2020. július 01. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében az aninószai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Sarlós Boldogasszony napi búcsúk Július 2-án, holnap Sarlós Boldogasszony ünnepe – Mária látogatása Erzsébetnél. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében, a következő helységekben tartanak búcsú ünnepet: a csíksomlyói kegytemplomban, a szentmisék holnap reggel 8, fél 11 és este 7 órakor lesznek. Gyergyóújfaluban a plébániatemplom búcsús szentmiséje szintén holnap délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentbeszédet Trucza Sándor nyugalmazott plébános tartja. Futásfalván, a Szent András tiszteletére felszentelt templom kertjében lévő szabadtéri oltárnál a fogadalmi búcsú is holnap, délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa Tamás József nyugalmazott segédpüspök. A Nagyszeben-Terezianum templom búcsúnapján, holnap a szentmise délután 6 órakor kezdődik. A szentbeszédet román és magyar nyelven az egyházközség egykori plébánosa, Pál László püspöki vikárius tartja Eisenstadtból. Tibódban a kápolna búcsúját július 4-én, szombaton tartják. Az ünnepi szentmisén, délelőtt 11 órakor, Baróti László székelyszentkirályi plébános tart szentbeszédet. Az ivói Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt templom búcsúünnepén július 5-én, vasárnap déli 12 órakor kezdődik a szentmise. Homoródkarácsonyfalván a búcsú július 5-én, vasárnap délután fél 1 órától lesz a szentmise. A szentbeszédet a székelyudvarhelyi ferences templom igazgatója, Kovács Csaba Antal ferences atya tartja. A temesvári egyházmegyében Sarlós Boldogasszony ünnepe alkalmából a hegyvidéki főesperesség horvát nemzetiségű római katolikus közösségei számára a máriacsiklovai kegyhelyen több szentmisét mutatnak be a következő program szerint: Ma délután 5 órakor keresztúti ájtatosságot tartanak, ezt követően 6 órától szentmise horvát nyelven. Holnap Sarlós Boldogasszony ünnepén 8.30 órakor szentmise horvát nyelven, fél 11 órakor keresztúti ájtatosság német, román és magyar nyelven, 11 órakor szentmise ugyancsak német, román és magyar nyelven, amelyet Mario Karnel Facebook oldalán közvetítenek. A szentmiséket a kegyhely szabadtéri oltáránál mutatják be.

Szülők iskolája A Gyulafehérvári Római-Katolikus Főegyházmegye Pasztorális Bizottságának családpasztorációs munkacsoportja hívja és várja a családokat családos táborába ebben az évben is, a Hargita megyei Szelterszfürdőre. Amennyiben az éppen érvényben levő járványügyi rendelkezések lehetővé teszik július 28-a és 31-e között lesz megtartva. A tábor témájának a tiszta életre nevelést választották. További részletek a csalad.ro oldalon.

Időjárás: Felmelegedés várható a következő két hét során az ország csaknem valamennyi régiójában, ugyanakkor a légköri instabilitás is fokozott marad - derül ki az országos Meteorológiai Szolgálat június 29-e és július 12-e közötti időszakra érvényes előrejelzéséből. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a kánikulára is figyelmeztet, ez főleg a déli és délkeleti régiókat fogja érinteni, ahol július elseje 18 óráig 33 és 36 fok közötti hőmérséklet is lehet. A nyugati területeken 32-34 fokig kúszhat fel a hőmérő higanyszála. A kellemetlen hőérzetre és a hőmérséklet-páratartalom index 80-as fokozat fölé emelkedésére főleg síkvidékeken kell számítani.

MRE Hírszolgálat, 2020. július 01.

About the author

Majoros Gabriella