2020. február 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Boldoggá avatnak egy 15 éves olasz fiút Ferenc pápa február 21-én jóváhagyta annak a dekrétumnak a közzétételét, amely elismeri a Carlo Acutis közbenjárására történt csodát. A 2006-ban, 15 éves korában leukémiában meghalt olasz fiú élete példává vált sokak számára. A kamaszok mindennapi életét élte, de mélyen hívő volt, mindennap szentáldozáshoz járult. Tizenegy évesen kezdte készíteni az eucharisztikus csodákat bemutató virtuális múzeumát, hogy egy hatékony eszközt hozzon létre arra, hogy felrázza a lelkiismeretet, felébressze az embereket, akik rutinként élik meg az eucharisztiát. Carlo 2006. október 12-én halt meg a monzai kórházban a leukémia egy különlegesen agresszív formájában, amely három nap alatt végzett vele. Szenvedéseit az egyházért és a pápáért ajánlotta fel. Sokan tulajdonítják csodás gyógyulásukat a 15 évesen meghalt Carlo Acutis közbenjárásának. A boldoggá avatáshoz elismert csoda 2013-ban történt: egy súlyos hasnyálmirigy-betegségben szenvedő brazil kisfiú gyógyult meg a közbenjárására.

Egy szentségtartó születése Ma nyílik meg "Anyag és ima" címmel, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készített monstrancia tervezőjének, Lenzsér-Mezei Kata ötvösművész kiállítása Budapesten. Tavaly ősszel az ifjúsági eucharisztikus napon, a Forrásponton már láthatták a résztvevők a monstranciát. A mai naptól egy hónapon át az E-Galériában mindenki számára megnyílik a lehetőség, hogy más alkotások mellett megcsodálja a 157,5 centiméter magas, 81,3 kilogramm súlyú, több mint négy kilogramm ezüst és aranyozott ezüst felhasználásával, fél év alatt elkészített szentségtartót.

Zacher Gábor erdélyi körútja A különböző függőségekről Magyarország egyik leghíresebb orvosa Dr. Zacher Gábor toxikológus, egyetemi docens beszél a tőle megszokott könnyedséggel, humorral fűszerezve, ezúttal egy erdélyi körút során. Az előadássorozat folytatásaként holnap délelőtt 11 órától a margittai Horváth János Elméleti Líceumban, majd este 7 órától a Nagyváradi Állami Filharmóniában lesz az előadás. A következő állomása Marosvásárhely lesz, ahol február 28-án, pénteken délután 5 órától a Maros Művészegyüttes Nagytermében. Február 29-én, szombaton a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, nagyteremében este 7 órakor kezdődik az előadás. Jegyek kaphatóak az eventikum.ro oldalon. A további helyszínekről a későbbiekben tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat. Gyergyó kerületi Háló-találkozó A gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Műszaki Líceumban gyergyói kerületi Háló-találkozót tartanak február 29-én, szombaton reggel 9 órától. A találkozó során a következő kérdésekre kaphatnak választ a résztvevők: Hogyan van jelen Isten a hétköznapjainkban? Hogyan éljük meg a szeretetet? Mi a szeretet? Ki a Szeretet? Mélyüljünk el együtt ebben, Benne! Meghívott Petrovics László, Kárpátaljai gyökerekkel rendelkező, Marosvásárhelyen kollégiumi lelkészként szolgáló jezsuita atya, akinek a jelmondata: „Megismertük és hittünk a szeretetben, amellyel Isten irántunk van”.

Márciuskás adománygyűjtés A naptári tavasz első napjához, március 1-jéhez kötődik a márciuska ajándékozása a lányoknak, asszonyoknak. Ez alkalomból a temesvári Isteni Irgalom Háza hospice palliatív központot működtető Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció tagjai, valamint az alkalmazottak és az önkéntesek is készítettek márciuskákat, amelyeket február 23-án, vasárnap Temesváron a belvárosi, a szabadfalui és a gyárvárosi Millenniumi templomban, továbbá a monostori és a gátaljai templomban a szentmisék után fognak áruba bocsátani, a befolyt összeget pedig a hospice javára ajánlják fel.

Zarándoklat Lengyelországba A Szatmári Római Katolikus Püspökség pasztorális irodája zarándoklatot hirdet április 4-6. között Lengyelországba. Az út a virágvasárnapra összpontosít, ennek megünneplését tűzi célul Szent II. János Pál pápa szülővárosában, Wadowice-ben. A zarándokok emellett ellátogatnak a ,,Vigasztaló Máriához” Pasierbiec kegyhelyen, majd Krakkóba, a Ludzmierz-i kegytemplomhoz, és Zakopáneba is. A zarándoklatra márciusban zárják a jelentkezést, érdeklődni a Szatmári Római Katolikus Püspökségen lehet Mekker Enikőnél, illetve a 0261-714955 vagy a 0744-483444 számok egyikén. A zarándokút részletes leírása megtalálható szatmariegyhazmegye.ro oldalon.

Időjárás: Ma kezdetben naposabb, délután felhősebb idő várható, estétől az északi tájakon kisebb eső, futó zápor is előfordulhat. Élénk, néhol erős lökések kísérhetik a délnyugati szelet. A csúcshőmérséklet 11 és 17 fok között alakul.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a dicsőszentmártoni templom tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Jegyeskurzus Sepsiszentgyörgyön Ma este 7 órától jegyeskurzus indul Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király plébánián a házasságkötésre készülő fiatalok számára. Jelentkezni személyesen a plébánia irodájában lehetséges.

Szakmai továbbképző Nagyváradon A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és az Országos Magyar Továbbképző Központ „Uram, kihez mennénk?” (Jn 6,68) mottóval vallásmódszertani továbbképzőt szervez február 27-29 között, amely a bérmálásra való felkészítés hatékonyabbá tételét szolgálja és folytatása a már múlt év őszén megkezdett képzésnek. A program keretében az előadó Nagy Enikő M. Kriszta mallersdorfi ferences nővér az egyéves terv második felét dolgozza fel a Kett-pedagógia segítségével. A mai nap folyamán lehet még jelentkezni a 0723-309044-es telefonszámon vagy a benedek.ramona@yahoo.com e-mail címen.

Nyílt nap a Rákóczi Gimnáziumban A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumban február 27-én, csütörtökön délután fél 5 órától nyílt napot tartanak. Az előkészítő osztályba készülő gyerekeket és szüleiket a Deus Providebit Tanulmányi Házban várják egy kis ismerkedésre.

Könyvbemutató Csíkszépvízen A csíkszépvízi Polgármesteri Hivatal pincetermében február 27-én, csütörtökön este 7 órakor bemutatják Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános „Keresztmalac” című novelláskötetét. A könyvet és szerzőjét Bogos Mária tanárnő, Hargita megye vallásügyért felelős tanfelügyelője ismerteti. A könyvbemutató során Balog László, a könyv szerkesztője és Siklódy Ferenc grafikus, a könyv illusztrátora beszélget. A könyv a helyszínen megvásárolható lesz, melyet a szerző dedikál.

Ringató Szászfenesen A Ringató egy zenei nevelési módszer, kisgyermekeknek és szüleiknek szóló énekes-játékos foglalkozás formájában. A foglalkozásokon a legfontosabb az élménynyújtás az egész család számára. Miközben énekelünk és játszunk, a legkisebb gyerekek ízlelgetik a magyar nyelv és a zenei anyanyelv szépségeit, találkoznak a magyar kultúrával. Az értékes zene a teljes személyiséget formálja. A hagyományos dalok, mondókák, ölbéli játékok a világra nyitnak ablakot, s a lélekbe jutva élni segítenek, sőt ha kell, gyógyítanak. Február 29-én, pénteken délután 4 órától várnak szeretettel minden szülőt, nagyszülőt, 0-3 éves gyerekével együtt a szászfenesi Mindenszentek Római Katolikus Plébánia hittantermébe a Ringató foglalkozásra Az első foglalkozás ingyenes, a további foglalkozások díja családonként: 15 lej / alkalom vagy 45 lej/ 4 alkalom. Passió 2020 Budapesten Április 4-én, Európa legnagyobb passiójátékának ad otthont a Papp László Budapest Sportaréna, ahol Jézus életének utolsó napjait, óráit, a 2020 jelmezes közreműködő segítségével adják elő. A rendezvény a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos előkészítő eseménye. Az előadás fővédnöke: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Február 26-ig várják az önkéntes szereplők jelentkezését a passio2020.hu weboldalon. A darabban való részvételhez nem szükséges előzetes színházi, színjátszó tapasztalat. Amire azonban minden játszónak szüksége van, az előadás és témája iránti elköteleződés és a szándék, hogy ebben a nagy színjátszó közösségben megélje a közös játék örömét. A szervezők örömmel fogadják, ha a jelentkező férfiak szakáll növesztését vállalják. A fellépők számára korhű jelmezeket és a próbák napjain étkezést is biztosítanak. Családokat, baráti társaságokat, imacsoportokat és plébániai közösségeket is szeretettel várják a szervezők. A jelentkezés alsó korhatára 12 év. Az előadások a virágvasárnapot megelőző szombati napon, azaz április 4-én, délután 3 és este 7 órakor kezdődnek. Jegyet 2020 forintos áron a jegy.hu oldalon vásárolhatnak.

Időjárás: Ma kezdetben naposabb, délután felhősebb idő várható, estétől az északi tájakon kisebb eső, futó zápor is előfordulhat. Élénk, néhol erős lökések kísérhetik a délnyugati szelet. A csúcshőmérséklet 11 és 17 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2020. február 25.

About the author

Majoros Gabriella