2020. január 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Mária köszöntő Illyefalván
Holnap délután 4 órától Mária köszöntőt tartanak, mely szentmisével kezdődik, utána rózsafüzért imádkoznak, amit gyertyás körmenet kísér. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak.

Ifjúsági szentségimádás
Január 12-én, vasárnap délután 5 órától ifjúsági szentségimádás és szentmise Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János templomban. Vezeti Balla Imre atya. Zenél a Remény zenecsoport. Szeretettel várnak minden fiatalt!

Újévi koncert
Január 12-én, vasárnap este 6 órától újévi koncertre hívja az érdeklődőket a Joyful gospell kórus a szatmárnémeti Kálvária-templomba. A kórus ezúttal is az új világból származó istendicséret sajátos műfajával kíván a hallgatóság számára különleges zenei és lelki élményt nyújtani, műsorában elsősorban spirituálék és gospelek hangzanak el, de egy-egy dal erejéig kitekint más műfajokra is. Zongorán közreműködik és karvezető Budean-Mihály Judit.

Magyar Kultúra Hete
Január 18-26 között szervezi meg az Ady Endre társaság az Egycsillagú égbolt – XIV. Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatot. A programban számos színházi előadás, koncert és történelmi előadás is szerepel, melyekre a belépők már megvásárolhatóak a Szatmárnémeti Északi színház jegypénztárában.
A megnyitó január 18-án, szombaton délután 5 órakor kezdődik a színházban. Ezt követően jótékonysági előadásra kerül sor a Láncos templom javára. Az előadás első részében a Felvidéki Rockszínház és a Tokos Zenekar előadása lesz látható, hallható.
A második részben a Tolcsvay testvérek Magyar Mise című, Európa-szerte népszerűvé vált rockoratóriumát adja elő Sáfár Mónika Jászai Mari – díjas színművész, énekművész; Tolcsvay László Erkel – díjas zeneszerző, énekes; Homonnay Zsolt színművész és Pintér Dömötör énekes. Közreműködik a
Pannonia Sacra vegyeskar Silló Katalin vezetésével.
Belépő 45 Ron.

Élet a Lélekben szemináriumok
Január 30-án, csütörtökön este 6 órakor a kovásznai plébániatemplomban, február 3-án, hétfőn a lázárfalvi kultúrotthonban kezdődnek az Élet a Lélekben tavaszi szemináriumok.
A szemináriumon a fő munkát Isten Lelke végzi, de elvégzéséhez szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre.
A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Mindenkit várnak aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét. Jelentkezni a helyszíneken lehet a kezdés időpontjában.

A megszentelő szeretet útján
A szociális testvérek február 5-12. között szeretettel hívják a Kísért imádság hetére mindazokat, akik szeretnének megtanulni imádkozni a Szentírással, vagy már tudnak, de mélyebb Isten-kapcsolatra vágynak, akik szeretnének Isten szemével tekinteni életükre és önmagukra, akik szívesen elmennének egy lelkigyakorlatra, de most éppen nincs rá módjuk. A programra Csíkszeredában kerül sor. Az együtt ünnepelt kezdő és záró szentmise között a hét folyamán a résztvevőknek naponta egy órát kell szentelniük imádságra, illetve minden nap megoszthatják tapasztalataikat személyes kísérőjükkel. A program iránt érdeklődők számára a testvérek részletes ismertető levelet és jelentkezési lapot küldenek. Jelentkezni január 31-ig lehet Farkas Ibolya testvérnél a 0745-390189-es telefonszámon, vagy a szocialis.testverek@gmail.com címen. Kísérők: Farkas Ibolya, Farmati Anna, Fülöp Magdolna testvérek.

Márton Áron zarándoklat
Ötödik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre Kovács Gergely kinevezett gyulafehérvári érsek és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa.
A zarándoklat március 26-31 között lesz, az autóbusz Csíkszeredából indul, de a zarándoklathoz útközben is lehet csatlakozni Részvételi díj: személyenként 300 euró. Ez tartalmazza az utazás költségét, szállást, szlovéniai és máriabesnyői teljes panziós ellátást. A részletes program megtalálható az ersekseg.ro oldalon. Jelentkezni lehet Ferencz Kornéliánál a ferenczk@yahoo.com címen vagy a 0726-107002-es telefonszámon.

Időjárás: Megdőlt az idei tél hideg rekordja: csütörtökre virradóan mínusz 22,9 Celsius-fokot mértek Bodzafordulón. A szakemberek szerint a hét végére enyhülni fog az időjárás.
Ma kezdetben erősen felhős, borongós időre számíthatunk.
Nyugaton, délnyugaton ködös, helyenként párássá válhat a levegő, így átmenetileg csökkenhet a látótávolság, majd délután helyenként már szakadozottabb lesz a felhőzet, a nap is kisüthet. A legmagasabb hőmérséklet 1 és 9 fok között alakul, a déli tájakon lesz enyhébb az idő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nagybaconi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Továbbra is pusztít a tűz Ausztráliában
Mark Coleridge érsek, az Ausztráliai Katolikus Püspöki Konferencia elnöke az országot hónapok óta pusztító, egyre drámaibb méreteket öltő tűzvész kapcsán adott ki közleményt január 7-én.
„Ausztráliának eddig soha nem tapasztalt környezeti csapással kell szembenéznie most, amikor a tűz sok helyütt elborítja a földet. Mindannyian láttuk az apokaliptikus képeket, mégha nem is az érintett vidékeken élünk. Több halálos áldozata van a tűznek, városok pusztultak el, hatalmas területeket borít be a füst – írja le a válságos helyzetet az érsek. – És még mindig nem látni ennek a rettenetnek a végét, ami szembesít bennünket azzal, mennyire tehetetlenek vagyunk a természet erőivel szemben.”
Ebben a rendkívüli krízisben különösen kérik a püspökök a kitartó imát az aszály és a tűzvész károsultjaiért, az áldozatokért és családtagjaikért, és esőért, hogy csillapítsa a föld szomjúságát és kioltsa a tüzeket, valamint azonnali lépésekért közös otthonunk érdekében, hogy megelőzhessük a hasonló természeti katasztrófákat a jövőben. Csatlakozzunk minél többen az imához, hiszen Jézus mondja: „Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól. ”

Filmklub Szatmárnémetiben
Január 11-én, szombaton folytatódik a Szemlélek filmklub Anya-sorozata. Ezúttal egy magyarul beszélő, amerikai filmdrámát vetítenek „Jóccakát anya” címmel. Helyszín a Szentlélek plébánia Kolping terme.

Bibliodráma Nagybányán
Nagybányán bibliodrámás foglalkozást tart január 18-19 között dr. Varga Péter Pius egyetemi tanár. A bibliodrámában a csoport nyitott, kölcsönös kapcsolatba lép a Bibliával. Szituációkba, szerepekbe bújva foglalkoznak egy-egy bibliai történettel, vagy annak részletével, melynek során azt keresik, hogy mi a Biblia nekünk szóló, „itt és most” érvényes üzenete. A részvétel színészi képességeket nem, de nyitottságot és játékkedvet igényel. A hozadék kettős: a Biblia jobb megismerése és az önismeretben való gyarapodás.
Szeretettel várják a téma iránt érdeklődők jelentkezését a 0743-910535-ös telefonszámon vagy a csabaone@yahoo.com e-mail-címen.
A résztvevők száma: 15-18 fő.
A januári alkalom mellett két másik időpontban március és április hónapokban lesz még bibliodrámás foglalkozás. Részt lehet venni mindhárom alkalmon, de aki nem volt az első alkalmon, bekapcsolódhat később is.

Együtt az imában
A székelykeresztúri Élet a Lélekben plébániai imacsoport megalakulásának tizenegyedik évfordulóján imanapot szerveznek január 25-én, szombaton, „Találkozás”- mottóval. Az imanap reggel 10 órakor kezdődik a helyi plébániatemplomban és délután 5 órakor hálaadó szentmisével zárul. Várnak mindenkit a közös ünneplésre!

Bibliakurzus Temesváron
A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostorban január 18-án délelőtt 10 órától folytatódik Imogen Tietze referens vezetette bibliakurzust, melyet János evangéliumáról tartanak felnőtt világi hívek számára. A kurzus folytatásának további időpontjai február 15. és március 14., naponta 10-16 óra között.
Részvételi díj alkalmanként 30 lej.
Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail címen, vagy a 0723-523369-es telefonszámon.

Fülöp kurzus Csíkszeredában
Sok embernek nincs személyes tapasztalata az Istenről. Túl távolinak tűnik ahhoz, hogy saját gyarlóságát tapasztalva Őt elérhesse. Még a benne hívők is sokszor kételkedőre vonják az Ő feltétel nélküli szeretetét.
A Fülöp kurzus a mindennapi életben felmerülő kérdésekre gyakorlati módon próbál választ adni. Nem ismereteket akar átadni, hanem a résztvevőket segíti, hogy egy személyes találkozásuk legyen az élő Istennel.
A Búzamag közösség által szervezett kurzus Csíkszeredában, a Szent Imre ifjúsági központban lesz január 24-26 között. Jelentkezni január 20-ig lehet Dánél Józsefnél a 0742-679082-es telefonszámon vagy a buzamag@gmail.com címen. További információk a buzamag.ro oldalon.

Időjárás: Megdőlt az idei tél hideg rekordja: csütörtökre virradóan mínusz 22,9 Celsius-fokot mértek Bodzafordulón. A szakemberek szerint a hét végére enyhülni fog az időjárás.
Ma kezdetben erősen felhős, borongós időre számíthatunk.
Nyugaton, délnyugaton ködös, helyenként párássá válhat a levegő, így átmenetileg csökkenhet a látótávolság, majd délután helyenként már szakadozottabb lesz a felhőzet, a nap is kisüthet. A legmagasabb hőmérséklet 1 és 9 fok között alakul, a déli tájakon lesz enyhébb az idő.

MRE - Hírszolgálat, 2020. január 10.

 

 

About the author

majoros gabriella