2020. január 31 – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Márton Áron emlékkiállítás
Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a búzásbesenyői Rátoni János Művelődési Házban. A kiállítás megtekinthető február 20-ig, kedden, szerdán és pénteken este 6-7 óra között, csütörtökön délelőtt 11-12 óra között, szombaton 12-1 óra között valamint vasárnap negyed 1 és fél 2 óra között.

Erdélyi körúton Böjte Csaba és a NEK küldöttsége
Böjte Csaba ferences atya és Farkas Balázs, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus gazdasági vezetője tíznapos előadássorozatot tart a kongresszusról. A programok nyitottak és minden érdeklődőt szeretettel várnak.
Ma délután 5 órától szentségimádást este 6 órakor pedig szentmisét tartanak a kovásznai plébániatemplomban.
Holnap délelőtt Segesváron és Keresden, este 6 órakor pedig a medgyesi Szent István templomban mutatnak be szentmisét az Eucharisztikus Kongresszus lelki gyümölcseiért.
Február 2-án, vasárnap Déván a telepi templomban délelőtt 11 órakor, a kolostori templomban pedig délután fél 1 órakor lesz szentmise. A Kongresszussal kapcsolatos tudnivalókat a szentmisék után osztják meg a vendégek.

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe
II. Szent János Pál pápa 1997-ben nyilvánította február 2-át, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét a megszentelt élet világnapjává.
Gyulafehérváron a holnap délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi liturgiát megelőzően az érsekség udvarán végzik a gyertyaszentelés szertartását, majd a körmenet után a Szent Mihály székesegyházban mutatják be a szentmisét.
A csíksomlyói kegytemplomban február 2-án a gyertyaszenteléssel egybekötött szentmisék reggel 8, fél 11 és este 6 órától lesznek.
A megszentelt élet világnapján a kolozsvári piarista templomban este 6 órától szentmisét mutatnak be. A szentbeszédet Urbán Erik ferences atya, a Szent István királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány tartományfőnöke, a gyulafehérvári főegyházmegyében a szerzetesekért felelős érseki helynök tartja.
A gyulafehérvári főegyházmegye területén tevékenykedő férfi- és női szerzetesrendek képviselői február 8-án, délelőtt 10 órától Hargitafürdőn találkoznak. A délután 4 órakor kezdődő szentmisére, amelynek főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott püspök, szeretettel várják a velük együtt ünnepelni vágyó híveket is.
Holnap a temesvári egyházmegye papsága, valamint a különböző egyházközségekben tevékenykedő férfi és női szerzetesrendek tagjai zarándoklaton és találkozón vesznek részt. Ez alkalomból kerül sor a papság hagyományos tavaszi korona-gyűlésére is. A találkozó délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik a piarista templomban. Ezt követően a Gerhardinum Líceum nagytermében Tomka Ferenc egyetemi tanár, a gyakorlati teológia professzora tart előadást Eucharisztia és közösség címmel. A továbbiakban a papság, valamint a férfi és női szerzetesrendek tagjai külön-külön vesznek részt a gyűlésen.
A megszentelt élet világnapja alkalmából február 2-án az oravicabányai plébániatemplomban délelőtt 10 órakor szentmisét mutatnak be, amelynek keretében megszentelik a gyertyákat is.

Kántorok lelkigyakorlatos továbbképzője
Idén is megszervezik a kántorok lelkigyakorlatos továbbképzőjét Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban, február 17–20. között. Akik részt szeretnének venni, szándékukat jelezzék február 10-ig a Jakab Antal Tanulmányi Ház recepcióján, a 0741–258156-os telefonszámon.
Részvételi díj: 200 RON – a támogatók jóvoltából.

Püspökszentelés Gyulafehérváron
2019 december 24-én Ferenc pápa kinevezte az új gyulafehérvári érseket. Mons. Kovács Gergelynek a püspökké szentelése és az érseki hivatalba való beiktatása február 22-én, Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepén lesz délelőtt 11 órától a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és a főszentelő Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke. A társszentelő püspökök: Jakubinyi György nyugalmazott érsek és a romániai pápai nuncius, Miguel Maury Buendía érsek. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Időjárás: Egy melegfront közelíti meg Romániát, mely következtében borongós időben lesz részünk. Többfelé eső, zápor várható, északon kezdetben ónos eső is eshet.
Enyhülés kezdődik, napközben délnyugaton és délen 8-14 fok lehet, de északon, északkeleten csak 3-5 fok valószínű. Élénk, erős lesz a nyugati-délnyugati szél.
Holnap is borongós, csapadékos időben lesz részünk. A délnyugati szelet élénk, erős lökések kísérhetik. Napközben 8-16 fokot mérhetünk. Vasárnap is marad a felhős idő. Késő délutántól északnyugaton és északon esőre, záporokra is számítani kell. Sokfelé lesz élénk, erős a nyugatias szél. A csúcshőmérséklet 12 és 18 fok között alakul.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a mezőerkedi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Don Bosco napok
A nagybányai Krisztus Király plébánián folytatódnak a Don Bosco napok, a templom második védőszentjének Bosco Szent János tiszteletére.
Ma este 6 órától kezdődik az ünnepi búcsús szentmise, amelyen Hozdik Zsolt atya kiskunhalasi esperes-plébános mond szentbeszédet, kérve Bosco Szent János égi közbenjárását gyermekeinkre, fiataljainkra, közösségünkre. A szentmisét követően vidám együttlétre, játékra várják a gyermekeket és a fiatalokat.

Előadás keresztény családoknak
A máramarosszigeti Borromeo Szent Károly plébánián a tavalyi évben megrendezett Keresztény családok a szórványközösség jövőjének záloga című előadássorozat céljául tűzte ki, hogy ne csupán egybegyűjtse, hanem közösséggé formálja plébániánk családjait.Idén tovább folytatódik a sorozat, melynek részeként az első előadás holnap délután 4 órakor kezdődik, Szeretetszolgálat a közösségben és a családban címmel.
Az előadás ideje alatt a gyermekek számára kézműves foglalkozást biztosítanak, majd az előadás utáni szentmisét követően agapéra hívják a résztvevő családokat.

Ökumenikus imaóra
Február 2-án, vasárnap, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén este 6 órakor a temesvár-belvárosi református templomban ökumenikus imaórát tartanak, amelyen igét hirdet Pál József Csaba megyéspüspök.

Csapatjáték szerelemmel
Ezzel a mottóval tartják február 2-16 között a Házasság hete rendezvénysorozatot Szatmárnémetiben. A jelmondat ez esetben is igen találó, hiszen utal a házasságban élő együttműködésre, ugyanakkor előrevetít az idei programban szereplő izgalmas vetélkedőkre és játékokra. Már fut a Házas kalandtúra, amelynek során különböző feladatok teljesítésével haladnak a párok a cél felé – azok, akik minden próbát sikerrel nyugtáznak, sorsoláson vesznek részt, nyereményekkel gazdagodhatnak. Így övék lehet egy kétszemélyes vacsorameghívás egy szatmárnémeti étterembe. Lesz ugyanakkor még egy „társ-as játék”, február 5-én, amit „házaspárbaj”-nak is neveznek. Ez egy társismereti, együttműködési, kreativitási verseny lesz, amelyen a győztes párok wellness-hétvégét tölthetnek Hajdúszoboszlón. Ez utóbbi esetben nézőként is részt lehet venni a vidám hangulatúnak ígérkező vetélkedőn. A házaspárbajra a szatmáriegyházmegye.ro oldalon lehet jelentkezni. A további programokról szintén itt tájékozódhatnak.

Ifjúsági vezetőképzés
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség ebben az évben Teljes Szívvel ifjúsági vezetőképzést és Teljes Szívvel Forte ifjúsági zenecsoport-vezető képzést is indít. A képzésre jelentkezhetnek 15-22 év közötti fiatalok, akik egy katolikus plébániához tartoznak, és egy ifjúsági vagy egy zenecsoport tagjai is egyben. A képzések első 4 hétvégéje közösen lesz megtartva, a TSZ képzés 7 hétvégét, a TSZ Forte képzés pedig 6 hétvégét foglal magába. Az első találkozás február 14–16 között lesz a csíksomlyói Jakab Antal házban. Jelentkezni lehet február 7-ig. További információk az esemény facebook oldalán vagy a tsz@fif.ma címen.

Rövid terápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány 15 éve szervez rövid távú terápiás programokat szenvedélybeteg férfiak és nők számára. A programokon való részvételt ajánlják azoknak is, akik hozzátartozóként keresnek segítséget szenvedélybeteg társuk számára. Az évente 4 alkalommal megrendezett programok jó alkalmat nyújtanak a szenvedélybetegség mibenlétének
megismerésére, a hozzá kapcsolódó problémák és tévhitek felismerésére, illetve a változtatásra való készség és a motiváltság növelésére. Az idei első rövid terápiás program február 17-28 között lesz Magyarózdon, a Drogterápiás Otthonban. Jelentkezni február 10-ig lehet. További információk a bonuspastor.ro oldalon.

Időjárás: Egy melegfront közelíti meg Romániát, mely következtében  borongós időben lesz részünk. Többfelé eső, zápor várható, északon kezdetben ónos eső is eshet.
Enyhülés kezdődik, napközben délnyugaton és délen 8-14 fok lehet, de északon, északkeleten csak 3-5 fok valószínű. Élénk, erős lesz a nyugati-délnyugati szél.

MRE - Hírszolgálat, 2020. január 31.

About the author

majoros gabriella