2020. január 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Erdélyi körúton Böjte Csaba és a NEK küldöttsége
Böjte Csaba ferences atya és Farkas Balázs, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus gazdasági vezetője tíznapos előadássorozatot tart a kongresszusról. A programok nyitottak és minden érdeklődőt szeretettel várnak.
Ma ellátogatnak Gyergyószárhegyre, majd este 6 órakor Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós templomban szentmisén vesznek részt.
Holnap a csíksomlyói kegytemplomban az esti 6 órás szentmisén vesznek részt.
Január 30-án, csütörtökön Gyimesbükkre érkeznek, ahol délután 4 órától szentségimádás lesz, majd 5 órától szentmisét mutatnak.
Január 31-án, pénteken délelőtt Tusnádfürdőn hallgathatják meg az előadást, este 6 órakor pedig a kovásznai plébániatemplomban celebrálnak. A szentmise előtt délután 5 órától szentségimádást tartanak a templomban.
Február 1-án, szombaton délelőtt Segesváron és Keresden, este 6 órakor pedig a medgyesi Szent István templomban mutatnak be szentmisét az Eucharisztikus Kongresszus lelki gyümölcseiért.
Február 2-án, vasárnap Déván a telepi templomban délelőtt 11 órakor, a kolostori templomban pedig délután fél 1 órakor lesz szentmise. A Kongresszussal kapcsolatos tudnivalókat a szentmisék után osztják meg a vendégek.

Önkéntes találkozók
Hamarosan elkezdődnek az idei év első önkéntes találkozói. Holnap a kolozsvári stúdióban délután fél 5 órától kezdődik a találkozó. Január 30-án, csütörtökön délelőtt 11 órától Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János plébánián, majd délután fél 4 órától Székelyudvarhelyen a Szent Pio lelkigyakorlatos házban lesz önkéntes találkozó. Január 31-én, pénteken délelőtt 10 órától Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánia hittantermében, majd délután fél 5 órától Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király plébánia kis hittantermébe várjuk az önkénteseket.

Bibliás délelőtt
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében bibliás délelőtt lesz Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban február 1-jén 10 órától. Meghívott előadó Bodor Attila teológiai tanár, kudzsiri plébános, aki arról fog beszélni, hogy „Mire való az Eucharisztia? Eucharisztikus közösség tegnap, ma és holnap.”
Jelentkezni lehet január 29-ig Szabó Bernadettnél a 0745-311855-ös telefonszámon vagy a szbetti07@gmail.com címen.

Jegyeskurzusok
A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében február 4-én, kedden jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen. Ez önismereti, párkapcsolati és hitbeli segítség kíván lenni olyan fiataloknak, akik házasságra készülnek. Egy több hetes lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, ismerkedési keret más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre.
A találkozók kedd esténként vannak este 7 és 9 óra között. Lelkész, orvos, pszichológus szakemberek és keresztény házaspárok a meghívottak. Az együttlét formája interaktív. Nemcsak előadások meghallgatásából áll, hanem munkalapok témái szerint páros beszélgetésekből, illetve csoportmunkából.
Elsősorban azok jelentkezését várják, akik a 2020-as év folyamán szeretnének összeházasodni. Jelentkezhetnek olyan párok is, akik egyszerűen csak szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolati készségeiket.
Jelentkezni február 1-ig lehet Szénégető István plébánosnál az alábbi elérhetőségeken: szenegetoi@gmail.com, 0743-138784.
Jegyeskurzus indul Gyergyószentmiklóson is a házasságkötésre készülő fiatalok számára február 8-án, szombaton este 7 órától a Szent Miklós plébánián. Jelentkezni lehet személyesen a plébániahivatalban.
Négy alkalomból álló kurzust hirdet meg idei házasulandó jegyesei számára a margittai plébánia is. A jegyeskurzuson szentségi házasságban élők tesznek tanúságot a következő témákban: ismerkedés, kommunikáció, konfliktuskezelés, anyós-kérdés, közös vagy külön kassza, szabadidő, ünnepek, szexualitás, gyermekvállalás, munka, hit, Isten, stb.
Négy egymást követő kedd este 7 órától kezdődnek a találkozók, és körülbelül másfél órát fognak tartani, az első találkozó február 4-én, kedden lesz.
A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébánián, a szombatfalvi Szent György-egyházközséggel közös szervezésben jegyeskurzus kezdődik február 13-án, csütörtökön este 7 órától szentségi házasságra és családi életre vágyó fiataloknak. Jelentkezni személyesen a plébániahivatalokban lehet.

Időjárás: Országszerte számíthatunk esőre, záporra. Az északi tájakon, hegyvidéken havas eső, hó, néhol ónos eső hullhat. A déli-délnyugati szél élénk erős lesz.
A délutáni maximumok 6-12 fok között alakulnak.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az ehedi templomban tartanak örökös szentségimádási napot.  Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Don Bosco napok
A nagybányai Krisztus Király plébánia Don Bosco napokat szervez a templom második védőszentjének Bosco Szent János tiszteletére január 27-31. között.
Ma és holnap délután 4 órától vetítik a Don Bosco életéről szóló filmet. Majd este 6 órától lelkigyakorlatos szentmise lesz.
Január 30-án, csütörtökön délután 5 órától folytatódik a szentségimádás iskolája, majd 6 órától lelkigyakorlatos szentmise lesz.
Pénteken este 6 órától kezdődik az ünnepi búcsús szentmise, majd ezt követően vidám együttlétre, játékra várják a gyermekeket és a fiatalokat.
A lelkigyakorlatot Hozdik Zsolt kiskunhalasi plébános tartja.

Légy Tűz!
A brassói szent Péter és Szent Pál plébániatemplomban ifjúsági szentségimádást és dicsőítő estet tartanak ma este 7 órától. A zenei szolgálatot Száva Péter látja el. Hívnak mindenkit, hogy együtt dicsőítsék az Atyát és imádkozzanak a városért!

Kamarazene Déván
Dévára érkezik a Páduai Szent Antal plébánia szervezésében és a Magyar Kormány támogatásával a Csíki kamarazenekar, Antonio Vivaldi: Négy évszak című gyerekeknek szóló sajátos feldolgozású és interaktív előadásával.
Az előadás holnap délután 1 órától kezdődik a Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában.  Szólista Péter Ernő, narrátor Adorján Csaba.

Liturgikus tánc
A liturgikus tánc az imádság egyik formája. A tánc imádságos lelkülettel való végzése nem más, mint önmagunk belehelyezése Isten jelenlétébe.
Erre a szavakon túli imádságra és jelenlétre vár mindenkit szeretettel Péter Imelda nővér, szerdán esténként 7 órától Nagyváradon a Kanonok-sor 21 szám alatt.

Tiszta párkapcsolat imaest
A marosvásárhelyi Imádságháza és kolozsvári lelkes fiatalok szeretettel várnak ismét mindenkit, akinek fontos az Istennel, önmagával, párjával és embertárasival való tiszta kapcsolta. Január 30-án, csütörtökön este 8 órától kerül sor egy újabb közös találkozásra, beszélgetésre, imára, közbenjárásra. Minden a jó Isten lábainál kezdődik és ez egy új(abb) lehetőség, hogy egyénileg, közösen imádkozzanak ezért a közös célért! Helyszín a kolozsvári Szentegyház utca 4 szám alatti Mécses terem.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban február 1-én tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután 5 órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd 6 órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 3-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon.

Orgonakoncert
Józsa Domokos, a Nagyvárad-Szöllősi plébániatemplom egyházzenei felelőse orgonakoncertet tart a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban, február 7-én pénteken este 6 órától. Belépés ingyenes, várnak mindenkit szeretettel!

Kett-képzés Marosvásárhelyen
A Kett-pedagógia a gyerek öntevékeny tanulását támogatja, a lét örömét pedagógiai eszközökkel ébreszti fel, a kapcsolatképesség és kölcsönös nagyrabecsülést fejleszti, a gyermek önkibontakoztatásában segít, az embertárshoz és környezethez való gondos, értékorientált viszonyulást erősíti, rávezet arra, hogy az élet értelmes, és létezik egy végső lét- és értelemalap, Aki minden létezőt hordoz és minden értelmet megalapoz.
E pedagógia iránt érdeklődők számára tart képzést Nagy Enikő M. Kriszta mallersdorfi ferences nővér február 14-16 között a marosvásárhelyi Szent Család templom közösségi házában. Részvételi díj 60 Ron, Jelentkezni lehet február 10-ig Szepessy Brigittánál a 0745-374074-es telefonszámon, vagy a brigittakiss@yahoo.com címen.

Időjárás: Országszerte számíthatunk esőre, záporra. Az északi tájakon, hegyvidéken havas eső, hó, néhol ónos eső hullhat. A déli-délnyugati szél élénk erős lesz.  A délutáni maximumok 6-12 fok között alakulnak.

MRE - Hírszolgálat, 2020. január 28.

About the author

majoros gabriella