2020. július 02. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a dévai ferences templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Sarlós Boldogasszony napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében Sarlós Boldogasszony – Mária látogatása Erzsébetnél – a csíksomlyói kegytemplom búcsúünnepe. A szentmisék reggel 8, fél 11 és este 7 órakor lesznek.
Gyergyóújfaluban a plébániatemplom búcsús szentmiséje ma délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentbeszédet Trucza Sándor nyugalmazott plébános tartja.
Futásfalván, a Szent András tiszteletére felszentelt templom kertjében lévő szabadtéri oltárnál a fogadalmi búcsú ma délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa Tamás József nyugalmazott segédpüspök.
A Nagyszeben-Terezianum templom búcsúnapján, a szentmise ma délután 6 órakor kezdődik. A szentbeszédet román és magyar nyelven az egyházközség egykori plébánosa, Pál László püspöki vikárius tartja Eisenstadtból.
Tibódban a kápolna búcsúját július 4-én tartják. Az ünnepi szentmisén, délelőtt 11 órakor, Baróti László székelyszentkirályi plébános prédikál.
Az ivói Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt templom búcsúünnepén július 5-én, vasárnap déli 12 órakor kezdődik a szentmise.
Homoródkarácsonyfalván a búcsú július 5-én, vasárnap délután fél 1 órától lesz. A szentbeszédet a székelyudvarhelyi ferences templom igazgatója, Kovács Csaba Antal ferences atya tartja.
A temesvári egyházmegyében Sarlós Boldogasszony ünnepe alkalmából a hegyvidéki főesperesség horvát nemzetiségű római katolikus közösségei számára a máriacsiklovai kegyhelyen több szentmisét mutatnak be a következő program szerint:
Fél 9 órakor szentmise horvát nyelven, fél 11 órakor keresztúti ájtatosság német, román és magyar nyelven, 11 órakor szentmise ugyancsak német, román és magyar nyelven, amelyet Mario Karnel Facebook oldalán közvetítenek. A szentmiséket a kegyhely szabadtéri oltáránál mutatják be.

KlausenMusik idén is
Az Egyházzene – Kolozsvár Egyesület szervezésében nyári hangverseny-sorozatra kerül sor július-augusztus hónap folyamán, minden pénteken este 7 órától. A járványügyi helyzet miatt a koncertek a Szent Mihály plébánia belső udvarán (Szervátiusz múzeum) Főtér 16 szám alatt lesznek, de amint lehetségessé válik a Piarista (Szentháromság) templomban lesznek megtartva.
A sorozat július 3-án este jubileumi koncerttel kezdődik.
Fellépnek: Majó Zoltán, művészeti vezető, Szabó Mária, Miklós Noémi, Mihaela Maxim és meghívottjai: Gábor Hegyi és Ciprian Câmpean .

Papszentelés Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti székesegyházban Schönberger Jenő megyés püspök, július 4-én, szombaton ünnepi szentmise keretében áldozópappá szenteli Jakkel Tamás és Garcia Fernandez diakónusokat.

Ezer Székely Leány napja
Idén 31 alkalommal szervezik meg Csíksomlyón az Ezer Székely Leány találkozót, amit a rendkívüli körülményeket figyelembe véve szentmisével és a népviseletbe öltözöttek közös fotójával ünnepelnek meg.
Az esemény tiszteletbeli házigazdája Csíkdelne. A csíksomlyói nyeregben bemutatott szentmisén Csíki Szabolcs csíkdelnei-csíkpálfalvi plébános, székelyföldi ifjúsági lelkész prédikál.
Az esemény élőben követhető lesz a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Facebook-oldalán. Ugyanitt este 7 órától a 2019-es találkozóról készült filmet tekinthetik meg, az érdeklődők. Arra biztatnak mindenkit, hogy lehetőség szerint viseletben jelenjenek meg a csíksomlyói nyeregben, a járványügyi intézkedéseknek megfelelően.

Szülők iskolája
A Gyulafehérvári Római-Katolikus Főegyházmegye Pasztorális Bizottságának családpasztorációs munkacsoportja szeretettel hívja és várja a családokat családos táborába ebben az évben is, július 28-a és 31-e között a Hargita megyei Szelterszfürdőre, amennyiben ezt az éppen érvénybe levő járványügyi rendelkezések lehetővé teszik.
Az idei tábor témájának a tiszta életre nevelést választották.
További részletek a csalad.ro oldalon.

Időjárás: A mai napon már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, így a napos időszakok mellett több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, zivatarok. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. A legmelegebb órákban 29-37 fokot mérhetünk, de a zivatarokat követően hirtelen lehűlhet a levegő.
A napos időben 10 és délután 4 óra között nagyon erős, az UV sugárzás, akár 15-20 perc alatt leéghetünk. Gondoskodjunk bőrünk védelméről!

MRE Hírszolgálat, 2020. július 02.

About the author

majoros gabriella