2020. február 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Nagyböjti virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban a nagyböjt folyamán minden péntekén, így ma este is 10 órától virrasztást tartanak, mely a reggel fél hét órakor kezdődő szentmisével ér véget. Hívnak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak be a közös imába.

Előadás Márton Áronról
Isten szolgája Márton Áron püspök halálának 40. évében Erdély szentéletű püspökéről tart képekkel, eredeti hangfelvételekkel, filmrészletekkel gazdagított előadást Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár március 1-én, vasárnap a homoródkarácsonyfalvi Sarlós Boldogasszony-templomban, a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise után és a homoródalmási Sarlós Boldogasszony-templomban, a déli 12 órakor kezdődő szentmisét követően. Egyben bemutatja a kolozsvári Verbum Kiadónál megjelent „A Hegy”című, háromlemezes DVD-összeállítást a püspök életéről és az „Imádkozzunk Áron püspökkel!” című imafüzetet.

Ifjúsági imaóra
Nagyböjt első vasárnapján, március 1-jén tartja a szatmárnémeti ifjúság a nagyböjti ifjúsági imaóráját. A Kis Szent Teréz-templomban este 7 órakor találkoznak és egy órán keresztül együtt imádkoznak, elmélkednek, dicsőítik Istent.

Szentségimádás iskolája
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve kezdetét veszi a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia hittantermében a Szentségimádás iskolája program.
A szervezők a résztevőkkel közösen szeretnék megismerni, hogy hogyan is vált a keresztény közösségek középpontjává az Oltáriszentség és hogyan alakult ki az Oltáriszentség iránti mélységes tisztelet. Az első találkozó március 2-án, hétfőn este fél 6 órától lesz.
Mindenkit szeretettel várnak!

Nagyböjti triduum
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve március 3-5 között Urbán Erik ferences tartományfőnők tart lelkigyakorlatot a csíksomlyói kegytemplomban. Az előadások este 6 órakor kezdődnek, az első előadás címe „Őáltala – Assisi Szent Ferenc és az Oltáriszentség”, a másodiké „ Ővele – Assisi Szent Klára és az Oltáriszentség”, illetve a harmadik előadás „Őbenne – Baylin Szent Paszkál és az Oltáriszentség”.

Adománygyűjtés Kolozsváron
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete második alkalommal szervezi meg a nőnapi adománygyűjtést a nehéz helyzetben élő nők javára, hogy ők is megbecsülve érezhessék magukat!.
Egy táskába, neszesszerbe, várják az adományokat, amely tartalmazhat tisztálkodási szereket, kozmetikumokat, fehérneműt, papír-zsebkendőt, fésűt. Bármit, ami által ők is nőknek érezhetik magukat.
A csomagok a Nők napját követő héten kerülnek kiosztásra.
Az adományokat március 6-ig várják a Máltai Szeretetszolgálat Főtitkárságára (Nuferilor utca, 1. szám, 9. lakrész), 12 és délután 5 óra között, valamint március 4-én, szerdán délután 5 és este 7 óra között nőnapi előadásunk előtt a K+Közösségi térbe (Unió/Memorandumului utca 3. szám)!

Mire való az Eucharisztia?
A Katolikus Magyar Bibliatársulat „Mire való az Eucharisztia? Eucharisztikus közösség tegnap, ma és holnap” címmel tart programokat a következő plébániákon:
Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián március 7-én, szombaton reggel 9 és délután1 óra között.
A csíkszeredai Szent Ágoston plébánián március 14-én, szombaton este fél 7 és fél 9 óra között.
Székelyudvarhelyen a Szent Miklós plébánián március 20-án, pénteken este fél 7 és fél 8 óra között.
Valamint a csíkszentdomokosi plébánián március 21-én, szombaton délelőtt 10 és délután 1 óra között.
Jelentkezni lehet a 0745-311855-ös telefonszámon vagy a szbetti07@gmail.com e-mail- címen.

Előadás Szatmárnémetiben
A "Szent József a munkás" Katolikus Férfiak Szövetsége szervezésében Fábry Kornél atya tart előadást Szatmárnémetiben, melynek címe: „Ő és én, -Van-e igény ma az Eucharisztiára?”
Fábry Kornél atya a 2020 szeptemberében, Budapesten megrendezendő Eucharisztikus Kongresszus főtitkára. Előadásának központi eleme az Oltáriszentség, de beszél majd Isten és ember kapcsolatáról, a de a kongresszusról is.
A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt március 10-én, délután 5 órától a Hám János Líceum dísztermébe!
További információk Koczinger Tibornál a 0722-354067-es telefonszámon kaphatóak.

Időjárás: Ma reggel egy hidegfront éri el térségünket. Sokfelé várható eső, havas eső, északon és az Erdélyi medence térségében havazás. Napközben felszakadozik a felhőzet, viharossá fokozódik az északnyugati szél. Délután 2-8 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyszállási templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Belső iránytű
A Belső iránytű programsorozat keretében Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről tart előadást „Az életvezetés művészete” címmel a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében ma este 7 órától.

Bibliás találkozó Szatmárnémetiben
A Prédikátor könyve a világ valósága és az emberi élet összefüggéseit, a boldogságra vezető utat kutatja. Így a könyv kifejti, hogy az ember boldog lehet, ha felismeri és elfogadja a világot irányító isteni törvényeket. A Szentlélek plébánia Merk Mihály termében holnap délelőtt 10 órakor találkoznak a Szentírás üzenetei iránt érdeklődők. Előbb Vojtku László plébános tart előadást, majd közösen olvassák, értelmezik a megfelelő részeket, felteszik kérdéseiket és kifejtik megállapításaikat.
A Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája által megszervezett találkozóra mindenkit várnak, aki törekszik a Biblia személyes üzeneteinek megtapasztalására.

Nagyböjti triduum
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve március 3-5 között Urbán Erik ferences tartományfőnők tart lelkigyakorlatot a csíksomlyói kegytemplomban. Az előadások este 6 órakor kezdődnek, az első előadás címe „Őáltala – Assisi Szent Ferenc és az Oltáriszentség”, a másodiké „ Ővele – Assisi Szent Klára és az Oltáriszentség”, illetve a harmadik előadás „Őbenne – Baylin Szent Paszkál és az Oltáriszentség”.

Karitatív akció Temesváron
Együtt a tettekben címmel kerül sor egy karitatív akcióra, amelynek célja tisztálkodási eszközök (szappan, törölköző, sampon) gyűjtése a hajléktalanoknak éjszakai menedéket nyújtó P. Jordan Ház számára. Az adományokat március 3-ig várják.
Az akcióban a temesvári Gerhardinum Líceum XII. A osztályos tanulói vesznek részt, akik március 6-án, pénteken délután 2 órakor előadást mutatnak be, illetve fellép az iskola Laudetur énekkara. Koordinátor tanárok: Aranka Pașcalău és Valentina Cotinschi.

Ifjúsági lelkinap
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség szervezésében a felcsíki és alcsíki főesperesi kerületek nagyböjti ifjúsági lelkinapját a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián tartják meg, március 7-én.
A lelkinap témája: Jézus keresztje és az én keresztutam. Meghívottak: Sajgó Szabolcs pedagógus és Bálint István segédlelkész. A program délelőtt fél 10 órakor kezdődik regisztrációval és délután 4 órakor ér véget. Várják a 8.-12 osztályos fiatalokat.
Jelentkezni a fif.ma oldalon lehet.

Fiatal keresztényként a nagyvilágban
A Kárpát-medencei Katolikus Közösségek Hálózatának szervezésében regionális ifjúsági háló-találkozót tartanak Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban március 13-15 között. Az idei találkozó témája: Fiatal keresztényként a nagyvilágban.
Várják a 16-30 év közötti fiatalokat, akik szeretnének új élményeket szerezni és Istennel való kapcsolatukat mélyíteni.  A találkozó részvételi díja 70 lej, amely tartalmazza a szállást, az étkezést és a programokon való részvételt.  Jelentkezni lehet március 1-ig a romkat.ro oldalon található űrlap kitöltésével.
További információk a HÁLÓ IFI facebook oldalon, vagy Magyari Tímeánál a magyaritimea862@gmail.com címen.

Segédápolói tanfolyam
A Vöröskereszt szatmári szervezete, március 23-tól segédápolói tanfolyamokat indít Szatmárnémetiben és Nagykárolyban.
Mindkét kurzusra 28 személy jelentkezését várják, akik 720 óra alatt fogják elsajátítani a szakma alapjait. A tanfolyamon való részvételhez minimum 8 osztályt igazoló diploma szükséges. Részvételi díj 1200 lej.
Bővebb információk a Szatmárnémeti Vöröskereszt irodájában, vagy telefonon Szatmárnémetiben 0261-770244-es, Nagykárolyban pedig a 0744-606379-es telefonszámon.

Időjárás: Ma reggel egy hidegfront éri el térségünket. Sokfelé várható eső, havas eső, északon és az Erdélyi medence térségében havazás. Napközben felszakadozik a felhőzet, viharossá fokozódik az északnyugati szél. Délután 2-8 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2020. február 28.

About the author

majoros gabriella