2020. június 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Jézus Szent Szíve Ünnepe A gyulafehérvári egyházmegyében a madéfalvi templom búcsúját ma délelőtt 11 órától tartják. A szentmise főcelebránsa Tamás József nyugalmazott segédpüspök, szónoka pedig Berszán Lajos tiszteletbeli kanonok. A ditrói nagytemplom búcsúját szintén ma délelőtt 11 órától ünneplik. A szentmisét Csala László plébános mutatja be, melyet rádiónk élőben közvetít. Aranyosgyéresen szintén ma délelőtt 11 órától mutatnak be szentmisét. A botvári kápolna búcsúja ma délelőtt 11 órától kezdődik. A kidei templomban is ma délelőtt 11 órától ünneplik a búcsút. Szentbeszédet mond Scheck László érszalacsi plébános. A lónyai Jézus Szíve templomban a búcsús ünnepi szentmise ma délután öt órakor kezdődik, a szentmise szónóka Tóth János csernakeresztúri plébános. Pusztakalánban ma délután öt órakor kezdődik az ünnepi szentmise. A nyárádszeredai plébániatemplom búcsús szentmiséjét ma délután 6 órakor tartják. A szentbeszédet Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója mondja. A Brassó-bolonyai Jézus Szíve templom ma délután hét órától ünnepel. A szentmise szónoka Báduly István Zsolt köhalmi plébános. Székelyudvarhelyen a Jézus-kápolna búcsús szentmiséjét a felújítás miatt a Szent Miklós-plébániatemplomban pénteken délután 6 órakor tartják. Kolozsváron a kerekdombi templomban ma délután hat órakor mutatnak be ünnepi szentmisét. A kolozsi plébániatemplomban ma délután hét órakor kezdődik a szentmise. Szentkeresztbányán holnap délelőtt 11 órakor lesz a búcsús szentmise. Az ünnep szónoka András István, a gyulafehérvári Hittudományi Főiskola rektora. A gordon-hegyi Jézus Szíve kilátónál holnap déli 12 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, melynek szónoka Sebestyén Ágoston máréfalvi plébános. Gödemesterházán vasárnap délután egy órakor tartják a templom búcsúját, melyet Bálint István, a csíkszeredai Szent Ágoston plébánia segédlelkésze mutat be. Vágás filiájában, Bétában vasárnap ünneplik a búcsút. A délután egy órakor kezdőd szentmise szónoka Daniel Ernő András plébános. A szatmári egyházmegyében a hagyományos Jézus Szíve búcsút ünneplik vasárnap délelött. A 11 órától kezdődő ünnepi nagymise főcelebránsa Schönberger Jenő püspök lesz, a homíliát pedig Dr. Hankovszky Ferenc püspöki helynök, irodaigazgató intézi majd a főtéren jelenlevő hívekhez. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Imanap a papok megszentelődéséért Jézus Szentséges Szívének ünnepe a papok megszentelődésének világimanapja. A temesvári egyházmegye főpásztora, Pál József Csaba találkozóra hívja ezen a napon az egyházmegye papságát. A három főesperesség lelkipásztorai egy-egy helyszínén találkoznak: Temesváron, Arad-Ségán és Lugoson. A közös előadást Pál József Csaba püspök atya tartja, aki a temesvári találkozón lesz jelen. Az előadását a zoom segítségével közvetítik élőben.

Keresztelő Szent János búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében a Palánka és Gyepece közt lévő Magyarcsügésen a helyi templom védőszentjének búcsús szentmiséje holnap délelőtt 11 órakor kezdődik. A homoródfürdői kápolna búcsúünnepét holnap délután egy órától ünneplik. A szentmisén Balázs Imre nyugalmazott plébános prédikál. Kirulyfürdőn egy évben egyszer, Keresztelő Szent János tiszteletére tartanak zarándoklatot a szabadtéri misézőhelyre. Idén vasárnap a déli 12 órakor kezdődő szentmise szónoka Pasca Szilárd csíkszentdomokosi segédlelkész. A csíkdelnei Keresztelő Szent János-templom búcsúja vasárnap délután fél egy órakor lesz. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Tamás József nyugalmazott segédpüspök, a szentbeszédet Drócsa László nyárádszeredai plébános tartja. Vasárnap délután egy órakor kezdődik a szőkefalvi templom búcsúja is. A szentmise szónoka Táncos Levente-György dicsőszentmártoni plébános. Hátszegen június 23-án, kedden délután 5 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A gelencei egyházközség filiájában, Hiliben, a templombúcsút Keresztelő Szent János ünnepnapján tartják. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kovács Gergely gyulafehérvári érsek. Marosvásárhelyen a belvárosi Keresztelő Szent János-templom búcsús szentmiséjét június 24-én, szerdán délután 6 órakor tartják. Ünnepi szónoka Táncos Levente-György dicsőszentmártoni plébános. A szentivánlaborfalvi egyházközségben szintén délután 6 órakor ünnepelnek. Itt a búcsús szentbeszédet Márkus András a sepsiszentgyörgyi őrkői egyházközség plébánosa tartja.

Nyári lelkigyakorlat papoknak Csíksomlyón, a ferences kolostorban június 22 és június 25 között lelkigyakorlat lesz papoknak, amelynek vezetője Laczkó Dávid József Anaklét ferences atya. Jelentkezni lehet a segédpüspöki hivatalnál vagy a csíksomlyói ferences kolostornál. A részvétel költsége: 200 RON.

Rövid terápiás program A Bonus Pastor alapítvány rövid terápiás programot hirdet szenvedélybetegeknek július 13-24-ke között Szentkatolnán. Várjuk azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni július 10-ig lehet a 0744-237945 telefonszámon. Időjárás: Ma is túlnyomóan felhős lesz az ég, ismét többfelé várható zápor, zivatar. A középső országrészben hosszabb időre kisüthet a nap. Az északnyugati szelet élénk, többfelé erős lökések kísérhetik, délután 23-29 fokig melegszik a levegő.

MRE Hírszolgálat, 2020. június 19.

About the author

Majoros Gabriella