2020. július 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a szászvárosi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Kármelhegyi Boldogasszony napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében a Gyimesfelsőlokhoz tartozó komjáti templomban ma délelőtt 11 órától tartják a Kármel-hegyi Boldogasszony búcsút. A szentmise szónoka Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébános.                                                                                                                                                                                                                                                                Szabadtéri búcsús szentmisére várják a Kármelt szerető híveket ma Marosszentgyörgyre, a Kis Szent Teréz kármelita kolostor nővérei. Délután 2 órakor imaprogram, melynek keretében kerül sor az Imacsoportok és társulatok találkozójára Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános vezetésével. A búcsús szentmisét délután 6 órától Kelemen Zoltán-Arnold újmisés mutatja be. A liturgia előtt délután 5 órától ünnepi esti dicséretet énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a szentmise kezdetéig.
A lupényi plébániatemplomban a búcsús szentmisét ma délután 5 órakor mutatják be.
Gyimesbükk filiájában, Barátoson július 18-án, szombaton délelőtt 12 órától ünneplik a Kármel-hegyi Boldogasszony tiszteletére felszentelt kápolna búcsúját. Hagyományosan a búcsú előtti pénteken szentelik meg a település házait.
A temesvári egyházmegyében a kármelita lelkiségi mozgalom képviselői szentmisén vesznek részt a máriaradnai bazilikában. A liturgiát ma délelőtt 11 órai kezdettel Laus Nikola püspöki irodaigazgató mutatja be. Ezt megelőzően, fél 11 órakor rózsafüzér-ájtatosságot tartanak, 12 órától pedig előadásra kerül sor, amelynek címe: A Szentháromság és a Kármel-hegyi Boldogasszony.

Csíkszeredai Régizene fesztivál
A csíki és erdélyi nyár elmaradhatatlan kulturális eseménye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál idén tölti 40. évét. A rendezvény július 11-én vette kezdetét és július 19-ig tart. A szervezők számára a jelenlegi járvány ellenére sem volt kérdés, hogy e kerek évfordulót méltóképpen meg kell ünnepelni. Ezért a fesztivál nem marad el, csak egy kicsit átalakul, kiegészül olyan programokkal, amelyek egész határokon átívelnek.
A részletes programról a romkat.ro oldalon olvashatnak.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán Mária áhítatot tartanak szentségimádással, szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba július 18-án, szombaton délután 6 órára. A szentmisét Kalányos Ottó újmisés, csíkszentkirályi segédlelkész, az alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációs lelkésze mutatja be.

Szentjánosbogár gyerektábor
A Partiumi Háló, napközis kiadásban szervezi meg 0-8. osztály közötti iskolás diákok részére 26. alkalommal a Hálós-Szentjánosbogár gyermektábort július 20-24 között a nagyváradi Püspöki palota kertjlében.
A foglalkozás 9 órától délután 5 óráig tart.
Részvételi díj: 150 RON/fő. Az összeg tartalmazza a teljes heti meleg ebédet (leves, második), az úti költséget (kirándulásokra), illetve a kellékeket, melyeket a foglalkozások során használunk, ugyanakkor a megszokott Szentjánosbogár/Háló-logós pólót is.
Érdeklődni és jelentkezni lehet július 16-ig Konrád Csongornál a 0770-297210-es telefonszámon vagy a konrad.csongor@gmail.com címen..

Lelkigyakorlat gyászolóknak
Hajlák Attila-István imecsafalvi plébános vezetésével július 23-26 között lelkigyakorlatot tartanak gyászolók részére. Érdeklődni és jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon,
Helyek száma korlátozott, legtöbb 7 személy jelentkezését várják.

Időjárás: Általában meleg lesz, ám gyakori hőmérsékletváltozásokra és légköri instabilitásra lehet számítani a következő két hétben, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) július 26-áig érvényes előrejelzéséből.
Ma egy hidegfront érkezik, amelynek hatására délutánra megnövekszik a felhőzet és elszórtan záporok, helyenként zivatarok alakulhatnak ki. Többfelé megélénkül, helyenként
megerősödik az északnyugatira forduló szél. Délután 22-31 fokra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2020. július 16.

About the author

majoros gabriella