2020. július 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a vajdahunyadi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

KlausenMusik
Az Egyházzene – Kolozsvár Egyesület szervezésében elindult nyári hangverseny-sorozat ma este 7 órától folytatódik. A járványügyi helyzet miatt a koncertek a Szent Mihály plébánia belső udvarán (Szervátiusz múzeum) Főtér 16 szám alatt lesznek, de amint lehetségessé válik a Piarista (Szentháromság) templomban lesznek megtartva.
Ez alkalommal egy nagybőgős szonáta estet tartanak.

Kármelhegyi Boldogasszony napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében Gyimesbükk filiájában, Barátoson holnap délelőtt 12 órától ünneplik a Kármel-hegyi Boldogasszony tiszteletére felszentelt kápolna búcsúját. Hagyományosan a búcsú előtti pénteken szentelik meg a település házait.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán Mária áhítatot tartanak szentségimádással, szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba holnap délután 6 órára. A szentmisét Kalányos Ottó újmisés, csíkszentkirályi segédlelkész, az alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációs lelkésze mutatja be.

Szent Mária-Magdolna napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében a nyárádselyei plébániatemplomban holnap délután 1 órától mutatják be a búcsús szentmisét. A szentbeszédet Sebestyén Antal P. Albert ferences atya, dési templomigazgató tartja.
Kilyénfalván a templombúcsút július 22-én, szerdán délelőtt 11 órától ünneplik. A szentmise ünnepi szónoka Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébános.
Az ozsdolai plébániatemplomban is július 22-én, szerdán délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnepi búcsús szentmise. A szentbeszédet Bartos Károly kézdisárfalvi plébános tartja. Gyimesközéplokon ugyancsak szerdán ünneplik a templombúcsút. Az ünnepi szentmisét délelőtt 11 órakor Kalányos Ottó és Kelemen Zoltán-Arnold újmisések mutatják be.
Az atyhai templom búcsúját július 26-án, vasárnap ünneplik. A szentmise délután 1 órakor kezdődik.

Csíkszeredai Régizene fesztivál
A csíki és erdélyi nyár elmaradhatatlan kulturális eseménye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál idén tölti 40. évét. A rendezvény július 11-én vette kezdetét és július 19-ig tart. A szervezők számára a jelenlegi járvány ellenére sem volt kérdés, hogy e kerek évfordulót méltóképpen meg kell ünnepelni. Ezért a fesztivál nem marad el, csak egy kicsit átalakul, kiegészül olyan programokkal, amelyek egész határokon átívelnek.
A részletes programról a romkat.ro oldalon olvashatnak.

Lelkigyakorlat gyászolóknak
Hajlák Attila-István imecsafalvi plébános vezetésével július 23-26 között lelkigyakorlatot tartanak gyászolók részére. Érdeklődni és jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon,
Helyek száma korlátozott, legtöbb 7 személy jelentkezését várják.

Online térbe költözik a CSIT
Augusztus 9–12. között rendhagyó módon, a digitális eszközök felhasználásával várják a szervezők a fiatalokat, hogy tanácsokat, iránymutatást, lelki támaszt kapjanak az isteni szeretet megtapasztalásában, illetve hitük megerősítésében.
Az online találkozó lehetőséget ad olyan előadókat is meg tudnak szólítani, akik egyéb formában elérhetetlenek lennének a találkozó számára. Ez az állítás nemcsak az előadókra, de a résztvevőkre is igaz: arra számítanak, hogy nemcsak a székelyföldi fiataloknak, hanem minden magyarul beszélő, fiatal keresztény számára értéket tud képviselni a rendezvény.
Jelentkezni a csit.fif.ma oldalon lehet, regisztrációs díj 30 RON.

Időjárás: Ma délelőtt az északi és középső tájakon várható eső, zápor. Délután a nyugati részen is készülhetünk felhősebb, csapadékosabb időre. Északnyugaton élénk, néhol erős lesz a szél. Visszaesik a hőmérséklet, a csúcsértékek 16-29 fok között alakulnak.

MRE Hírszolgálat – 2020. július 17.

About the author

majoros gabriella