2020. január 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent József nagykilenced
A szatmári egyházmegyében Szatmárnémetiben, Kaplonyban és Nagybányán is a mai naptól, kilenc szerdán szentmisékkel, azok keretén belül elhangzó elmélkedésekkel hangolódnak az ünnepre.
Szatmárnémetiben, a Sugár-úti Szent József-templomban szerdánként, reggel 9 órai kezdési időpontokkal tartja a szentmiséket Simon Attila püspöki titkár.
Kaplonyban, a Szent József-templomban szerdánként este 6 órától mutatják be a szentmiséket a ferences atyák.
Nagybányán szintén szerdánként délután fél 5 órától román nyelven, este 6 órától pedig magyar nyelven lesznek a felkészülés szentmiséi a Szent József-templomban. A nagykilenced meghívott szónokai ez utóbbi helyen Román János, az Egyházmegyei Caritas szervezet vezérigazgatója, Iosif Șandoru, a Kálvária román közösségének segédlelkésze, Szmutku Róbert nagybányai esperes és Fagea László nyugalmazott címzetes esperes.

Magyar Kultúra Napja
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.
Ezen alkalomból a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban a Bronzba öntött erdélyi csillagok című tárlat megnyitója lesz ma este 6 órától. A tárlaton Lázár Imre székelyudvarhelyi bronzöntőműhelyéből származó plakettek és képzőművészeti gyűjteménye tekinthető meg. Közreműködik a Szent Miklós Kamaraegyüttes Kolcsár Árpád vezényletével.
Szatmárnémetiben egy hetes rendezvénysorozat keretében ünneplik a magyar kultúra sokszínűségét. Ennek keretében január 24-én, pénteken este 7 órától Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes jubileumi műsora lesz hallható a Szatmárnémeti Dinu Lippati Filharmónia épületében. Közreműködnek Cserta Balázs fúvós hangszereken és Szabó Dániel cimbalmon.
A Románia Magyar Dalosszövetség, az EMKE-vel együttműködésben a január 26-án, vasárnap délután 5 órától kórushangversenyt tart a búzásbesenyői templomban, idén Farkas Ferenc és Reményik Sándor szellemében.
Köszöntőt mondanak: Czikó László plébános és Berekméri Melinda Marosvásárhely-cserealji református lelkésznő, Széman Péter és Tóth Guttman Emese.
Előadók Serbán Mária, a Verbum kiadó szerkesztője és Rekita Rózália színművész. Közreműködnek a búzásbesenyői Gaudate kamarakórus, a kolozsmonostori plébánia kórusa és gyermekkara, a magyarfenesi vegyeskar, a szilágysomlyói Szederinda citera csoport, a marosvásárhelyi kistemplom Evangélium vegyeskara és a Guttman Mihály pedagóguskórus Kolozsvárról.

Búcsú Csíkpálfalván
Szent Pál apostol megtérésének tiszteletére búcsút ünnepelnek a csíkpálfalvi templomban. A vasárnap fél 1 órától kezdődő liturgia főcelebránsa Tamás József nyugalmazott püspök Csíkszeredából. A szentbeszédet Csintalan László nyugalmazott plébános tartja Székelyudvarhelyről. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió élőben közvetíti.

Önismereti képzés
Önismereti csoport indul a pszichodráma módszerével és bibliodramatikus elemekkel Marosvásárhelyen.
Célja: közelebb kerülni azokhoz a bennünk levő életforrásokhoz, amelyek határhelyzetekben is hordozzák az életet.
Időtartama: 120 munkaóra. 6 x 20 órás tömbökben, péntek délutántól vasárnap délig, közös megegyezés alapján.
Az első találkozó ismerkedő jellegű, a második találkozó után köteleződik el a résztvevő és zárul a csoport.
A csoport vezetői: Varga Péter Pius, egyetemi docens, pszichodráma vezető, kiképző bibliodráma vezető (Budapest) és Vormair Emese, teológus, lelkigondozó, bibliodráma asszisztens (Marosvásárhely).
Az első találkozás időpontja február 7-9. A csoportban való elköteleződést egy személyes interjú előzi meg.
Bővebb információ Vormair Emesénél a 0749-188069-es telefonszámon és a vormairemese@gmail.com címen kapható, illetve Varga Péter Piusnál a vpp6106@t-email.hu címen.

Időjárás: Ma felmelegszik az idő a régiók többségében, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.
Csapadék nem várható. Egyre kevesebb helyen számíthatunk ködre, mely napközben feloszlik, észak-északnyugat felől szakadozni kezd a zárt felhőzet. A nyugati-délnyugati szél több helyen élénk lesz. Délután -2, +7 fok között alakul a levegő hőmérséklete. Este ismét hidegfront érkezik.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyhodosi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Az Eucharisztikus Kongresszusra készülve
Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király templomban holnap az Eucharisztikus kongresszusra készülve délután 5 órától szentségimádást tartanak és a szentmisét is annak lelki gyümölcseiért ajánlják fel.
Meghívott Veress Sándor-Levente, kászonújfalusi plébános, aki a kongresszus erdélyi előkészítésével van megbízva. Várják mindazokat, akik föliratkoztak, hogy részt szeretnének venni a kongresszuson, mert a szentmise után tájékoztatót tartanak. Még van lehetőség jelentkezni az eseményre.

Együtt az imában
A székelykeresztúri Élet a Lélekben plébániai imacsoport megalakulásának tizenegyedik évfordulóján imanapot szerveznek január 25-én, szombaton, „Találkozás”- mottóval. Az imanap reggel 10 órakor kezdődik a helyi plébániatemplomban és délután 5 órakor hálaadó szentmisével zárul.
Várnak mindenkit a közös ünneplésre!

Keresztény Agora
A Keresztény Agora Kulturális Kör a szatmárnémeti székesegyházi plébánia szervezésében január 25-én, szombaton délelőtt 11 órától előadásra hívja az érdeklődőket.
A plébánia emeleti termében bemutatják Ferenc pápa Csíksomlyón című emlékkönyvet a kolozsvári szerzők jelenlétében. A kiadvány Bodó Márta és Oláh Zoltán szerkesztésében látott napvilágot a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában.

Boldog Özséb év megnyitója
Boldog Özséb halálának 750. évfordulója alkalmából a pálosok, az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend tagjai, 2020-at emlékének szentelik. Január 20-án, a rendalapító ünnepén, Budapesten, a Szent István-bazilikában szentmisével nyitották meg az emlékévet.
Hargitafürdőn, a Szent István-templomban január 25-én, szombaton este 6 órától ünneplik a pálosok itteni beiktatásuk évfordulóját, és megnyitják a Boldog Özséb-évet. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott püspök, pálos konfráter lesz.

Márton Áron emlékkiállítás
Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik a búzásbesenyői Rátoni János Művelődési Házban. A megnyitó a római katolikus templomban lesz január 26-án, vasárnap a déli 12 órás szentmise keretében, ünnepi köszöntőt mond Kovács Gergely kinevezett érsek. A kiállítás megtekinthető február 20-ig, kedden, szerdán és pénteken este 6-7 óra között, csütörtökön délelőtt 11-12 óra között, szombaton 12-1 óra között, valamint vasárnap negyed 1 és fél 2 között.

Búcsú Szent Fábián és Sebestyén vértanúk ünnepén
Az ojtozi Szent Fábián és Sebestyén vértanúk tiszteletére épült kápolna búcsúját január 26-án, vasárnap tartják. A délután fél 1 órakor kezdődő szentmise szónoka Kopácsi Ferenc lemhényi plébános.

Előadás Máramarosszigeten
A máramarosszigeti Borromeo Szent Károly plébánián a tavalyi évben megrendezett Keresztény családok a szórványközösség jövőjének záloga című előadássorozat céljául tűzte ki, hogy ne csupán egybegyűjtse, hanem közösséggé formálja a plébánia családjait. A főesperesség támogatásával és a Bethlen Gábor Alap hozzájárulásának köszönhetően az idén tovább folytatódhat az előadássorozat, megerősítve a családok evangéliumi életre való meghívását.
Az első előadás február 1-én, szombaton délután 4 órakor kezdődik, Szeretetszolgálat a közösségben és a családban címmel. Előadó: Román János a Caritas vezérigazgatója
Az előadás ideje alatt a gyermekek számára kézműves foglalkozást biztosítanak, majd az előadás utáni szentmisét követően agapéra hívják a résztvevő családokat.
A második program február 8-án, szombaton este 7 órától lesz a Flamingo panzióban Családos farsang címmel.

Időjárás: Ma felmelegszik az idő a régiók többségében, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.
Csapadék nem várható. Egyre kevesebb helyen számíthatunk ködre, mely napközben feloszlik, észak-északnyugat felől szakadozni kezd a zárt felhőzet. A nyugati-délnyugati szél több helyen élénk lesz. Délután -2, +7 fok között alakul a levegő hőmérséklete. Este ismét hidegfront érkezik.

MRE - Hírszolgálat, 2020. január 22.

About the author

majoros gabriella