2020. január 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Kiállítás Medgyesen
A Kájoni János emlékévhez kapcsolódóan, Medgyesen szabadtéri kiállítás nyílik január 19-én, vasárnap. A római katolikus templomban délelőtt 11 órakor ünnepi szentmisét mutatnak meg, majd megnyitják a kiállítást. A szentmisén és a megnyitón közreműködik a Madéfalvi Gyermek-Schola Ványolós András vezetésével, a Báthory András Iskola gyermekkórusa Stefán Tünde zenetanár és kántor vezetésével illetve Ványolós András és Ványolós Orsolya.

Magyar Kultúra Hete
Január 18-26 között szervezik meg a XIV. Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatot. A programban számos színházi előadás, koncert és történelmi előadás is szerepel, melyekre a belépők már megvásárolhatóak a Szatmárnémeti Északi Színház jegypénztárában.
A programsorozat keretén belül január 19-én, vasárnap délután 4 órai kezdettel a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házában Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című ifjúsági regénye alapján készült musical lesz látható. A Mezőcsáti Színtársulat és a Debreceni Független Színház előadásában. Rendező Pinczés István Jászai Mari-, és Ucsimura-díjas művész.

Imahét a Krisztus-hívők egységéért
Az idei ökumenikus imahétet január 19-26 között tartják, melynek anyagát a máltai keresztények készítették.
A nyolc nap témái:
1. nap: Megbékélés: a rakomány kidobása.
2. nap: Megvilágosodás: Krisztus világosságának keresése és megmutatása.
3. nap: Reménység: Pál üzenete.
4. nap: Bizalom: Ne félj, csak higgy!
5. nap: Erő: a kenyér megtörése az útra.
6. nap: Vendégszeretet: a nem mindennapi emberség bemutatása.
7. nap: Megtérés: szívünk és elménk megváltozása.
8. nap: Nagylelkűség: elfogadás és adás .
Sepsiszentgyörgyön január 17–26. között az egyetemes imatized minden nap este 6 órakor kezdődik.
Székelyudvarhelyen, január negyedik hetén kerül sor a felekezetközi imahétre , a Bethlen negyedben. Az elmúlt évek gyakorlatát követve minden este 6 órakor ökumenikus istentiszteletre lesz a római katolikus, református és unitárius templomokban. A nyitó és záró napot saját templomukba ünneplik meg.
Petrozsényban az idei ökumenikus imahetet január 20-25 között tartják meg, délután 5 órai kezdettel.
Gyergyószentmiklóson az ökumenikus imahét január 20-án kezdődik. A szertartások este 6 órától lesznek megtartva.
Az egyetemes imanyolcad Marosvásárhelyen január 19-26. között lesz, minden nap este 6 órakor. Perselyes adományokat idén az evangélikus gyülekezet javára gyűjtik.
Brassóban az ökumenikus imanyolcadot január 18-25. között, minden este 6 órától tartják.
A temesvári egyházmegyében a január 18-25. között a keresztények egységéért megtartandó ökumenikus imanyolcad keretében január 19-én, vasárnap, délután 5 órakor a temesvár-belvárosi református templomban istentiszteletre kerül sor, amelyen részt vesz Pál József Csaba megyéspüspök. Január 21-én, kedden délután 5 órakor a karánsebesi római katolikus templomban kerül sor ökumenikus imára, amelyen részt vesz Pál József-Csaba temesvári megyés püspök. Szentbeszédet mond Lucian Mic karénsebesi ortodox püspök. Ugyancsak az ökumenikus imanyolcad keretében január 25-én, szombaton délelőtt fél 11 órakor a resicabányai Havas Boldogasszony templomban lesz ökumenikus ima, amelyen részt vesz Reinhart Guib szász evangélikus püspök és Pál József-Csaba temesvári megyés püspök.

Színházi fesztivál
Öt napon át öt társulat kínál változatos színházi élményt a III. MAFESZT-en, a Magyar Színházi Szövetség szakmai seregszemléjén, Székelyudvarhelyen. A fesztiválnak a Tomcsa Sándor Színház ad otthont január 21-25. között. A MAFESZT harmadik kiadásán gyermek- és ifjúsági előadások, táncszínházi produkciók, nagyszínpadi és stúdiótermi alkotások egyaránt helyet kaptak. A fesztivál előadásairól bővebben a Tomcsa Sándor Színház honlapján, Facebook-oldalán olvashatnak. A jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában.

Időjárás: Továbbra is marad  az eseménytelen, borongós, ködös idő. Néhol szitálás, hószállingózás ismét kialakulhat. Napközben -3, +5 fok közötti értékek várhatók, ennél melegebb csak a napos helyeken lehet.
A helyenként kialakuló hószállingózás, ködszitálás miatt csúszóssá, jegessé válhat az útburkolat, ezért tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nyárádköszvényesi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadás sorozat keretében, ma este 6 órától Nagy József hadtörténész: A határvédelem évszázadai a Székelyföldön címmel tart könyvbemutató-előadást a városházán Csíkszeredában. A rendezvény nyitott, minden érdeklődőt várnak.

Dicsőítő imaest
A medgyesi Kolping-házban, ma este 7 órától dicsőítő imaestet tartanak. Várnak mindenkit szeretettel, hogy a Szentírás szavait tettekre is váltsák: „Dicsérjétek őt zengő cintányérral, dicsérjétek őt csengő muzsikával.”

Gyerektalálkozó és kreatív foglalkozás
Havonta egy alakalommal a temesvár-józsefvárosi plébánián kreatív foglalkozással egybekötött gyerektalálkozót tartanak. A soron következő alkalom holnap délelőtt 11 és 12 óra között lesz, és a „Boldog vagyok, mikor...” téma köré épül.

Búcsúk Árpád-házi Szent Margit tiszteletére
A gyulafehérvári egyházmegyében a Kézdiszentlélekhez tartozó Kiskászonban holnap délelőtt 11 órától ünneplik  a templom búcsúját. A szentmise szónoka Kovács József a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia segédlelkésze.
Csutakfalván holnap délelőtt 11 órától tartják az ünnepi búcsús szentmisét. A szentbeszédet Kovács Péter Pál nyárádtői plébános mondja.
marosfői Árpád-házi Szent Margit tiszteletére épült templomban január 19-én, vasárnap déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise.
A nagyváradi egyházmegyében január 19-én, vasárnap tartják Margittán az Árpád-házi Szent Margitról nevezett templom búcsúünnepét. A déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Mihály Balázs micskei plébános.

Kórushangverseny
A Romániai Magyar Dalosszövetség, január 19-én vasárnap délután 4-órakor a kolozsvári Törökvágási református templomban szervezi meg hagyományos magyar kultúra napi rendezvényét.
Áhítatot mond Bibza László esperes lelkész, köszöntőt mondanak Széman Péter és Tóth Guttman Emese.
Előadók Serbán Mária, a Verbum kiadó szerkesztője és Rekita Rózália színművész. Közreműködnek a mérai református egyházközség énekkara, a kolozsvári Lyceum Kamarakórus, a Szent Mihály templom Szent Cecília kórusa, a kolozsvári református kollégium vegyeskara illetve a Guttman Mihály pedagóguskórus.

Magyar Kultúra Hete
Január 18-26 között szervezi meg Szatmárnémetiben az Ady Endre társaság az Egycsillagú égbolt – XIV. Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatot. A programban számos színházi előadás, koncert és történelmi előadás is szerepel, melyekre a belépők már megvásárolhatóak a Szatmárnémeti Északi színház jegypénztárában.
A rendezvénysorozat keretében a Magyar Állami Népi Együttes, újra előadja a „Kolozsvári piactéren” című produkcióját, ami a Kolozsvári Magyar Napok tizedik évfordulójára készült. Bár a mostani bevásárló központos világban mindinkább feledésbe merül, nem is olyan régen a piac egy település napi életének, így Kolozsvárnak is központi helyszíne volt. A Magyar Állami Népi Együttes ennek a képzeletbeli piacnak a hangulatát varázsolja a színpadra a néptánc és a népzene költői nyelvét használva.
Az előadás a szatmári színházban lesz látható, január 23-án, csütörtökön este 7 órától. Jegyek színház jegypénztárában vásárolhatóak.

Márton Áron emlékkiállítás
Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik a búzásbesenyői Rátoni János Művelődési Házban. A megnyitó a római katolikus templomban lesz január 26-án, vasárnap a déli 12 órás szentmise keretében, ünnepi köszöntőt mond Kovács Gergely kinevezett érsek. A kiállítás megtekinthető február 20-ig, kedden, szerdán és pénteken este 6-7 óra között, csütörtökön délelőtt 11-12 óra között, szombaton 12-1 óra között valamint vasárnap negyed 1 és fél 2 óra között.

Időjárás: Továbbra is marad  az eseménytelen, borongós, ködös idő. Néhol szitálás, hószállingózás ismét kialakulhat. Hajnalban -10 fok körül, napközben -3, +5 fok közötti értékek
várhatók, ennél melegebb csak a napos helyeken lehet.
A helyenként kialakuló hószállingózás, ködszitálás miatt csúszóssá, jegessé válhat az útburkolat, ezért tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

MRE - Hírszolgálat, 2020. január 17.

About the author

majoros gabriella