2020. január 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Női estek újragondolva
Nőnek lenni az egyik legnagyobb kihívás az életben. Jól nőnek lenni pedig még nagyobb!
Nőnek teremtett a Jóisten. Nőként nevelnek bennünket. Nőnek érezzük magunkat. Nőként viselkedünk. Mindeközben pedig számos elvárásnak és szerepnek igyekszünk megfelelni, melyek egy részétől a boldogság megélését reméljük. Ám tudjuk-e vajon, pontosan mi tesz bennünket nővé? S azt, hogyan élhetjük meg jól a nőiességünket?
Ezekről és sok más egyéb kérdésről beszélgetnek havonta egy alkalommal a Női estek keretén belül, a Kolozsvári Egyetemi Lelkészségen. Várnak minden érdeklődőt szeretettel ma este 8 órától lesz a Szentegyház utca, 4 szám alatt.

Búcsú Csíkpálfalván
Szent Pál apostol megtérésének tiszteletére búcsút ünnepelnek a csíkpálfalvi templomban. A január 26-án, vasárnap fél 1 órától kezdődő liturgia főcelebránsa Tamás József nyugalmazott püspök Csíkszeredából. A szentbeszédet Csintalan László nyugalmazott plébános tartja Székelyudvarhelyről. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió élőben közvetíti.

Magyar Kultúra napja
A Románia Magyar Dalosszövetség, az EMKE-vel együttműködésben a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére január 26-án, vasárnap délután 5 órától kórushangversenyt tart a búzásbesenyői templomban, idén Farkas Ferenc és Reményik Sándor szellemében.
Köszöntőt mondanak: Czikó László plébános és Berekméri Melinda Marosvásárhely-cserealji református lelkésznő, Széman Péter és Tóth Guttman Emese.
Előadók Serbán Mária, a Verbum kiadó szerkesztője és Rekita Rózália színművész. Közreműködnek a búzásbesenyői Gaudate kamarakórus, a kolozsmonostori plébánia kórusa és gyermekkara, a magyarfenesi vegyeskar, a szilágysomlyói Szederinda citera csoport, a marosvásárhelyi kistemplom Evangélium vegyeskara és a Guttman Mihály pedagóguskórus Kolozsvárról.

A megszentelő szeretet útján
A szociális testvérek február 5-12. között szeretettel hívják a Kísért imádság hetére mindazokat, akik szeretnének megtanulni imádkozni a Szentírással, vagy már tudnak, de mélyebb Isten-kapcsolatra vágynak, akik szeretnének Isten szemével tekinteni életükre és önmagukra, akik szívesen elmennének egy lelkigyakorlatra, de most éppen nincs rá módjuk. A programra Csíkszeredában kerül sor. Az együtt ünnepelt kezdő és záró szentmise között a hét folyamán a résztvevőknek naponta egy órát kell szentelniük imádságra, illetve minden nap megoszthatják tapasztalataikat személyes kísérőjükkel. A program iránt érdeklődők számára a testvérek részletes ismertető levelet és jelentkezési lapot küldenek. Jelentkezni január 31-ig lehet Farkas Ibolya testvérnél a 0745-390189-es telefonszámon, vagy a szocialis.testverek@gmail.com címen. Kísérők: Farkas Ibolya, Farmati Anna, Fülöp Magdolna testvérek.

Ifjúsági vezetőképzés
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség ebben az évben Teljes Szívvel ifjúsági vezetőképzést és Teljes Szívvel Forte ifjúsági zenecsoport-vezető képzést is indít. A képzésre jelentkezhetnek 15-22 év közötti fiatalok, akik egy katolikus plébániához tartoznak, és egy ifjúsági vagy egy zenecsoport tagjai is egyben. A képzés folyamán a résztvevők megismerkednek az egyház tanításával, mélyíthetik Istennel való kapcsolatukat, jobban megismerhetik önmagukat és fejleszthetik vezetői képességeiket.
A képzések első 4 hétvégéje közösen lesz megtartva, a TSZ képzés 7 hétvégét, a TSZ Forte képzés pedig 6 hétvégét foglal magába. Az első találkozás február 14–16 között lesz a csíksomlyói Jakab Antal házban. Jelentkezni lehet február 7-ig. További információk az esemény facebook oldalán vagy a tsz@fif.ma címen.

Rövid terápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány 15 éve szervez rövid távú terápiás programokat szenvedélybeteg férfiak és nők számára. A programokon való részvételt ajánlják azoknak is, akik hozzátartozóként keresnek segítséget szenvedélybeteg társuk számára. Az évente 4 alkalommal megrendezett programok jó alkalmat nyújtanak a szenvedélybetegség mibenlétének
megismerésére, a hozzá kapcsolódó problémák és tévhitek felismerésére, illetve a változtatásra való készség és a motiváltság növelésére. Az idei első rövid terápiás program február 17-28 között lesz Magyarózdon, a Drogterápiás Otthonban. Jelentkezni február 10-ig lehet. További információk a bonuspastor.ro oldalon.

Időjárás: Az ország nagy részén még kitart a tartósan párás, ködös idő, így továbbra is korlátozott látási viszonyokra lehet számítani. A délkeleti, déli tájakon hószállingózásra, vegyes halmazállapotú csapadékra kell készülni. Kissé élénk lesz az északias szél. A csúcshőmérséklet 0-6 fok között várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelysárdi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Búcsú Boldog Özséb tiszteletére
Ma Esztergomi Boldog Özséb ünnepe van, kézdivásárhelyen  az este 6 órakor kezdődő búcsús szentmisén Birton Róbert-Attila székelykáli plébános prédikál.

Imahét a Krisztus-hívők egységéért
A keresztények szerte a világban évente közösen imádkoznak az egységért. Az idei ökumenikus imahetet január 19-26. között tartják, melynek anyagát a máltai keresztények készítették.
A nyolc nap témái:
1. nap: Megbékélés: a rakomány kidobása
2. nap: Megvilágosodás: Krisztus világosságának keresése és megmutatása
3. nap: Reménység: Pál üzenete
4. nap: Bizalom: Ne félj, csak higgy!
5. nap: Erő: a kenyér megtörése az útra
6. nap: Vendégszeretet: a nem mindennapi emberség bemutatása
7. nap: Megtérés: szívünk és elménk megváltozása
8. nap: Nagylelkűség: elfogadás és adás
Az imahétbe bekapcsolódó városok névsorát és programjait megtalálják a romkat.ro oldalon.

Női estek újragondolva
Nőnek lenni az egyik legnagyobb kihívás az életben. Jól nőnek lenni pedig még nagyobb!
Nőnek teremtett a Jóisten. Nőként nevelnek bennünket. Nőnek érezzük magunkat. Nőként viselkedünk. Mindeközben pedig számos elvárásnak és szerepnek igyekszünk megfelelni, melyek egy részétől a boldogság megélését reméljük. Ám tudjuk-e vajon, pontosan mi tesz bennünket nővé? S azt, hogyan élhetjük meg jól a nőiességünket?
Ezekről és sok más egyéb kérdésről beszélgetnek havonta egy alkalommal a Női estek keretén belül, a Kolozsvári Egyetemi Lelkészségen. A következő alkalom ma este 8 órától lesz a Szentegyház utca, 4 szám alatt, várják a nőket!

Magyar Kultúra Hete
Január 18-26 között szervezi meg Szatmárnémetiben az Ady Endre társaság az Egycsillagú égbolt – XIV. Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatot. A programban számos színházi előadás, koncert és történelmi előadás is szerepel, melyekre a belépők már megvásárolhatóak a Szatmárnémeti Északi színház jegypénztárában.
A rendezvénysorozat keretében a Magyar Állami Népi Együttes, újra előadja a „Kolozsvári piactéren” című produkcióját, ami a Kolozsvári Magyar Napok tízedik évfordulójára készült.
Az előadás a szatmári színházban lesz látható, január 23-án, csütörtökön este 7 órától. Jegyek színház jegypénztárában vásárolhatóak.

Szülők iskolája
A gyergyóremetei Polgármesteri Hivatal szervezésében, a Balás Gábor Művelődési Házban kerül sor a Szülők Iskolája programsorozat harmadik találkozójára január 24-én, pénteken délután 5 órától. Meghívott előadó, Kedves Rita segítőnővér, aki a szenvedélybetegségekről fog beszélni.
Előzetes bejelentkezés szükséges a 0748-586379-es telefonszámon. Az előadás alatt Kassay Noémi gyógypedagógus foglalkozást vezet a Szent Anna Szociális Házban.

Márton Áron emlékkiállítás
Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik a búzásbesenyői Rátoni János Művelődési Házban. A megnyitó a római katolikus templomban lesz január 26-án, vasárnap a déli 12 órás szentmise keretében, ünnepi köszöntőt mond Kovács Gergely kinevezett érsek. A kiállítás megtekinthető február 20-ig, kedden, szerdán és pénteken este 6-7 óra között, csütörtökön délelőtt 11-12 óra között, szombaton 12-1 óra között valamint vasárnap negyed 1 és fél 2 óra között.

Élet a Lélekben szemináriumok
Január 30-án, csütörtökön este 6 órakor a kovásznai plébániatemplomban, február 3-án, hétfőn a lázárfalvi kultúrotthonban kezdődnek az Élet a Lélekben tavaszi szemináriumok. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Mindenkit várnak, aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét. Jelentkezni a helyszíneken lehet a kezdés időpontjában.

Itt a farsang áll a bál!
Idén is bálozni hívjuk kedves önkénteseinket és hallgatóinkat, ez alkalommal Máréfalvára. Február 15-én, szombaton délután 3 órától ünnepi szentmisén veszünk részt a máréfalvi templomban, majd közösen átvonulunk a kultúrotthonba. Jegyek korlátozott számban kaphatóak Szász Nóránál, érdeklődni lehet a 0744-472178-as telefonszámon.

Időjárás: Az ország nagy részén még kitart a tartósan párás, ködös idő, így továbbra is korlátozott látási viszonyokra lehet számítani. A délkeleti, déli tájakon hószállingózásra, vegyes halmazállapotú csapadékra kell készülni. Kissé élénk lesz az északias szél. A csúcshőmérséklet 0-6 fok között várható.

MRE – Hírszolgálat, 2020. január 20.

About the author

majoros gabriella