2020. január 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Remete Szent Pál ünnepe
A hargitafürdői Szent István-templomban, holnap, Remete Szent Pál napján este 6 órától szentmisét mutatnak be. A liturgia főcelebránsa Darvas Kozma József csíkszeredai  címzetes esperes, pálos konfráter, szónoka pedig Bátor Botond pálos atya. Rendjük patrónusának ünnepén ősi, középkori pálos hagyomány szerint megáldják a gyermekeket. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti. A liturgikus esemény után a gyermekek megtekinthetik a kisvasutat a Szent István házban.

Dicsőítő imaest
A medgyesi Kolping-házban, január 17-én, pénteken este 7 órától dicsőítő imaestet tartanak. Várnak mindenkit szeretettel, hogy a Szentírás szavait tettekre is váltsák: „Dicsérjétek őt zengő cintányérral, dicsérjétek őt csengő muzsikával.”

Apa-lánya lelkinap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében szervezésében apa-lánya lelkinapot tartanak Sepsiszentgyörgyön. Idén, január 18-án, szombaton a Szent József plébániára hívják és várják az édesapákat 14 év fölötti lányukkal együtt. A nap folyamán az előadások, kiscsoportos munka mellett, lehetőség lesz sétálni is kettesben. Emellett más kapcsolaterősítő meglepetések is várnak a résztvevőkre. A lelkinap témája a tisztaság. Jelentkezni lehet január 15-e estig a csalad.ro oldalon.

Magyar Kultúra Hete
Január 18-26 között szervezik meg a XIV. Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatot. A programban számos színházi előadás, koncert és történelmi előadás is szerepel, melyekre a belépők már megvásárolhatóak a Szatmárnémeti Északi Színház jegypénztárában.
A programsorozat keretén belül január 19-én, vasárnap délután 4 órai kezdettel a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házában Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című ifjúsági regénye alapján készült musical lesz látható. A Mezőcsáti Színtársulat és a Debreceni Független Színház előadásában. Rendező Pinczés István Jászai Mari-, és Ucsimura-díjas művész.

Házas kalandtúra
A Szatmári Római Katolikus Püspökség, a Házas hétvége mozgalom, a különböző plébániák, parókiák és gyülekezetek szervezésében február elején megrendezésre kerül a Házasság hete. Előtte azonban, ahogy megszokott, ismét lesz házas kalandtúra, amelyen a jelentkező párok különböző feladatokat kapnak, érdekes, kedves helyzetek elé állítják őket. Amelyik pár mindegyiket teljesíti, a közösen eltöltött idő élménye mellett nyereményekkel is gazdagodhat. Erre csaknem egy hónap áll a rendelkezésükre.
Január 19. és február 17. között tehát négy feladatot teljesíthetnek. Mindegyiket elektronikus levélben kapják, sorban. Bővebb információk és jelentkezés a szatmariegyhazmegye.ro oldalon.

Együtt az imában
A székelykeresztúri Élet a Lélekben plébániai imacsoport megalakulásának tizenegyedik évfordulóján imanapot szerveznek január 25-én, szombaton, „Találkozás”- mottóval. Az imanap reggel 10 órakor kezdődik a helyi plébániatemplomban és délután 5 órakor hálaadó szentmisével zárul. Várnak mindenkit a közös ünneplésre!

A megszentelő szeretet útján
A szociális testvérek február 5-12. között szeretettel hívják a Kísért imádság hetére mindazokat, akik szeretnének megtanulni imádkozni a Szentírással, vagy már tudnak, de mélyebb Isten-kapcsolatra vágynak, akik szeretnének Isten szemével tekinteni életükre és önmagukra, akik szívesen elmennének egy lelkigyakorlatra, de most éppen nincs rá módjuk. A programra Csíkszeredában kerül sor. Az együtt ünnepelt kezdő és záró szentmise között a hét folyamán a résztvevőknek naponta egy órát kell szentelniük imádságra, illetve minden nap megoszthatják tapasztalataikat személyes kísérőjükkel. A program iránt érdeklődők számára a testvérek részletes ismertető levelet és jelentkezési lapot küldenek. Jelentkezni január 31-ig lehet Farkas Ibolya testvérnél a 0745-390189-es telefonszámon, vagy a szocialis.testverek@gmail.com címen. Kísérők: Farkas Ibolya, Farmati Anna, Fülöp Magdolna testvérek.

Időjárás: Ma is az ország nagy részén tartósan párás, ködös, borongós időre van kilátás. Számottevő csapadék nem várható, de a ködös tájakon szitálás, kisebb havazás előfordulhat. A délies szél gyenge, mérsékelt marad. A legmagasabb hőmérséklet -1 és +9 fok között alakul, délnyugaton lesz enyhébb az idő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a mezősámsodi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Magyar Kultúra Hete
Január 18-26 között szervezi meg az Ady Endre társaság az Egycsillagú égbolt – XIV. Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatot. A programban számos színházi előadás, koncert és történelmi előadás is szerepel, melyekre a belépők már megvásárolhatóak a Szatmárnémeti Északi színház jegypénztárában.
A megnyitó január 18-án, szombaton délután 5 órakor kezdődik a színházban. Ezt követően jótékonysági előadásra kerül sor a Láncos templom javára. Az előadás első részében a Felvidéki Rockszínház és a Tokos Zenekar előadása lesz látható, hallható.
A második részben a Tolcsvay testvérek Magyar Mise című, Európa-szerte népszerűvé vált rockoratóriumát adja elő Sáfár Mónika Jászai Mari - díjas színművész, énekművész; Tolcsvay László Erkel - díjas zeneszerző, énekes; Homonnay Zsolt színművész és Pintér Dömötör énekes. Közreműködik a
Pannonia Sacra vegyeskar Silló Katalin vezetésével.
Belépő 45 Ron.

Jegyeskurzusok
A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében február 4-én, kedden jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen. Ez önismereti, párkapcsolati és hitbeli segítség kíván lenni olyan fiataloknak, akik házasságra készülnek. Egy több hetes lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, ismerkedési keret más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre.
A találkozók kedd esténként vannak este 7 és 9 óra között. Lelkész, orvos, pszichológus szakemberek és keresztény házaspárok a meghívottak. Az együttlét formája interaktív. Nemcsak előadások meghallgatásából áll, hanem munkalapok témái szerint páros beszélgetésekből, illetve csoportmunkából.
Elsősorban azok jelentkezését várják, akik a 2020-as év folyamán szeretnének összeházasodni. Jelentkezhetnek olyan párok is, akik egyszerűen csak szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolati készségeiket.
Jelentkezni február 1-ig lehet Szénégető István plébánosnál az alábbi elérhetőségeken: szenegetoi@gmail.com, 0743-138784.
Jegyeskurzus indul Gyergyószentmiklóson a házasságkötésre készülő fiatalok számára február 8-án, szombaton este 7 órától a Szent Miklós plébánián. Jelentkezni lehet személyesen a plébániahivatalban.

Ifjúsági vezetőképzés
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség ebben az évben Teljes Szívvel ifjúsági vezetőképzést és Teljes Szívvel Forte ifjúsági zenecsoport-vezető képzést is indít. A képzésre jelentkezhetnek 15-22 év közötti fiatalok, akik egy katolikus plébániához tartoznak, és egy ifjúsági vagy egy zenecsoport tagjai is egyben. A képzés folyamán a résztvevők megismerkednek az egyház tanításával, mélyíthetik Istennel való kapcsolatukat, jobban megismerhetik önmagukat és fejleszthetik vezetői képességeiket.
A képzések első 4 hétvégéje közösen lesz megtartva, a TSZ képzés 7 hétvégét, a TSZ Forte képzés pedig 6 hétvégét foglal magába. Az első találkozás február 14–16 között lesz a csíksomlyói Jakab Antal házban. Jelentkezni lehet február 7-ig. További információk az esemény facebook oldalán vagy a tsz@fif.ma címen.

Itt a farsang áll a bál!
Idén is bálozni hívjuk kedves önkénteseinket és hallgatóinkat, ez alkalommal Máréfalvára. Február 15-én, szombaton délután 3 órától ünnepi szentmisén veszünk részt a máréfalvi templomban, majd közösen átvonulunk a kultúrotthonba. Jegyek korlátozott számban kaphatóak Szász Nóránál, érdeklődni lehet a 0744-472178-as telefonszámon

Rövid terápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány 15 éve szervez rövid távú terápiás programokat szenvedélybeteg férfiak és nők számára. A programokon való részvételt ajánlják azoknak is, akik hozzátartozóként keresnek segítséget szenvedélybeteg társuk számára. Az évente 4 alkalommal megrendezett programok jó alkalmat nyújtanak a szenvedélybetegség mibenlétének
megismerésére, a hozzá kapcsolódó problémák és tévhitek felismerésére, illetve a változtatásra való készség és a motiváltság növelésére. Az idei első rövid terápiás program február 17-28 között lesz Magyarózdon, a Drogterápiás Otthonban. Jelentkezni február 10-ig lehet. További információk a bonuspastor.ro oldalon.

Időjárás: Ma is az ország nagy részén tartósan párás, ködös, borongós időre van kilátás. Számottevő csapadék nem várható, de a ködös tájakon szitálás, kisebb havazás előfordulhat. A délies szél gyenge, mérsékelt marad. A legmagasabb hőmérséklet -1 és +9 fok között alakul, délnyugaton lesz enyhébb az idő.

MRE - Hírszolgálat, 2020. január 14.

About the author

majoros gabriella