2020. február 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Vesperás a székesegyházban
Holnap, Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének 109. évfordulóján délután 5 órakor a székeskáptalan tagjai a jelenlévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet (vesperást) végeznek a nagyváradi székesegyházban. A nagyváradi egyházmegye vértanú püspökének közbenjárását kérik, és együtt imádkoznak az ő szentté avatásáért

Pálos síverseny
Holnap pálos síversenyt rendeznek Hargitafürdőn. Délután 5 órakor szentmise lesz a hargitafürdői Szent István templomban, majd a verseny este 7 órakor kezdődik a Csipike pályánál. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

Farsangi mulatságok a temesvári egyházmegyében
A kisjenői plébánia és a helyi Kolping család holnap délután 4 órai kezdettel farsangi jelmezbált szervez az ifjúsági ház emeleti termében, amelyre mindenkit szeretettel várnak. Fellépnek a katolikus és a református hittanosok, valamint az erdőhegyi általános iskola növendékei. A legszebb jelmezeket díjazzák.
A máriaradnai plébánia holnap délután 5 órától farsangi jelmezbált szervez a helyi turisztikai információs központban, amelyre mindenkit szeretettel várnak.
A temesvár-erzsébetvárosi plébánia február 22-én, szombaton két farsangi mulatságot szervez: délután 4 órai kezdettel a gyermekeknek, fél 7 órától pedig a felnőttek részére.
A csáki plébánia szervezésében február 23-án, vasárnap délután 3 órától a csáki horgásztó éttermében vidám jelenetekkel tarkított farsangi mulatságot tartanak, amelyre szeretettel várják a híveket.

Orgonahangverseny Vingán
Február 22-én, szombaton a vingai Szentháromság templomban délután 4 órai kezdettel Denis Moldovan és Cristian Roșoagă orgonista koncertjére kerül sor. Műsoron E. Bossi, P. Huber, P. Kickstat, W. Rehfeldt, D. Buxtehude zeneszerzők művei szerepelnek. A belépés díjtalan.

Farsangi előadás
Február 23-án, vasárnap délután 3 ótártól, szeretettel várnak mindenkit a kaplonyi kultúrotthonba, az immár sokadik alkalommal megszervezésre kerülő farsangi előadásra, mely garantáltan vidám és sokszínű délutánt ígér mindenkinek.

Fogadalmi triduum
A 32 évig tartó török uralom alóli felszabadulás után, az 1693-ban újraalakított nagyváradi latin szertartású székeskáptalan fogadalmat tett, hogy hálaadásul a farsangi időszak utolsó három napján minden évben szentségimádást és szentmisét tartanak a Szent László-templomban.
A fogadalmi triduumot február 23-25. között tartják. Délután 5 órakor szentmisét mutatnak be, 6 órától pedig szentségimádás lesz. A lelkigyakorlatos szentmisék főcelebránsa és szónoka Fodor József általános helynök.

Nyílt nap a Rákóczi Gimmnáziumban
A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumban február 27-én, csütörtökön délután fél 5 órától nyílt napot tartanak. Az előkészítő osztályba készülő gyerekeket és szüleiket a Deus Providebit Tanulmányi Házban várják egy kis ismerkedésre.

Nagyböjti lelkigyakorlatok
Február 26-a hamvazószerda, a húsvétot megelőző negyvennapos böjt kezdete.
Imecsafalván, a Kisboldogasszony-templomban A fájdalom katekézise címmel tart nagyböjti lelkigyakorlatot hamvazószerdától húsvétvasárnapig Hajlák Attila-István plébános.A részletes program a romkat.ro oldalon olvasható.
A sepsi-barcasági főesperesség idén is megszervezi március 2-5. között a hagyományos nagyböjti lelkigyakorlatot papoknak a sugásfürdői Szarvas villában. A lelkigyakorlat hétfőn reggel 10 órakor szentmisével kezdődik. Moderátor: Fodor József nagyprépost, nagyváradi általános helynök. Jelentkezni hajdu57@rdslink.ro e-mail-címen vagy a 0740-259456-os, valamint a krisztuskirály@yahoo.com e-mail-címen és 0753-064976 telefonszámon lehet.
A zetelaki plébániatemplomban a nagyböjti lelkigyakorlatot március 30–április 1. között Szász János petrozsényi plébános vezeti.
A székelyudvarhelyi ferences templomban szintén március 30–április 1. között lesz a nagyböjti lelkigyakorlat. A délután 6 órakor kezdődő szentmisék elmélkedéseit Barsi Balázs ferences atya tartja.

Időjárás: Ma napközben borongós időre számíthatunk. Kisebb eső, zápor főként keleten fordulhat elő, majd estétől egyre többfelé, a hegyekben pedig havas eső eshet. Az ország északi megyéiben feltámad a légmozgás, néhol erős lökések kísérhetik a nyugati, délnyugati szelet. Délután 5-10 fok valószínű.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a radnóti templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Márton Áron könyvbemutató
Márton Áron püspök közel nyolcvanezer oldalnyi titkos megfigyelési anyagából tavaly jelent meg az első forráskiadvány. Ebben a kötetben a püspök dolgozószobájában 1957 és 1960 között elhangzott, a Securitate által lehallgatott beszélgetések átirataiból válogattak a szerzők, elsősorban olyan dokumentumokat, amelyeknek kétségtelen az egyháztörténeti, kortörténeti jelentősége. A kötet összeállítói, illetve a bevezető tanulmány szerzői Denisa Bodeanu és Nagy Mihály Zoltán történészek. „A (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960)” című könyv csíkszeredai bemutatójára Magyarország Főkonzulátusa szervezésében, ma este 6 órától a Lázár-ház (Gál Sándor utca 9.) dísztermében kerül sor. A beszélgetés résztvevői: Tamás József nyugalmazott püspök, Nagy Mihály Zoltán történész; a kötet társszerzője, Gálfalvi Ágnes, a Lector kiadó igazgatója és Lázár Csilla, a Márton Áron Múzeum munkatársa.
Csíkszentmártonban a könyvet holnap este 6 órától mutatják be a helyi könyvtárközpont emeleti termében.

Esti dicséret és érdemérem átadása Nagyváradon
Holnap délután 5 órától Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének évfordulóján a székeskáptalan tagjai a jelen lévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet végeznek a nagyváradi székesegyházban.
Az esti dicséret keretében átadják A hit szolgálatában elnevezésű egyházmegyei érdemérmet, amelyet 2012-ben Böcskei László megyés püspök alapított. A díjat idén Micske egyházközség gondnoka, Kosztandi Mihály hívő kapja. Bővebben az eseményről a RomKat.ro honlapon olvashatnak

Monodráma Kolozsváron
Gajdó Delinke „Szelíden és szilárdan” címmel monodrámát mutat be Szabó Magda műveiből, életről, családról, hitről, hivatásról a kolozsvári Szent Mihály plébánia Nőszövetségének dísztermében a Szentegyház út 2 szám alatt, holnap este 7 órától. Szeretettel várnak mindenkit!

Hargita megyei farsangbúcsúztató
Idén Gyergyószárhegy lesz a XXVIII. Hargita Megye Farsangbúcsúztató házigazdája. A közös farsangi ünnepen a megye hagyományőrző csoportjai vesznek részt és mutatják be településeik jellegzetes farsangi hagyományát, amelyet majd ki-ki a saját településén is bemutat.
Február 22-én, szombaton délelőtt 11 órától lesz a megnyitó a gyergyószárhegyi művelődési ház mögötti vásártér színpadán, majd a hagyományőrző csoportok bejárják a falu egy-egy részét, végül a délután 4 órakor kezdődő nagy közös mulatságra összegyűlnek a vásártérre.

Családi kör Nagyváradon
A Nagyvárad-Katalintelepi egyházközségben február 22-én, szombaton délután 4 órától egy első alkalommal megszervezett találkozóra hívják és várják szeretettel a házaspárokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt a plébánia közösségi termébe. A találkozás célja, hogy jobban megismerjék egymást, beszéljenek a felmerülő kérdésekről, és hogy a házaspárok egymást bátoríthassák és erősíthessék a házasságukban. A gyerekek számára külön felügyelet és foglalkozás lesz.

Márciuskás adománygyűjtés
A naptári tavasz első napjához, március 1-jéhez kötődik a márciuska ajándékozása a lányoknak, asszonyoknak. Ez alkalomból a temesvári Isteni Irgalom Háza hospice palliatív központot működtető Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció tagjai, valamint az alkalmazottak és az önkéntesek is készítettek márciuskákat, amelyeket február 23-án, vasárnap Temesváron a belvárosi, a szabadfalui és a gyárvárosi Millenniumi templomban, továbbá a monostori és a gátaljai templomban a szentmisék után fognak áruba bocsátani, a befolyt összeget pedig a hospice javára ajánlják fel.

Időjárás: Ma napközben borongós időre számíthatunk. Kisebb eső, zápor főként keleten fordulhat elő, majd estétől egyre többfelé, a hegyekben pedig havas eső eshet. Az ország északi megyéiben feltámad a légmozgás, néhol erős lökések kísérhetik a nyugati, délnyugati szelet. Délután 5-10 fok valószínű.

MRE - Hírszolgálat, 2020. február 20.

About the author

majoros gabriella