2020. február 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Nagyböjti ráhangoló A katolikus.ma oldal által, az adventi időszakában elindított videósorozat sikere után, a nagyböjt alatt is hasonló lelki felkészülést szeretnének nyújtani. Minden nagyböjti nap, az evangéliumból kiindulva egy rövid elmélkedés lesz hallható, mely egy aznapra szóló feladattal, kihívással zárul.

Könyvbemutató Csíkszépvízen A csíkszépvízi Polgármesteri Hivatal pincetermében ma este 7 órakor bemutatják Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános „Keresztmalac” című novelláskötetét. A könyvet és szerzőjét Bogos Mária tanárnő, Hargita megye vallásügyért felelős tanfelügyelője ismerteti. A könyvbemutató során Balog László, a könyv szerkesztője és Siklódy Ferenc grafikus, a könyv illusztrátora beszélget. A könyv a helyszínen megvásárolható lesz, melyet a szerző dedikál.

Szentségimádás Nagyváradon Minden hónap első vasárnapján, így március 1-én is, délután 4 órától csendes szentségimádás, 5 órától vezetett szentségimádás lesz a nagyváradi Katalin-telepen. Szeretettel hívnak és várnak mindenkit, hogy az Úr jelenlétében megerősödjön és szívében békét leljen. A szentségimádás este 6 órakor szentségi áldással zárul.

Érseki szentmise Kovács Gergely gyulafehérvári érsek hazalátogat szülővárosába Kézdivásárhelyre, ahol hálaadó szentmisét mutat be. Az ünnepélyes liturgia nagyböjt első vasárnapján, március 1-én délelőtt 11 órakor kezdődik a Kézdivásárhely-kantai Szentháromság-plébániatemplomban.

Ifjúsági imaóra Nagyböjt első vasárnapján, március 1-jén tartja a szatmárnémeti ifjúság a nagyböjti ifjúsági imaóráját. A Kis Szent Teréz-templomban este 7 órakor találkoznak és egy órán keresztül együtt imádkoznak, elmélkednek, dicsőítik Istent.

Nagyböjti triduum A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve március 3-5 között Urbán Erik ferences tartományfőnők tart lelkigyakorlatot a csíksomlyói kegytemplomban. Az előadások este 6 órakor kezdődnek, az első előadás címe „Őáltala – Assisi Szent Ferenc és az Oltáriszentség”, a másodiké „ Ővele – Assisi Szent Klára és az Oltáriszentség”, illetve a harmadik előadás „Őbenne – Baylin Szent Paszkál és az Oltáriszentség”.

Lelkigyakorlat a Mária Légió tagjainak Kereszténységünk legnagyobb ünnepére, készülve március  7-én,   szombaton, a biharpüspöki Szent Mihály közösségi teremben, nagyböjti lelkigyakorlat lesz a Mária Légiós testvéreknek és lelkivezetőiknek. A program délelőtt 10 órakor imával kezdődik, majd Bărbuț Péter atya tart rövid elmélkedést. Déli 12 órakor szentmisét mutatnak be, melyet ebédszünet követ. A lelkigyakorlat zárásaként egy újabb elmélkedést hallhatnak a résztvevők, majd imában köszönik meg a kapott kegyelmeket.

Állandó diakónusjelöltek találkozója Az arad-ségai plébánián a temesvári egyházmegye területéről érkező, magyar nemzetiségű vagy a nyelvet jól beszélő, állandó diakonátusra jelentkező férfiak számára szerveznek találkozót március 7-én, szombaton délelőtt 11 órától, A találkozón részt vesz Pál József Csaba temesvári megyés püspök, valamint a máriabesnyői diakónus-képző képviselői.

Új élet A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út programja, a Segítőnővérek közössége és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkigyakorlatot szervez március 12-én, csütörtökön este 6 órától, március 15-én, vasárnap délután 1óráig Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál lehet március 6-án déli 12 óráig a 0737-300980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei @caritas-ab.ro e-mail címen.

Zarándoklat a Szentföldre A Szatmári Római Katolikus Püspökség pasztorális iroda május 13-20 között zarándoklatot szervez a Szentföldre. A zarándokok a hét folyamán felkeresik Jézus életének legfontosabb helyszíneit, ellátogatnak többek között Kánába, a Tábor hegyére, a Jordán folyóhoz, végigjárják a Via Dolorosát a Szent Sír Bazilikáig. A zarándoklatra márciusban zárják a jelentkezést, érdeklődni a Szatmári Római Katolikus Püspökségen lehet Mekker Enikőnél, illetve a 0261-714955 vagy a 0744-483444 számok egyikén. A zarándokút részletes leírása megtalálható szatmariegyhazmegye.ro oldalon.

Időjárás: Ma napközben a változóan felhős-napos időben helyenként egy-egy zápor, a hegyvidéken hózápor, havazás is kialakulhat. Az északnyugati szél sokfelé lesz élénk, erős, majd délután nyugatira-délnyugatira fordul. Napközben 4-9 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a naszódi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Állandó nagyböjti szentségimádás Marosvásárhelyen Idén nagyböjtben is állandó szentségimádást hirdetnek a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban. A folyamatos szentségimádás napközben a reggeli szentmisétől az esti szentmiséig tart, és óránként más és más személy lesz beosztva, hogy a Szentségi Úr előtt imádkozzék az egyéni, a közösségi és a világegyház szándékaira. Várják a jelentkezőket 8 és 16 óra között a plébánia irodájában vagy szentmisék után a sekrestyében.

Nyílt nap a Rákóczi Gimnáziumban A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumban ma délután fél 5 órától nyílt napot tartanak. Az előkészítő osztályba készülő gyerekeket és szüleiket a Deus Providebit Tanulmányi Házban várják egy kis ismerkedésre.

Misszió az Eucharisztia jegyében Vass Csaba és Szőke Sándor lazarista szerzetesek, a tasnádi római katolikus plébánián tartanak missziós programot a mai naptól március 1-ig. Délután fél 5 órától gyónási lehetőséget biztosítanak, majd 5 órakor szentmisét mutatnak be, utána a családokkal találkoznak. Holnap délután 4 órától az elemi iskolás hittanosokat várják, majd 5 órától szentmise lesz, ezt követően a Mária Légió tagjaival találkoznak. Február 29-én, szombaton délelőtt 10 órától várják a középiskolás hittanosokat és a bérmálkozókat, délután fél 3 órától a Nőszövetség tagjaival, a pedagógusokkal és a rózsafüzér társulat tagjaival találkoznak. 4 órakor kezdődik a szentmise, majd az egyháztanácsosokat várják beszélgetésre. A missziós programot március 1-én, vasárnap a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmisével zárják.

Adománygyűjtés Kolozsváron A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete második alkalommal szervezi meg a nőnapi adománygyűjtést a nehéz helyzetben élő nők javára, hogy ők is megbecsülve érezhessék magukat!. Egy táskába, neszesszerbe, várják az adományokat, amely tartalmazhat tisztálkodási szereket, kozmetikumokat, fehérneműt, papír-zsebkendőt, fésűt. Bármit, ami által ők is nőknek érezhetik magukat. A csomagok a Nők napját követő héten kerülnek kiosztásra. Az adományokat március 6-ig várják a Máltai Szeretetszolgálat Főtitkárságára (Nuferilor utca, 1. szám, 9. lakrész), 12 és délután 5 óra között, valamint március 4-én, szerdán délután 5 és este 7 óra között nőnapi előadásunk előtt a K+Közösségi térbe (Unió/Memorandumului utca 3. szám)!

Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó Bár nagyon is szeretjük, ha zajlik körülöttünk az élet, mégis elengedhetetlenül fontos, hogy legyenek az életünkben olyan biztos pontok, amikbe belekapaszkodhatunk, ahová visszatérhetünk, és ahol felüdíthetjük a szívünket. Egy ilyen „biztos pont lehet a FITT – a Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó, amit idén már 19. alkalommal szerveznek meg. A találkozó témája az Eucharisztia lesz – az Úr Jézus közöttünk való jelenléte a kenyér és a bor színében. A program célja egy közösen töltött hétvége örömben, imában és lelkiekben. A találkozó március 6-8 között lesz Désen, ahova várják a 15 és 38 év közötti fiatalok jelentkezését. További információk a ferencesprogramok.ro oldalon olvashatóak.

Előadás Szatmárnémetiben A "Szent József a munkás" Katolikus Férfiak Szövetsége szervezésében Fábry Kornél atya tart előadást Szatmárnémetiben, melynek címe: „Ő és én, -Van-e igény ma az Eucharisztiára?” Fábry Kornél atya a 2020 szeptemberében, Budapesten megrendezendő Eucharisztikus Kongresszus főtitkára. Előadásának központi eleme az Oltáriszentség, de beszél majd Isten és ember kapcsolatáról, a de a kongresszusról is. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt március 10-én, délután 5 órától a Hám János Líceum dísztermébe! További információk Koczinger Tibornál a 0722-354067-es telefonszámon kaphatóak.

Időjárás: Ma napközben a változóan felhős-napos időben helyenként egy-egy zápor, a hegyvidéken hózápor, havazás is kialakulhat. Az északnyugati szél sokfelé lesz élénk, erős, majd délután nyugatira-délnyugatira fordul. Napközben 4-9 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2020. február 27.

About the author

Majoros Gabriella