2020. január 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Ő és én
A XXI. században, a technológia és a tudomány világában nehéz nyilvánosan megvallani Isten-hitünket. Nehéz elmondani másoknak, hogy olyasmiben hiszünk, akit nem látunk, viszont erről a láthatatlanról mégis van tapasztalatunk, hiszen Isten mindig is velünk volt és van. Ezért aztán különösen nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki ország-világ elé kiálljon és vallomást tegyen Róla.
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői mégis találtak 52 olyan magyar embert, aki ezt meg merte tenni. 2019 karácsonyán Ő és én címmel sorozat indult a tanúságtevők vallomásával. Zsuffa Tünde sajtófőnök elmondása szerint elsősorban olyan embereket kerestek, akiknek a hitre jutása, Istennel való kapcsolata másokban is elindíthat valamit. Fontos szempont volt az is, hogy ne csupán közszereplőket szólaltassanak meg, mert úgy gondolták, a közönség könnyebben tud azonosulni olyan tanúságtevőkkel, akik a lehető legjobb értelemben vett átlagemberek. A tanúságtételek a NEK honlapján érhetőek el.

Tiszta párkapcsolat imaest
A marosvásárhelyi Imádságháza és kolozsvári lelkes fiatalok szeretettel várnak ismét mindenkit, akinek fontos az Istennel, önmagával, párjával és embertárasival való tiszta kapcsolta. Holnap este 8 órától kerül sor egy újabb közös találkozásra, beszélgetésre, imára, közbenjárásra. Minden a jó Isten lábainál kezdődik és ez egy új(abb) lehetőség, hogy egyénileg, közösen imádkozzanak ezért a közös célért! Helyszín a kolozsvári Szentegyház utca 4 szám alatti Mécses terem.

Zarándoklat és találkozó Temesváron
Február 1-jén, szombaton a temesvári egyházmegye papsága, valamint a különböző egyházközségekben tevékenykedő férfi és női szerzetesrendek tagjai zarándoklaton és találkozón vesznek részt a temesvári piarista templomban. Ez alkalomból kerül sor a papság hagyományos tavaszi korona-gyűlésére is. A találkozó 10 órakor szentmisével kezdődik a piarista templomban. Ezt követően a Gerhardinum Líceum nagytermében (Aula Magna) Dr. Tomka Ferenc magyarországi katolikus lelkipásztor, egyetemi tanár, a gyakorlati teológia professzora tart előadást Eucharisztia és közösség címmel. A továbbiakban a papság, valamint a férfi és női szerzetesrendek tagjai külön-külön vesznek részt gyűlésen. A program közös ebéddel zárul.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban február 1-jén tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután 5 órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd 6 órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 3-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon.

Orgonakoncert
Józsa Domokos, a Nagyvárad-Szöllősi plébániatemplom egyházzenei felelőse orgonakoncertet tart a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban, február 7-én pénteken este 6 órától. A belépés ingyenes, várnak mindenkit szeretettel!

Farsangi kosaras bál
A gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánia szervezésében farsangi kosaras bál lesz február 15-én este 7 órától a Korona nagytermében. A belépő felnőttek részére 15 Ron, gyerekeknek 5 Ron, a négy fő fölötti családoknak pedig 40 Ron. Várnak mindenkit egy jókedvű együttlétre.

Liturgikus tánc tanfolyam
A liturgikus tánc az imádság egyik formája. A tánc imádságos lelkülettel való végzése nem más, mint önmagunk belehelyezése Isten jelenlétébe.
Erre a szavakon túli imádságra és jelenlétre vár mindenkit szeretettel Péter Imelda nővér, február 21-23. között Gyergyószentmiklóson az Aviva Stúdióban. Jelentkezni lehet Dombi Hajnalnál a 0747-799253-as telefonszámon február 15-ig.

Időjárás: Sárga riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 26 megye hegyvidéki térségére a várható erős szél és havazás miatt. A figyelmeztetés Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Buzău, Kolozs, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Hargita, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Szilágy, Szatmár, Suceava, Temes, Vâlcea és Vrancea megyét érinti. A tájékoztatás szerint kedden 20 órától szerda 18 óráig a hegyekben havazásra és megerősödő szélre kell számítani, a szél helyenként 80-100 km/órás sebességgel is fújhat a lehulló csapadék mennyisége néhol meghaladja a 15-20 litert négyzetméterenként, a hegyvidéken jelentős vastagságú hóréteg képződhet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a jobbágytelki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent József nagykilenced
A szatmári egyházmegyében folytatódik a Szent József nagykilenced.
Szatmárnémetiben, a Sugár-úti Szent József-templomban szerdánként, reggel 9 órai kezdési időpontokkal tartja a szentmiséket Simon Attila püspöki titkár.
Kaplonyban, a Szent József-templomban szerdánként este 6 órától mutatják be a szentmiséket a ferences atyák.
Nagybányán szintén szerdánként délután fél 5 órától román nyelven, este 6 órától pedig magyar nyelven lesznek a felkészülés szentmiséi a Szent József-templomban. A nagykilenced meghívott szónokai ez utóbbi helyen Román János, az Egyházmegyei Caritas szervezet vezérigazgatója, Iosif Șandoru, a Kálvária román közösségének segédlelkésze, Szmutku Róbert nagybányai esperes és Fagea László nyugalmazott címzetes esperes.

Kamarazene Déván
Dévára érkezik a Páduai Szent Antal plébánia szervezésében és a Magyar Kormány támogatásával a Csíki kamarazenekar, Antonio Vivaldi: Négy évszak című gyerekeknek szóló sajátos feldolgozású és interaktív előadásával.
Az előadás ma délután 1 órától kezdődik a Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában.
Szólista Péter Ernő, narrátor Adorján Csaba.

Don Bosco napok
A nagybányai Krisztus Király plébánia Don Bosco napokat szervez a templom második védőszentjének Bosco Szent János tiszteletére január 27-31. között.
Ma délután 4 órától vetítik a Don Bosco életéről szóló filmet. Majd este 6 órától lelkigyakorlatos szentmise lesz.
Holnap délután 5 órától folytatódik a szentségimádás iskolája, majd 6 órától lelkigyakorlatos szentmise lesz.
Pénteken este 6 órától kezdődik az ünnepi búcsús szentmise, majd ezt követően vidám együttlétre, játékra várják a gyermekeket és a fiatalokat.
A lelkigyakorlatot Hozdik Zsolt kiskunhalasi plébános tartja.

Magyar est Petrozsényban
A Magyar Est keretén belül holnap este fél 6 órától szeretettel várnak kicsiket és nagyokat egy interaktív mesefoglalkozásra. Közreműködnek a Tekergő Meseösvény Egyesület mesemondói: Pál Anna és Bedőházi Beáta; valamint Tímár Karina. Helyszín a petrozsényi Caritas terme.

Szentmise Oravicabányán
Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1997 óta Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án a római katolikus Egyház a Megszentelt Élet világnapját ünnepli. Ez alkalomból az oravicabányai plébániatemplomban 10 órakor szentmisét mutatnak be, amelynek keretében megszentelik a gyertyákat is.

Kett-képzés Marosvásárhelyen
A Kett-pedagógia a gyerek öntevékeny tanulását támogatja, a lét örömét pedagógiai eszközökkel ébreszti fel, a kapcsolatképesség és kölcsönös nagyrabecsülést fejleszti, a gyermek önkibontakoztatásában segít, az embertárshoz és környezethez való gondos, értékorientált viszonyulást erősíti, rávezet arra, hogy az élet értelmes, és létezik egy végső lét- és értelemalap, Aki minden létezőt hordoz és minden értelmet megalapoz.
E pedagógia iránt érdeklődők számára tart képzést Nagy Enikő M. Kriszta mallersdorfi ferences nővér február 14-16 között a marosvásárhelyi Szent Család templom közösségi házában. Részvételi díj 60 Ron, Jelentkezni lehet február 10-ig Szepessy Brigittánál a 0745-374074-es telefonszámon, vagy a brigittakiss@yahoo.com címen.

Kántorok lelkigyakorlatos továbbképzője
Idén is megszervezik a kántorok lelkigyakorlatos továbbképzőjét Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban, február 17–20. között. Akik részt szeretnének venni, szándékukat jelezzék február 10-ig a Jakab Antal Tanulmányi Ház recepcióján, a 0741–258156-os telefonszámon.
Részvételi díj: 200 RON – a támogatók jóvoltából.

Időjárás: Sárga riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 26 megye hegyvidéki térségére a várható erős szél és havazás miatt. A figyelmeztetés Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Buzău, Kolozs, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Hargita, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Szilágy, Szatmár, Suceava, Temes, Vâlcea és Vrancea megyét érinti. A tájékoztatás szerint kedden 20 órától szerda 18 óráig a hegyekben havazásra és megerősödő szélre kell számítani, a szél helyenként 80-100 km/órás sebességgel is fújhat a lehulló csapadék mennyisége néhol meghaladja a 15-20 litert négyzetméterenként, a hegyvidéken jelentős vastagságú hóréteg képződhet.

MRE- Hírszolgálat, 2020. január 29.

About the author

majoros gabriella