2020. február 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Pálos síverseny
Ma pálos síversenyt rendeznek Hargitafürdőn. Délután 5 órakor szentmise lesz a hargitafürdői Szent István templomban, majd a verseny este 7 órakor kezdődik a Csipike pályánál. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

Püspökszentelés és érseki beiktatás Gyulafehérváron
Kovács Gergely atyának a püspökké szentelése és az érseki hivatalba való beiktatása holnap, Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepén lesz délelőtt 11 órától a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban.
A szentmise főcelebránsa és a főszentelő Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke. A társszentelő püspökök: Jakubinyi György nyugalmazott érsek, apostoli adminisztrátor és Miguel Maury Buendía érsek, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa.
A püspökszentelést a Duna Televízió és az erdélyi Mária Rádió élő adásban közvetíti.

Orgonahangverseny Vingán
Holnap a vingai Szentháromság templomban délután 4 órai kezdettel Denis Moldovan és Cristian Roșoagă orgonista koncertjére kerül sor. Műsoron E. Bossi, P. Huber, P. Kickstat, W. Rehfeldt, D. Buxtehude zeneszerzők művei szerepelnek. A belépés díjtalan.

Farsangi előadás
Február 23-án, vasárnap délután 3 ótártól, szeretettel várnak mindenkit a kaplonyi kultúrotthonba, az immár sokadik alkalommal megszervezésre kerülő farsangi előadásra, mely garantáltan vidám és sokszínű délutánt ígér mindenkinek.

Lelkinap Temesváron
A temesvári Püspökség alkalmazottai számára február 26-án, hamvazószerdán 9-14 óra között lelkinapot tartanak az Egyházmegyei Ifjúsági Központban. A programban elmélkedés, kiscsoportos tevékenységek, gyónási lehetőség és szentmise szerepel. A lelki programot Cozmuța Ovidiu oravicabányai görögkatolikus esperes vezeti.

Márciuskás adománygyűjtés
A naptári tavasz első napjához, március 1-jéhez kötődik a márciuska ajándékozása a lányoknak, asszonyoknak. Ez alkalomból a temesvári Isteni Irgalom Háza hospice palliatív központot működtető Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció tagjai, valamint az alkalmazottak és az önkéntesek is készítettek márciuskákat, amelyeket február 23-án, vasárnap Temesváron a belvárosi, a szabadfalui és a gyárvárosi Millenniumi templomban, továbbá a monostori és a gátaljai templomban a szentmisék után fognak áruba bocsátani, a befolyt összeget pedig a hospice javára ajánlják fel.

Passió 2020 Budapesten
Április 4-én, Európa legnagyobb passiójátékának ad otthont a Papp László Budapest Sportaréna, ahol Jézus életének utolsó napjait, óráit, a 2020 jelmezes közreműködő segítségével adják elő. A rendezvény a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos előkészítő eseménye. Az előadás fővédnöke: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Február 26-ig várják az önkéntes szereplők jelentkezését a passio2020.hu weboldalon. A darabban való részvételhez nem szükséges előzetes színházi, színjátszó tapasztalat. Amire azonban minden játszónak szüksége van, az előadás és témája iránti elköteleződés és a szándék, hogy ebben a nagy színjátszó közösségben megélje a közös játék örömét. A szervezők örömmel fogadják, ha a jelentkező férfiak szakáll növesztését vállalják. A fellépők számára korhű jelmezeket és a próbák napjain étkezést is biztosítanak. Családokat, baráti társaságokat, imacsoportokat és plébániai közösségeket is szeretettel várják a szervezők. A jelentkezés alsó korhatára 12 év.
Az előadások a virágvasárnapot megelőző szombati napon, azaz április 4-én, délután 3 és este 7 órakor kezdődnek. Jegyet 2020 forintos áron a jegy.hu oldalon vásárolhatnak.

Zarándoklat a Szentföldre
A Szatmári Római Katolikus Püspökség pasztorális iroda május 13-20 között zarándoklatot szervez a Szentföldre. A zarándokok a hét folyamán felkeresik Jézus életének legfontosabb helyszíneit, ellátogatnak többek között Kánába, a Tábor hegyére, a Jordán folyóhoz, végigjárják a Via Dolorosát a Szent Sír Bazilikáig.
A zarándoklatra márciusban zárják a jelentkezést, érdeklődni a Szatmári Római Katolikus Püspökségen lehet Mekker Enikőnél, illetve a 0261-714955 vagy a 0744-483444 számok egyikén. A zarándokút részletes leírása megtalálható szatmariegyhazmegye.ro oldalon.

Időjárás: A mai napon ismét megnövekszik a felhőzet, és országszerte előfordulhat eső, zápor, északon és a hegyekben havas eső, hó. Többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. Délután 2-10 fok között alakul a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szentdemeteri templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Együtt a tettekben
Ezzel a címmel kerül sor karitatív akcióra, amelynek célja tisztálkodási eszközök (szappan, törölköző, sampon) gyűjtése a hajléktalanoknak éjszakai menedéket nyújtó P. Jordan Ház számára. Az adományokat február 18 – március 3. között várják. Az akcióban a Gerhardinum Líceum XII. A osztályos tanulói vesznek részt, akik március 6-án, pénteken 14 órakor előadást mutatnak be, illetve fellép az iskola Laudetur énekkara. Koordinátor tanárok: Aranka Pașcalău és Valentina Cotinschi.

Gyűjtés az ífjúsági pasztoráció számára
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében immár hagyomány, hogy farsang utolsó vasárnapja az ifjúság vasárnapja. Ezen a napon a főegyházmegye templomaiban gyűjtést szerveznek a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) rendezvényeinek támogatására.
Annak érdekében, hogy a FIF jó irányba fejlődhessen, hogy küldetését teljesíthesse, szakemberek és lelkes önkéntes fiatalok munkájára támaszkodik, valamint a főegyházmegye híveire és támogatására, mely nélkül nem lenne megvalósítható az ifjúság felé végzett szolgálat.
Az Ifjúság vasárnapján támogassa a a FIF szolgálatát perselyadományával!

Könyvbemutató Déván
A dévai Szent Antal Közösségi Házban február 24-én, hétfőn este 7 órától bemutatják Frigyesy Ágnes Íme az én szeretett fiam! című könyvét. Közreműködik Kegye János pánsípművész és a Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai. A könyvbemutató házigazdája: Főcze Imre Bonaventura ferences atya.

Kodály-műhely Szovátán
Február 29-én, szombaton Szovátán a Boldogasszony Iskolanővérek Mariánum Házában Kodály- műhelyt szerveznek Gráf Zsuzsánna, háromszoros Artisjus-díjas, Liszt Ferenc-díjas, Magyar Örökség Díjas, Apáczai Csere János-díjas karnaggyal, Magyarország érdemes Művészével; és a Magyar Örökség- díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági karral. Elsősorban zenepedagógus hallgatók jelentkezését várják a marianumssnd@gmail.com e-mail címen, vagy a 0748650932- es telefonszámon február 25-ig.

Ferences Ífjúsági Tavaszi Találkozó
Bár nagyon is szeretjük, ha zajlik körülöttünk az élet, mégis elengedhetetlenül fontos, hogy legyenek az életünkben olyan biztos pontok, amikbe belekapaszkodhatunk, ahová visszatérhetünk és ahol felüdíthetjük a szívünket.
Egy ilyen „biztos pont lehet a FITT – a Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó, amit idén már 19. alkalommal szerveznek meg.
A találkozó témája az Eucharisztia lesz – az Úr Jézus közöttünk való jelenléte a kenyér és a bor színében.
A program célja egy közösen töltött hétvége örömben, imában és lelkiekben.
A találkozó március 6-8 között lesz Désen, ahova várják a 15 és 38 év közötti fiatalok jelentkezését.
További információk a ferencesprogramok.ro oldalon olvashatóak.

Nagyböjti virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban a nagyböjt folyamán minden péntekén este tíz órától virrasztást tartanak, mely a reggel fél hét órakor kezdődő szentmisével ér véget. Hívnak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak be a közös imába. Rádiónk csak az első pénteki és a nagypénteki virrasztásokat  közvetíti élő adásban.

Zarándoklat Lengyelországba
A Szatmári Római Katolikus Püspökség pasztorális irodája zarándoklatot hirdet április 4-6 között Lengyelországba. Az út a virágvasárnapra összpontosít, ennek megünneplését tűzi célul Szent II. János Pál pápa szülővárosában, Wadowice-ben.
A zarándokok emellett ellátogatnak a “Vigasztaló Máriához” Pasierbiec kegyhelyen,, majd Krakkóba, a Ludzmierz-i kegytemplomhoz, és Zakopáneba is.
A zarándoklatra márciusban zárják a jelentkezést, érdeklődni a Szatmári Római Katolikus Püspökségen lehet Mekker Enikőnél, illetve a 0261-714955 vagy a 0744-483444 számok egyikén. A zarándokút részletes leírása megtalálható szatmariegyhazmegye.ro oldalon.

Időjárás: A mai napon ismét megnövekszik a felhőzet, és országszerte előfordulhat eső, zápor, északon és a hegyekben havas eső, hó. Többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. Délután 2-10 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2020. február 21.

About the author

majoros gabriella