2020. február 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ifjúsági szentségimádás és dicsőítő est
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség szervezésében ma este 6 órától a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánián dicsőítő estre és ifjúsági szentségimádásra kerül sor. A zenei szolgálatot Ferencz Levente Látja el.

Belső iránytű
A Belső iránytű programsorozat keretében Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről tart előadást Az életvezetés művészete címmel a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében február 28-án, pénteken este 7 órától..

Állandó nagyböjti szentségimádás Marosvásárhelyen
Idén nagyböjtben is állandó szentségimádást hirdetnek a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban. A folyamatos szentségimádás napközben a reggeli szentmisétől az esti szentmiséig tart, és óránként más és más személy lesz beosztva, hogy a Szentségi Úr előtt imádkozzék az egyéni, a közösségi és a világegyház szándékaira. Várják a jelentkezőket 8 és 16 óra között a plébánia irodájában vagy szentmisék után a sekrestyében.

Nagyböjti lelkigyakorlat
A sepsi-barcasági főesperesség idén is megszervezi március 2-5. között a hagyományos nagyböjti lelkigyakorlatot papoknak a sugásfürdői Szarvas villában. A lelkigyakorlat hétfőn reggel 10 órakor szentmisével kezdődik. Moderátor Fodor József nagyprépost, nagyváradi általános helynök. Jelentkezni hajdu57@rdslink.ro e-mail-címen vagy a 0740-259456-os, valamint a krisztuskirály@yahoo.com e-mail-c
címen és 0753-064976 telefonszámon lehet.

Együtt a tettekben
Ezzel a címmel kerül sor karitatív akcióra, amelynek célja tisztálkodási eszközök (szappan, törölköző, sampon) gyűjtése a hajléktalanoknak éjszakai menedéket nyújtó P. Jordan Ház számára. Az adományokat március 3. várják. Az akcióban temesvári a Gerhardinum Líceum XII. A osztályos tanulói vesznek részt, akik március 6-án, pénteken 14 órakor előadást mutatnak be, illetve fellép az iskola Laudetur énekkara. Koordinátor tanárok: Aranka Pașcalău és Valentina Cotinschi.

Mire való az Eucharisztia?
A Katolikus Magyar Bibliatársulat „Mire való az Eucharisztia? Eucharisztikus közösség tegnap, ma és holnap” címmel tart programokat a következő plébániákon:
Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián március 7-én, szombaton reggel 9 és délután1 óra között.
A csíkszeredai Szent Ágoston plébánián március 14-én, szombaton este fél 7 és fél 9 óra között.
Székelyudvarhelyen a Szent Miklós plébánián március 20-án, pénteken este fél 7 és fél 8 óra között.
Valamint a csíkszentdomokosi plébánián március 21-én, szombaton délelőtt 10 és délután 1 óra között.
Jelentkezni lehet a 0745-311855-ös telefonszámon vagy a szbetti07@gmail.com e-mail- címen.

Fiatal keresztényként a nagyvilágban
A Kárpát-medencei Katolikus Közösségek Hálózatának szervezésében regionális ifjúsági háló-találkozót tartanak Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban március 13-15 között. Az idei találkozó témája: fiatal keresztényként a nagyvilágban.
Várják a 16-30 év közötti fiatalokat, akik szeretnének új élményeket szerezni és Istennel való kapcsolatukat mélyíteni.
A találkozó részvételi díja 70 lej, amely tartalmazza a szállást, az étkezést és a programokon való részvételt.
Jelentkezni lehet március 1-ig a romkat.ro oldalon található űrlap kitöltésével.
További információk a HÁLÓ IFI facebook oldalon, vagy Magyari Tímeánál a magyaritimea862@gmail.com címen.

Jegyeskurzus Kolozsváron
Harmadik alkalommal szerveznek jegyeskurzust együtt járó pároknak, jegyeseknek, akik az önismeret és egymás jobb megismerésének útján szeretnének előre haladni. A csoport Szászfenesen, a helyi plébánián indul, majd a kolozsvári Szent Mihály plébánián találkozik további két alkalommal. Az első találkozó időpontja, március 7-én délután 3 órakor lesz. Majd március 16-án és 30-án Kolozsváron találkoznak este 8 órától. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges. A jelentkezési űrlap a romkat.ro oldalon érhető el.

Időjárás: A meteorológusok vasárnap estétől másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztást bocsájtottak ki, amely hétfőn 18 óráig lesz érvényes. Az említett időszakban a szél megerősödik a hegyvidéken, 1500 méter fölötti magasságokban a széllökések elérik a 110-130 km/órás sebességet.  Nagy kiterjedésű területeken, főként az északi és a középső országrészben, csapadék, többnyire eső várható, a hegyvidéken pedig havazás.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csöbi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Püspökké szentelték és hivatalába iktatták Kovács Gergely érseket
Kovács Gergelyt, a Kultúra Pápai Tanácsának irodaigazgatóját Ferenc pápa az elmúlt év december 24-én nevezte ki Jakubinyi György érsek utódává. Püspökké szentelése és érseki beiktatása szombaton, február 22-én volt az ősi gyulafehérvári székesegyházban. Az új érsek főpásztori mottóját a szentmise eucharisztikus imájából választotta: Őáltala, Ővele és Őbenne.
Az ünnepségen résztvevő egyházi méltóságok közt jelen volt két bíboros és összesen 42 püspök, és több ezer hívő. A testvéregyházak képviselői és a világi méltóságok is szép számban voltak jelen az eseményen. Az új főpásztor munkatársai Lukács Imre Róbert  általános helynök és Hurgoi János irodaigazgató és érseki titkárt lesznek. Foglaljuk imáinkba Gergely atyát, kérjünk áldást munkájára!

Könyvbemutató Déván
A dévai Szent Antal Közösségi Házban ma este 7 órától bemutatják Frigyesy Ágnes, Íme az én szeretett fiam! című könyvét. Közreműködik Kegye János pánsíp-művész és a Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai. A könyvbemutató házigazdája: Főcze Imre Bonaventura ferences atya.

Női estek „újragondolva” Kolozsváron
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség szervezésében a Szentegyház utca, 4 szám alatt ma este 20 órától Női estet tartanak. A találkozások nyitottak mindenki számára!

Jegyeskurzus Sepsiszentgyörgyön
Február 25-én, kedden este 7 órától jegyeskurzus indul Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király plébánián a házasságkötésre készülő fiatalok számára. Jelentkezni személyesen a plébánia irodájában lehetséges.

Nagyböjti lelkigyakorlatok Hajlák Attila- Istvánnal
Imecsfalván, a Kisboldogasszony-templomban A fájdalom katekézise címmel tart nagyböjti lelkigyakorlatot hamvazószerdától húsvétvasárnapig Hajlák Attila-István plébános. Az első lelkigyakorlat február 27.-én, hamvazószerdán 18 órától lesz.
Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban „Istenem, értesd meg velem a fájdalom katekézisét” címmel szintén Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános tart lelkigyakorlatot március 27-29. között. Ezt a lelki programot azoknak ajánlják, akik a közelmúltban vagy még korábban veszítették el házastársukat, gyermeküket, szüleiket vagy más veszteség szomorítja el.
Előzetes bejelentkezés szükséges március 23-ig. Érdeklődni és bejelentkezni a 0266 2105 37 vagy a 0755 489 743-as telefonszámok egyikén lehet.

Állandó nagyböjti szentségimádás Marosvásárhelyen
Idén nagyböjtben is állandó szentségimádást hirdetnek a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban. A folyamatos szentségimádás napközben a reggeli szentmisétől az esti szentmiséig tart, és óránként más és más személy lesz beosztva, hogy a Szentségi Úr előtt imádkozzék az egyéni, a közösségi és a világegyház szándékaira. Várják a jelentkezőket 8 és 16 óra között a plébánia irodájában vagy szentmisék után a sekrestyében.

Nagyböjti virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban a nagyböjt folyamán minden péntekén este tíz órától virrasztást tartanak, mely a reggel fél hét órakor kezdődő szentmisével ér véget. Hívnak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak be a közös imába.

Kodály-műhely Szovátán
Február 29-én, szombaton Szovátán a Boldogasszony Iskolanővérek Mariánum Házában Kodály- műhelyt szerveznek Gráf Zsuzsánna, háromszoros Artisjus-díjas, Liszt Ferenc-díjas, Magyar Örökség Díjas, Apáczai Csere János-díjas karnaggyal, Magyarország érdemes Művészével; és a Magyar Örökség- díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági karral. Elsősorban zenepedagógus hallgatók jelentkezését várják a marianumssnd@gmail.com e-mail címen, vagy a 0748650932- es telefonszámon február 25-ig.

Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó
Bár nagyon is szeretjük, ha zajlik körülöttünk az élet, mégis elengedhetetlenül fontos, hogy legyenek az életünkben olyan biztos pontok, amikbe belekapaszkodhatunk, ahová visszatérhetünk, és ahol felüdíthetjük a szívünket.
Egy ilyen „biztos pont lehet a FITT – a Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó, amit idén már 19. alkalommal szerveznek meg. A találkozó témája az Eucharisztia lesz – az Úr Jézus közöttünk való jelenléte a kenyér és a bor színében. A program célja egy közösen töltött hétvége örömben, imában és lelkiekben. A találkozó március 6-8 között lesz Désen, ahova várják a 15 és 38 év közötti fiatalok jelentkezését.
További információk a ferencesprogramok.ro oldalon olvashatóak.

Időjárás: A meteorológusok vasárnap estétől másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztást bocsájtottak ki, amely hétfőn 18 óráig lesz érvényes. Az említett időszakban a szél megerősödik a hegyvidéken, 1500 méter fölötti magasságokban a széllökések elérik a 110-130 km/órás sebességet.  Nagy kiterjedésű területeken, főként az északi és a középső országrészben, csapadék, többnyire eső várható, a hegyvidéken pedig havazás.

MRE - Hírszolgálat, 2020. február 24.

About the author

majoros gabriella