdó Delinke „Szelíden és szilárdan” címmel monodrámát mutat be Szabó Magda műveiből, életről, családról, hitről, hivatásról a kolozsvári Szent Mihály plébánia Nőszövetségének dísztermében a Szentegyház út 2 szám alatt, február 21-én, pénteken este 7 órától. Szeretettel várnak mindenkit!

Pálos síverseny
Február 21-én, pénteken pálos síverseny lesz Hargitafürdőn. Délután 5 órakor szentmise lesz a hargitafürdői Szent István templomban, majd a verseny este 7 órakor kezdődik a Csipike pályánál. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

Hasznos tudnivalók a közelgő püspökszentelésről
Az új gyulafehérvári érseknek Kovács Gergelynek a püspökké szentelése és az érseki hivatalba való beiktatása február 22-én, Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepén lesz délelőtt 11 órától a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban.
Az ünnepség kapcsán a főegyházmegye néhány fontos tudnivalókra hívják fel a papság, a meghívott vendégek és a hívek figyelmét, melyeket a romkat.ro oldalon találhatnak meg.

Hargita megyei farsangbúcsúztató
Idén Gyergyószárhegy lesz a XXVIII. Hargita Megye Farsangbúcsúztató házigazdája. A közös farsangi ünnepen a megye hagyományőrző csoportjai vesznek részt és mutatják be településeik jellegzetes farsangi hagyományát, amelyet majd ki-ki szokása szerint húshagyókedden, hamvazószerdán – településén is bemutat.
Február 22-én, szombaton délelőtt 11 órától lesz a megnyitó a gyergyószárhegyi művelődési ház mögötti vásártér színpadán, majd a hagyományőrző csoportok bejárják a falu egy-egy részét, végül a nagy közös mulatságra összegyűlnek a vásártérre.

Farsangi előadás
Február 23-án, vasárnap délután 3 órától, szeretettel várnak mindenkit a kaplonyi kultúrotthonba, az immár sokadik alkalommal megszervezésre kerülő farsangi előadásra, mely garantáltan vidám és sokszínű délutánt ígér mindenkinek.

Nyílt nap a Rákóczi Gimnáziumban
A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumban február 27-én, csütörtökön délután fél 5 órától nyílt napot tartanak. Az előkészítő osztályba készülő gyerekeket és szüleiket a Deus Providebit Tanulmányi Házban várják egy kis ismerkedésre.

Gyergyó kerületi Háló-találkozó
A gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Műszaki Líceumban gyergyói kerületi Háló-találkozót tartanak február 29-én, szombaton reggel 9 órától. A találkozó során a következő kérdésekre kaphatnak választ a résztvevők: Hogyan van jelen Isten a hétköznapjainkban? Hogyan éljük meg a szeretetet? Mi a szeretet? Ki a Szeretet? Mélyüljünk el együtt ebben, Benne!
Meghívott Petrovics László, Kárpátaljai gyökerekkel rendelkező, Marosvásárhelyen kollégiumi lelkészként szolgáló jezsuita atya, akinek a jelmondata: „Megismertük és hittünk a szeretetben, amellyel Isten irántunk van”.

Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó
Bár nagyon is szeretjük, ha zajlik körülöttünk az élet, mégis elengedhetetlenül fontos, hogy legyenek az életünkben olyan biztos pontok, amikbe belekapaszkodhatunk, ahová visszatérhetünk és ahol felüdíthetjük a szívünket.
Egy ilyen „biztos pont” lehet a FITT – a Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó, amit idén már 19.alkalommal szerveznek meg.
A találkozó témája az Eucharisztia lesz – az Úr Jézus közöttünk való jelenléte a kenyér és a bor színében.
A program célja egy közösen töltött hétvége örömben, imában és lelkiekben.
A találkozó március 6-8. között lesz Désen, ahova várják a 15 és 38 év közötti fiatalok jelentkezését.
További információk a ferencesprogramok.ro oldalon olvashatóak.

Időjárás: Ma többfelé párás, foltokban ködös lesz a reggel. Napközben egyre felhősebb időre számíthatunk. Kisebb eső, zápor délután délen és az Erdélyi medence térségében fordul elő, majd estétől egyre többfelé. Délután 6-12 fok valószínű.

MRE – Hírszolgálat, 2020. február 19.

About the author

majoros gabriella