2020. január 06. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Koncert Sepsiszentgyörgyön
Vízkereszt-napi ünnepi koncert lesz ma este 6 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus király-templomban. Fellépnek: a Laudate kamarakórus, a Kis Apostolok Gyerekkórus, a Campanella Gyermekkar szólistái, valamint a Szerenád kamarazenekar. Vezényel: Lőfi Gellért és Rózsa Imre.

Könyvbemutató Kolozsváron
Holnap délután 5 órától Kolozsváron mutatják be a Nóda Mózes 60. születésnapját köszöntő könyvet, melynek címe: Ünneplő ember a közösségben.
Közreműködnek a szerkesztők: Bodó Márta, Csonta István, Lukács Ottilia, Zamfir Korinna, valamint Geréd István, Laczkó Vass Róbert.
Az ünnepség a Szent Mihály plébánia nőszövetségének dísztermében lesz (Szentegyház/I. Maniu utca 2. szám, 1. emelet) a kötetben közreműködő szerzők egy részének, valamint Nóda Mózes tanítványainak, barátainak a jelenlétében.

Lelkigyakorlat Csíksomlyón
A Csíksomlyói Szűzanya segítségét sokan, sokféle bajban, gondban szoktuk kérni. Mostanában nagyon sokan kérik daganatos betegségekben Mária gyógyító, erőt, egészséget adó közbenjárását Csíksomlyón.
Január 10-13 között a csíksomlyói Szent István házban lelkigyakorlat lesz daganatos betegségben szenvedők vagy abból már gyógyultak valamint családtagjaik számára.
A lelkigyakorlaton magyarországi szakemberek tartanak előadást, akik közül többen személyesen érintettek daganatos betegségek által, így nemcsak szakmailag felkészülve, hanem a személyes harcukat is megvívva lettek képesek a vigasztalásra, a bátorításra, a betegségben vergődőkkel való együtt imádkozásra.
Lelkigyakorlatos együttlétre Balázs Zsókánál, a Szent István ház vezetőjénél lehet jelentkezni a 0740843951-es telefonszámon vagy a szentistvanotthon@gmail.com címen.

Műhelyfoglalkozás Kolozsváron
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete és a Polaris Oktatási Központ szeretettel meghív minden érdeklődőt egy izgalmas műhelyfoglalkozásra, amely a Planetarium Café belső termében lesz megtartva. A tavaly júniusban tartott előadást követően, most egy rövid ismétlés után olyan applikációkat, digitális alkalmazásokat ismertetnek meg a résztvevők, amelyek segítik az időgazdálkodási elvek és technikák gyakorlatba ültetését. A műhely záró részében gyors segítséget, hasznos tippeket nyújtanak egyetemistáknak a hatékonyabb időkihasználásra és a vizsgákra való jobb felkészülésben. A műhelyfoglalkozás január 15-én, szerdán este 7 órától kezdődik, az előadás után lehetőség lesz a kérdezésre is.
Előadó: Dániel Botond egyetemi oktató, időmenedzsment szakértő, a Polaris Oktatási Központ trénere. A belépő díj 10 RON, amellyel a fiókszervezet tevékenységeit lehet támogatni. A regisztrációhoz szükséges űrlap a romkat.ro oldalon érhető el.

Bibliódráma Nagybányán
Nagybányán bibliodrámás foglalkozást tart január 18-19 között dr. Varga Péter Pius egyetemi tanár. A bibliodrámában a csoport nyitott, kölcsönös kapcsolatba lép a Bibliával. Szituációkba, szerepekbe bújva foglalkoznak egy-egy bibliai történettel, vagy annak részletével, melynek során azt keresik, hogy mi a Biblia nekünk szóló, „itt és most” érvényes üzenete. A részvétel színészi képességeket nem, de nyitottságot és játékkedvet igényel. A hozadék kettős: a Biblia jobb megismerése és az önismeretben való gyarapodás.
Szeretettel várják a téma iránt érdeklődők jelentkezését a 0743 910 535-ös telefonszámon vagy a csabaone@yahoo.com e-mail-címen.
A résztvevők száma: 15-18 fő.
A januári alkalom mellett két másik időpontban március és április hónapokban lesz még bibliodrámás foglalkozás. Részt lehet venni mindhárom alkalmon, de aki nem volt az első alkalmon, bekapcsolódhat később is.

Bibliakurzus Temesváron
A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostorban január 18-án délelőtt 10 órától folytatódik Imogen Tietze referens vezetette bibliakurzust, melyet János evangéliumáról tartanak felnőtt világi hívek számára. A kurzus folytatásának további időpontjai február 15. és március 14., naponta 10-16 óra között.
Részvételi díj alkalmanként 30 lej.Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail címen, vagy a 0040 723 523 369-es telefonszámon.

Időjárás: Csípős reggelre ébredtünk, mérséklődik a légmozgás, emellett sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet -15, -20 fok között alakult a hegyvidéken. Napközben -1, +3 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Vízkereszt ünnepe
Ma van vízkereszt, epifánia – „epiphania Domini”, az „Úr megjelenése” – néven is nevezett nap, amelyen Jézus Krisztus hármas megjelenésére emlékezünk.
Urunk megjelenésének ünnepe a gyulafehérvári szeminárium örökös szentségimádási napja. Délelőtt 9 órától Jakubinyi György nyugalmazott érsek, apostoli kormányzó szentmisét mutat be, melynek keretében vízszentelést tart. Ezután a kispapok és az intézet tanárai felváltva adorálnak az Oltáriszentség előtt.
Ma délelőtt 11 órakor Böcskei László megyés püspök is ünnepi szentmisét tart a nagyváradi székesegyházban.
A szatmárnémeti székesegyházban szintén délelőtt 11 órától Schönberger Jenő püspök mutat be vízszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét.

Előadás Brassóban
Az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület szervezésében a brassói Reménység Házában, Reisinger János irodalomtörténész vetítéssel egybekötött előadássorozat keretében mutatja be Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját.
Az előadások ma, holnap és holnapután lesznek este fél 6 órától, az első előadás címe: Krisztus Pilátus előtt, a másodiké Ecce Homo és a harmadik előadás címe pedig a Golgota.
A belépés ingyenes. A helyszínen, a témához kapcsolódó könyvek és CD-k vásárolhatók.

Zárva lesz a székesegyház
A szatmárnémeti székesegyházon a külső felújítási munkálatokat már jó ideje figyelemmel követhetik a város polgárai, a belső javítási tevékenységeket pedig ez idáig sikerült úgy végezni, hogy azok ne zavarják a szentmisék menetét. Hamarosan azonban elkerülhetetlenné válik, hogy a restaurálási, javítási tevékenységek miatt bezárják a székesegyházat.
Erre január 7-én kerül sor, és előreláthatólag március végéig a vasárnapi szentmisék a Zárda templomba költöznek – 8, 10, fél 12 és este 6 órai kezdési időpontokkal –, a hétköznapi szentmiséket pedig a Kálvária templomban tartják majd – reggel 7-től és reggel 9-től.

Filmest a KEL-en
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség szervezésében filmest lesz január 9-én, csütörtökön este 8 órától, a Szentegyház utca 4 szám alatt. A résztvevők A két pápa című, Fernando Meirelles rendezte amerikai életrajzi filmdrámát nézhetik meg. A forgatókönyvet Anthony McCarten írta. Főszerepben a XVI. Benedek pápát alakító Anthony Hopkins és a Jorge Mario Bergoglio bíborost, a későbbi Ferenc pápát megszemélyesítő Jonathan Pryce látható.

Apa-lánya lelkinap Sepsiszentgyörgyön
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében szervezésében apa-lánya lelkinapot tartanak Sepsiszentgyörgyön. Idén, január 18-án, szombaton a Szent József plébániára hívják és várják az édesapákat 14 év fölötti lányukkal együtt. A nap folyamán az előadások, kiscsoportos munka mellett, lehetőség lesz sétálni is kettesben. Emellett más kapcsolaterősítő meglepetések is várnak a résztvevőkre.
A lelkinap témája a tisztaság.
Előzetes bejelentkezés szükséges, amely egy elektronikus űrlap kitöltésével lehetséges a csalad.ro oldalon. További információkért hívják a 0748 663 201-es telefonszámot.

Könyvbemutató Kolozsváron
Január 8-án, szerdán délután 5 órától Kolozsváron mutatják be az Ünneplő ember a közösségben címen Nóda Mózes 60. születésnapját köszöntő, a Verbum Kiadó és a Szent István Társulat által kiadott kötetet.
Közreműködnek a szerkesztők: Bodó Márta, Csonta István, Lukács Ottilia, Zamfir Korinna, valamint Geréd István, Laczkó Vass Róbert.
Az ünnepség a Szent Mihály plébánia nőszövetségének dísztermében lesz (Szentegyház/I. Maniu utca 2. szám, 1. emelet) a kötetben közreműködő szerzők egy részének, valamint Nóda Mózes tanítványainak, barátainak a jelenlétében.

Imaműhely Csíkszentdomokoson
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban január 24-26 között Imádkozik a testem és a lelkem címmel imaműhely lesz Vormair Emese segítőnővér és Somorai Jerne vezetésével.
Az imaműhely elemei: teljes csend az imaműhely alatt, egy beszélgetés a kísérővel a hétvége alatt, közös impulzusok és testérzékelő gyakorlatok, személyes csendes idők, igeliturgia/szentmise.
Jelentkezni a vormairemese@gmail.com e-mail-címen lehet január 11-ig. Részvételi díj: szállás, ellátás 120 RON/fő, szervezésre és programra 60 RON/hétvége.

Időjárás: Csípős reggelre ébredtünk, mérséklődik a légmozgás, emellett sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet -15, -20 fok között alakult a hegyvidéken. Napközben -1, +3 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2020. január 06.

About the author

majoros gabriella