2020. január 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Együtt Jézussal A tegnap, a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia örökös szentségimádási napán ünnepélyes szentmisével kezdetét vette a maros-küküllői főesperesi kerületben az Együtt Jézussal nevet viselő lelki program. A gyulafehérvári egyházmegyében a 2020-as év az Eucharisztia éve, a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében. Ebben az évben az egyházmegye egy lelki programot szervezett Együtt Jézussal – az Oltáriszentség útja címmel. A magyarországi Missziós kereszt mintájára egy-egy erre a célra készült monstrancia indult útra a főegyházmegye 8 kerületében azzal a céllal, hogy az év során minden egyházközségbe eljusson. A maros-küküllői kerület monstranciáját december 8-án vette át Oláh Dénes főesperes, miután advent első vasárnapján a gyulafehérvári székesegyházban a főpásztor ünnepélyesen megáldotta azt. A monstrancia körútjának második állomása Mikháza, majd holnap Nyárádköszvényesre kerül, az egyházközség örökös szentségimádási napján.

Házas kalandtúra A Szatmári Római Katolikus Püspökség, a Házas hétvége mozgalom, a különböző plébániák, parókiák és gyülekezetek szervezésében február elején megrendezésre kerül a Házasság hete. Előtte azonban, ahogy megszokott, ismét lesz házas kalandtúra, amelyen a jelentkező párok különböző feladatokat kapnak, érdekes, kedves helyzetek elé állítják őket. Amelyik pár mindegyiket teljesíti, a közösen eltöltött idő élménye mellett nyereményekkel is gazdagodhat. Erre csaknem egy hónap áll a rendelkezésükre. Január 19. és február 17. között tehát négy feladatot teljesíthetnek. Mindegyiket elektronikus levélben kapják, sorban. Bővebb információk és jelentkezés a szatmariegyhazmegye.ro oldalon.

Női estek újragondolva Nőnek lenni az egyik legnagyobb kihívás az életben. Jól nőnek lenni pedig még nagyobb! Nőnek teremtett a Jóisten. Nőként nevelnek bennünket. Nőnek érezzük magunkat. Nőként viselkedünk. Mindeközben pedig számos elvárásnak és szerepnek igyekszünk megfelelni, melyek egy részétől a boldogság megélését reméljük. Ám tudjuk-e vajon, pontosan mi tesz bennünket nővé? S azt, hogyan élhetjük meg jól a nőiességünket? Ezekről és sok más egyéb kérdésről beszélgetnek havonta egy alkalommal a Női estek keretén belül, a Kolozsvári Egyetemi Lelkészségen. A következő alkalom január 20-án, este 8 órától lesz a Szentegyház utca, 4 szám alatt.

Élet a Lélekben szemináriumok Január 30-án, csütörtökön este 6 órakor a kovásznai plébániatemplomban, február 3-án, hétfőn a lázárfalvi kultúrotthonban kezdődnek az Élet a Lélekben tavaszi szemináriumok. A szemináriumon a fő munkát Isten Lelke végzi, de elvégzéséhez szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Mindenkit várnak aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét. Jelentkezni a helyszíneken lehet a kezdés időpontjában.

Rövid terápiás program A Bonus Pastor Alapítvány 15 éve szervez rövid távú terápiás programokat szenvedélybeteg férfiak és nők számára. A programokon való részvételt ajánlják azoknak is, akik hozzátartozóként keresnek segítséget szenvedélybeteg társuk számára. Az évente 4 alkalommal megrendezett programok jó alkalmat nyújtanak a szenvedélybetegség mibenlétének megismerésére, a hozzá kapcsolódó problémák és tévhitek felismerésére, illetve a változtatásra való készség és a motiváltság növelésére. Az idei első rövid terápiás program február 17-28 között lesz Magyarózdon, a Drogterápiás Otthonban. Jelentkezni február 10-ig lehet. További információk a bonuspastor.ro oldalon.

Itt a farsang áll a bál! Idén is bálozni hívjuk kedves önkénteseinket és hallgatóinkat, ez alkalommal Máréfalvára. Február 15-én, szombaton délután 3 órától ünnepi szentmisén veszünk részt a máréfalvi templomban, majd közösen átvonulunk a kultúrotthonba. Jegyek korlátozott számban kaphatóak Szász Nóránál, érdeklődni lehet a 0744-472178-as telefonszámon.

Időjárás: Tovább folytatódik a szürke, borongós, ködös idő, helyenként szitálás, ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat, viszont nyugaton, északnyugaton napközben rövid időre előbújhat a nap. A szél gyenge marad. Fagyos hajnalt követően a legmagasabb nappali hőmérséklet 5-10 fok között alakul.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a mikházi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Ifjúsági szentségimádás Ma este 7 órakor ifjúsági szentségimádást tartanak Nagyváradon, a Katalin-telepi templomban. A lazarista atyák nagy szeretettel várják mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak a szervezők mindenkit a plébánia közösségi termébe.

Dicsőítő imaest A medgyesi Kolping-házban, holnap este 7 órától dicsőítő imaestet tartanak. Várnak mindenkit szeretettel, hogy a Szentírás szavait tettekre is váltsák: „Dicsérjétek őt zengő cintányérral, dicsérjétek őt csengő muzsikával.”

Hivatások nyomában Január 17-19. között a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közös szervezésében tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Hivatások nyomában hittanverseny, amelyen az ország tíz katolikus iskolájának csapatai vesznek részt. Az idei verseny témája Szent II. János Pál pápa, Pietrelcinai Szent Pio atya, Boldog IV. Károly, Boldog Brenner János élete. A díjkiosztó ünnepség január 18-án, szombaton délután fél 4 órakor kezdődik a Püspöki Palota dísztermében, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Búcsúk Árpád-házi Szent Margit tiszteletére A gyulafehérvári egyházmegyében a Kézdiszentlélekhez tartozó Kiskászonban január 18-án, szombaton délelőtt 11 órától ünneplik  a templom búcsúját. A szentmise szónoka Kovács József a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia segédlelkésze. Csutakfalván január 18-án, szombaton délelőtt 11 órától tartják az ünnepi búcsús szentmisét. A szentbeszédet Kovács Péter Pál nyárádtői plébános mondja. A marosfői Árpád-házi Szent Margit tiszteletére épült templomban január 19-én, vasárnap déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A nagyváradi egyházmegyében január 19-én, vasárnap tartják Margittán az Árpád-házi Szent Margitról nevezett templom búcsúünnepét. A déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Mihály Balázs micskei plébános.

Kórushangverseny A Romániai Magyar Dalosszövetség, január 19-én vasárnap délután 4 órakor a kolozsvári Törökvágási református templomban szervezi meg hagyományos magyar kultúra napi rendezvényét. Áhítatot mond Bibza László esperes lelkész, köszöntőt mondanak Szémán Péter és Tóth Guttman Emese. Előadók Serbán Mária, a Verbum kiadó szerkesztője és Rekita Rózália színművész. Közreműködnek a mérai református egyházközség énekkara, a kolozsvári Lyceum Kamarakórus, a Szent Mihály templom Szent Cecília kórusa, a kolozsvári református kollégium vegyeskara illetve a Guttman Péter pedagóguskórus.

Fülöp kurzus Csíkszeredában Sok embernek nincs személyes tapasztalata az Istenről. Túl távolinak tűnik ahhoz, hogy saját gyarlóságát tapasztalva Őt elérhesse. Még a benne hívők is sokszor kételkedőre vonják az Ő feltétel nélküli szeretetét. A Fülöp kurzus a mindennapi életben felmerülő kérdésekre gyakorlati módon próbál választ adni. Nem ismereteket akar átadni, hanem a résztvevőket segíti, hogy egy személyes találkozásuk legyen az élő Istennel. A Búzamag közösség által szervezett kurzus Csíkszeredában, a Szent Imre ifjúsági központban lesz január 24-26 között. Jelentkezni január 20-ig lehet Dánél Józsefnél a 0742-679082-es telefonszámon vagy a buzamag@gmail.com címen. További információk a buzamag.ro oldalon.

Tűzzománc mesterkurzus Az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótér tűzzománc mesterkurzust szervez jövő hét folyamán jelenlegi, január végéig látogatható, nemzetközi tűzzománc kiállítás keretében Kolozsváron. A kurzus január 20-26 között, naponta délután 4 és este 7 óra között lesz a galériában (Szentegyház utca/Iuliu Maniu, 4-es szám alatt). A mesterképzés két részből áll: január 20-22. között a festettzomán technika kivitelezésébe lehet betekintést nyerni Tóth Svetlana segítségével, 23-26. között pedig Anastasia Vdovkina vezet be a rekeszzománc rejtelmeibe. A két kurzusra külön és együttvéve is fel lehet iratkozni. A jelentkezéshez nem szükséges szakmai háttér.

Időjárás: Tovább folytatódik a szürke, borongós, ködös idő, helyenként szitálás, ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat, viszont nyugaton, északnyugaton napközben rövid időre előbújhat a nap. A szél gyenge marad. Fagyos hajnalt követően a legmagasabb nappali hőmérséklet 5-10 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2020. január 16.

About the author

Majoros Gabriella