2020. január 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Tudnivalók a püspökszenteléssel kapcsolatban
A szervezők bíznak abban, hogy minél többen vesznek részt február 22-én a püspökszentelésen, ezért annak érdekében, hogy minden gördülékenyen működjön, a következőket érdemes tudni.
Az érkezéssel kapcsolatban a zarándokoknak jelzik, hogy öltözzenek vastagon, mert feltehetőleg nem fog mindenki beférni a székesegyházba, akik a székesegyház előtti téren lesznek, kivetítőn követhetik a szentmisét. A híveknek programfüzetet is biztosítanak, amelynek segítségével követhetik a szentmise menetét.
Kérik a papokat, hogy akik zarándokbusszal, kisbusszal vagy személygépkocsival érkeznek, a laszlo.gal@romkat.ro címen február 3-án déli 12 óráig jelezzék, hány gépjárművet indítanak és kb. hány hívővel érkeznek. Azok számára, akik e megadott időpontig bejelentkeznek, előzőleg a városi vezetőséggel egyeztetve a székesegyházhoz közeli parkolókat biztosítanak, ahonnan max. 15 perc alatt gyalogosan a helyszínre lehet érkezni.
A bejelentett járművek kitűzőt kapnak a polgármesteri hivataltól.
Arra biztatják a híveket, hogy a szentgyónásukat otthon végezzék el. A papokat kérik, vigyenek magukkal albát és fehér stólát. A papság a szentélyben és a két mellékhajóban foglal helyet, nem lesz közös bevonulás.

Szenior interaktív kávéház
Ez a hirdetés a korábban született hallgatóknak szól. A Szociális Testvérek Társasága Szentegyház utca 7 szám alatti házában, a Boldog Salkaházi Sára termekben egy újabb idősöknek szóló programot szervezünk. A program neve: „Szenior interaktív kávéház”, amely hetente egyszer lesz nyitva a nap egy bizonyos órájában. A résztvevők ingyen kapják a finom, meleg kávét, vagy teát, az aki nem kávézik. Mitől interaktív ez a kávéház? Ez azt jelenti, hogy nagyobb körben zajlik a kávézás és bárki hozhat be egy témát aznapra, lehet előre ajánlkozik, hogy valamiről szeretné hallani a többiek véleményét. Ez az úgynevezett kávéház alkalmat szeretne nyújtani arra, hogy szervezett keretek között el tudjanak beszélgetni sors- és kortársaikkal az élettapasztalataikról, esetleg tanácsot kaphatnak egymástól vagy csak egyszerűen érdeklődésből szeretnének szociálizálódni a saját korosztályukkal.
A tegnap találkoztak, kávéztak először együtt az idősödők, jövő héten szintén szerdán lesz a találkozó, a pontos kezdési időpontot a későbbiekben hirdetjük. A csoportos kávézás nyitott bárki számára, aki nyitott szívvel jön.
Búcsú Szent Fábián és Sebestyén vértanúk ünnepén
Az ojtozi Szent Fábián és Sebestyén vértanúk tiszteletére épült kápolna búcsúját január 26-án, vasárnap tartják. A délután fél 1 órakor kezdődő szentmise szónoka Kopácsi Ferenc lemhényi plébános.

Búcsú Csíkpálfalván
Szent Pál apostol megtérésének tiszteletére búcsút ünnepelnek a csíkpálfalvi templomban. A vasárnap fél 1 órától kezdődő liturgia főcelebránsa Tamás József nyugalmazott püspök Csíkszeredából. A szentbeszédet Csintalan László nyugalmazott plébános tartja Székelyudvarhelyről. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió élőben közvetíti.

Előadás Máramarosszigeten
A máramarosszigeti Borromeo Szent Károly plébánián a tavalyi évben megrendezett Keresztény családok a szórványközösség jövőjének záloga című előadássorozat céljául tűzte ki, hogy ne csupán egybegyűjtse, hanem közösséggé formálja plébána családjait. A főesperesség támogatásával és a Bethlen Gábor Alap hozzájárulásának köszönhetően az idén tovább folytatódhat az előadássorozat, megerősítve a családok evangéliumi életre való meghívását. Az első előadás február 1-én, szombaton délután 4 órakor kezdődik, Szeretetszolgálat a közösségben és a családban címmel. Előadó: Román János a Caritas vezérigazgatója.
Az előadás ideje alatt a gyermekek számára kézműves foglalkozást biztosítanak, majd az előadás utáni szentmisét követően agapéra hívják a résztvevő családokat.
A második program február 8-án, szombaton este 7 órától lesz a Flamingo panzióban Családos farsang címmel.

Itt a farsang áll a bál!
Idén is bálozni hívjuk kedves önkénteseinket és hallgatóinkat, ez alkalommal Máréfalvára. Február 15-én, szombaton délután 3 órától ünnepi szentmisén veszünk részt a máréfalvi templomban, majd közösen átvonulunk a kultúrotthonba. Jegyek korlátozott számban kaphatóak Szász Nóránál, érdeklődni lehet a 0744-472178-as telefonszámon.

Időjárás: A mai nap több napsütésre számíthatunk, csapadék az Erdélyi medence térségében és keleten várható.
Egy újabb hideg front érte el országunkat, így hajnalra foltokban pára, köd képződhet, de ezek várhatóan délelőtt mindenhol feloszlanak. A nyugatias légmozgás mérsékelt marad. A fagyos reggelt követően délután 0-5 fokot mérhetünk.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelykáli templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Püspöki kinevezések
Két új segédpüspökkel gazdagodik a görög katolikus egyház Erdélyben: Călin Ioan Bot a lugoji egyházmegye, míg Cristian Dumitru Crișan a Gyulafehérvár-Fogarasi egyházmegye segédpüspöki tisztségére lett kinevezve. Imádkozzunk értük, hogy Isten akarata szerinti jó pásztorok legyenek.

Az Eucharisztikus Kongresszusra készülve
Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király templomban az Eucharisztikus kongresszusra készülve ma délután 5 órától szentségimádást tartanak és a szentmisét is annak lelki gyümölcseiért ajánlják fel.
Meghívott Veress Sándor-Levente, kászonújfalusi plébános, aki a kongresszus erdélyi előkészítésével van megbízva. Várják mindazokat, akik föliratkoztak, hogy részt szeretnének venni a kongresszuson, mert a szentmise után tájékoztatót tartanak. Még van lehetőség jelentkezni az eseményre.

Szülők iskolája
A gyergyóremetei Polgármesteri Hivatal szervezésében, a Balás Gábor Művelődési Házban kerül sor a Szülők Iskolája programsorozat harmadik találkozójára holnap délután 5 órától. Meghívott előadó, Kedves Rita segítőnővér, aki a szenvedélybetegségekről fog beszélni.
Előzetes bejelentkezés szükséges a 0748-586379-es telefonszámon. Az előadás alatt Kassay Noémi gyógypedagógus foglalkozást vezet a Szent Anna Szociális Házban.

Keresztény Agora
A Keresztény Agora Kulturális Kör a szatmárnémeti székesegyházi plébánia szervezésében január 25-én, szombaton délelőtt 11 órától előadásra hívja az érdeklődőket.
A plébánia emeleti termében bemutatják Ferenc pápa Csíksomlyón című emlékkönyvet a kolozsvári szerzők jelenlétében. A kiadvány Bodó Márta és Oláh Zoltán szerkesztésében látott napvilágot a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában.

Boldog Özséb év megnyitója
Boldog Özséb halálának 750. évfordulója alkalmából a pálosok, az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend tagjai, 2020-at emlékének szentelik. Január 20-án, a rendalapító ünnepén, Budapesten, a Szent István-bazilikában szentmisével nyitották meg az emlékévet.
Hargitafürdőn, a Szent István-templomban január 25-én, szombaton este 6 órától ünneplik a pálosok itteni beiktatásuk évfordulóját, és megnyitják a Boldog Özséb-évet. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott püspök, pálos konfráter lesz.

Lazaristák alapításának ünnepe
A lazaristák számára különösen kedves Szent Pál apostol megtérésének ünnepe, hiszen az alapító, Páli Szent Vince, ezt a napot tekintette a rend „születésnapjának”, és azóta is világszerte a lazaristák január 25-én ünneplik a rend alapítását. Ezen a napon elimádkozzák a felajánló imát, amelyben megerősítik a fogadalomtételkor vállalt elköteleződésüket. Az este 6 órai ünnepi szentmise keretében a nagyváradi Katalin-telepen szolgáló lazarista szerzetesek is csatlakoznak a világméretű felajánláshoz, amelyre szeretettel várják a Kedves Híveket is!

Élet a Lélekben szemináriumok
Január 30-án, csütörtökön este hat órakor a kovásznai plébániatemplomban, február 3-án, hétfőn a lázárfalvi kultúrotthonban kezdődnek az Élet a Lélekben tavaszi szemináriumok.
A szemináriumon a fő munkát Isten Lelke végzi, de
elvégzéséhez szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre.
A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Mindenkit várnak aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét. Jelentkezni a helyszíneken lehet a kezdés időpontján.

Időjárás: A mai nap több napsütésre számíthatunk, csapadék az Erdélyi medence térségében és keleten várható.
Egy újabb hideg front érte el országunkat, így hajnalra foltokban pára, köd képződhet, de ezek várhatóan délelőtt mindenhol feloszlanak. A nyugatias légmozgás mérsékelt marad. A fagyos reggelt követően délután 0-5 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2020. január 23.

About the author

majoros gabriella