2020. január 09. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Magyar mise a Szent Péter bazilikába Rómában a Szent Péter-bazilika altemplomában található a Magyarok Nagyasszonya-kápolna, ahol a hónap első kedd reggelén magyar nyelven mutatnak be szentmisét. Idén lesz a kápolna felszentelésének 40. évfordulója, amit október 8-án fognak ünnepelni. Az első kedd reggeli szentmise tegnap volt. A kápolna szeretettel várja a Rómába érkező egyéni és csoportos zarándokokat, a turistákat a kedd reggeli magyar szentmisére. A bazilikában az altemplomba vezető lépcsőnél szoktak gyülekezni a hívek és 8 órakor együtt mennek le a kápolnába. Gondolni kell arra, hogy a biztonsági ellenőrzés miatt időbe telik bejutni a bazilikába. A paptestvérek, akik koncelebrálni szeretnének, a sekrestyében ölthetik fel a liturgikus ruhát. Csoportok érkezését előre be kell jelenteni, ezért Németh László pápai káplán kéri azok jelzését e-mailben: italiamissiohu@gmail.com vagy a telefonon: +39348 7952165.

Kiállítás Kovásznán Ma délután 5 órától a kovásznai Városi Művelődési Ház kiállítótermében kerül sor a II. Csernátoni Művésztelep alkotásainak kiállítására. A tárlatot méltatja: Gazda József műkritikus. Közreműködnek a csernátoni Végh Antal Általános Iskola diákjai.

Filmest a KEL-en A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség szervezésében ma este 8 órától filmest lesz, a Szentegyház utca 4 szám alatt. A résztvevők A két pápa című, Fernando Meirelles rendezte amerikai életrajzi filmdrámát nézhetik meg. A forgatókönyvet Anthony McCarten írta. Főszerepben a XVI. Benedek pápát alakító Anthony Hopkins és a Jorge Mario Bergoglio bíborost, a későbbi Ferenc pápát megszemélyesítő Jonathan Pryce látható.

Mária köszöntő Illyefalván Január 11-én, szombaton délután 4 órától Mária köszöntőt tartanak, mely szentmisével kezdődik, utána rózsafüzért imádkoznak, amit gyertyás körmenet kísér. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak.

Gyerektalálkozó és kreatív foglalkozás Havonta egy alakalommal a temesvár-józsefvárosi plébánián kreatív foglalkozással egybekötött gyerektalálkozót tartanak. A soron következő alkalom január 18-án, szombaton délelőtt 11 és 12 óra között lesz, és a „Boldog vagyok, mikor...” téma köré épül.

János Vitéz a bábszínházban Január 19-én, vasárnap délután 5 órától ismét János Vitéz a nagyváradi bábszínházban. Petőfi Sándor örökzöld elbeszélői költeményét nem csak a kicsiknek, de az őket kísérő felnőtteknek is ajánlják, hiszen kortól függetlenül mindenkinek remek szórakozást nyújt. Jegyek vásárolhatók online a biletmaster.ro oldalon vagy a Szigligeti Színház jegypénztárában.

A kolozsvári piactéren A Magyar Állami Népi Együttes, újra előadja a „Kolozsvári piactéren” című produkcióját, ami a Kolozsvári Magyar Napok tizedik évfordulójára készült. Bár a mostani bevásárló központos világban mindinkább feledésbe merül, nem is olyan régen a piac egy település napi életének, így Kolozsvárnak is központi helyszíne volt. A Magyar Állami Népi Együttes ennek a képzeletbeli piacnak a hangulatát varázsolja a színpadra a néptánc és a népzene költői nyelvét használva. Az előadás a szatmári színházban lesz látható, január 23-án, csütörtökön este 7 órától. Jegyek színház jegypénztárában vásárolhatóak.

Márton Áron zarándoklat Ötödik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre Kovács Gergely kinevezett gyulafehérvári érsek és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa. A zarándoklat március 26-31 között lesz, az autóbusz Csíkszeredából indul, de a zarándoklathoz útközben is lehet csatlakozni Részvételi díj: személyenként 300 euró. Ez tartalmazza az utazás költségét, szállást, szlovéniai és máriabesnyői teljes panziós ellátást. A részletes program megtalálható az ersekseg.ro oldalon. Jelentkezni lehet Ferencz Kornéliánál a ferenczk@yahoo.com címen vagy a 0726-107002-es telefonszámon.

Időjárás: A következő időszakban enyhülni fog az idő az ország legtöbb régiójában. A csúcshőmérsékletek 4-8 Celsius-fok körül alakulnak, és két hétig nem valószínű csapadék, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat kéthetes időszakra érvényes előrejelzéséből. Ma már több felhő lesz felettünk, gyenge havas eső északnyugaton fordulhat elő. Nem lesz jelentős a légmozgás. A fagyos hajnal után, délután 1-7 fokra számíthatunk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Déván a telepi-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Népművészeti képzés Az Artera Alpítvány a Vámszer Géza Művészeti Népiskolával és a Hagyományok Háza együttműködésével akkreditált népművészeti alap és továbbképzést indít kézi szövés, bőrmívesség, hímzés, nemezelés, bútorfestés és gyöngyékszer készítés elsajátítására Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron és Széken. A foglalkozások havonta egyszer, hétvégeken lesznek, alkalmanként 10-15 órát foglalnak magukba. Jelentkezni lehet január 10-ig az office@artera.ro címen vagy a 0744-593192-es telefonszámon.

Bibliódráma Nagybányán Nagybányán bibliodrámás foglalkozást tart január 18-19 között dr. Varga Péter Pius egyetemi tanár. A bibliodrámában a csoport nyitott, kölcsönös kapcsolatba lép a Bibliával. Szituációkba, szerepekbe bújva foglalkoznak egy-egy bibliai történettel, vagy annak részletével, melynek során azt keresik, hogy mi a Biblia nekünk szóló, „itt és most” érvényes üzenete. A részvétel színészi képességeket nem, de nyitottságot és játékkedvet igényel. A hozadék kettős: a Biblia jobb megismerése és az önismeretben való gyarapodás. Szeretettel várják a téma iránt érdeklődők jelentkezését a 0743 910 535-ös telefonszámon vagy a csabaone@yahoo.com e-mail-címen. A résztvevők száma: 15-18 fő. A januári alkalom mellett két másik időpontban március és április hónapokban lesz még bibliodrámás foglalkozás. Részt lehet venni mindhárom alkalmon, de aki nem volt az első alkalmon, bekapcsolódhat később is.

Bibliakurzus Temesváron A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostorban január 18-án délelőtt 10 órától folytatódik Imogen Tietze referens vezetette bibliakurzust, melyet János evangéliumáról tartanak felnőtt világi hívek számára. A kurzus folytatásának további időpontjai február 15. és március 14., naponta 10-16 óra között. Részvételi díj alkalmanként 30 lej. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail címen, vagy a 0723-523369-es telefonszámon.

Imahét a Krisztus-hívők egységéért Az idei ökumenikus imahétet január 19-26 között tartják, melynek anyagát a máltai keresztények készítették. Málta a Földközi-tenger szigetállama, amelyet minden oldalról hatalmas víz vesz körül. Az anyaszigethez tartozik egy kisebb sziget is, Gozo szigete. Az itt élő keresztények minden év február 10-én együtt ünneplik a hajótörött Pál apostol szigetre érkezését, a 2020-as imahéten pedig a világ Krisztus követői a máltai keresztényekkel együtt olvassák ennek a hajótörésnek a történetét. Az, hogy ma Máltán keresztények élnek, azt jelenti, hogy a hajótörött Pál és útitársai elfogadták a lakosok vendégszeretetét. Igyekeztek és tudtak is adni a máltaiaknak abból a hitből, reménységből, Jézus Krisztus szeretetéből, amely őket hordozta. Ilyen kölcsönös lehetőség ma a keresztények ökumenéje. Keresztény egységünket nemcsak az egymás iránti vendégszeretettel tudjuk kifejezni, noha ez is fontos, hanem szeretetteljes találkozásokon keresztül azokkal is, akik nem részesei nyelvünknek, kultúránknak és hitünknek.

Fülöp kurzus Csíkszeredában Sok embernek nincs személyes tapasztalata az Istenről. Túl távolinak tűnik ahhoz, hogy saját gyarlóságát tapasztalva Őt elérhesse. Még a benne hívők is sokszor kételkedőre vonják az Ő feltétel nélküli szeretetét. A Fülöp kurzus a mindennapi életben felmerülő kérdésekre gyakorlati módon próbál választ adni. Nem ismereteket akar átadni, hanem a résztvevőket segíti, hogy egy személyes találkozásuk legyen az élő Istennel. A Búzamag közösség által szervezett kurzus Csíkszeredában, a Szent Imre ifjúsági központban lesz január 24-26 között. Jelentkezni január 20-ig lehet Dánél Józsefnél a 0742-679082-es telefonszámon vagy a buzamag@gmail.com címen. További információk a buzamag.ro oldalon.

Időjárás: A következő időszakban enyhülni fog az idő az ország legtöbb régiójában. A csúcshőmérsékletek 4-8 Celsius-fok körül alakulnak, és két hétig nem valószínű csapadék, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat kéthetes időszakra érvényes előrejelzéséből. Ma már több felhő lesz felettünk, gyenge havas eső északnyugaton fordulhat elő. Nem lesz jelentős a légmozgás. A fagyos hajal után, délután 1-7 fokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2020. január 09.

About the author

Majoros Gabriella