2020. március 02. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Állandó nagyböjti szentségimádás Marosvásárhelyen
Idén nagyböjtben is állandó szentségimádást hirdetnek a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban. A folyamatos szentségimádás napközben a reggeli szentmisétől az esti szentmiséig tart, és óránként más és más személy lesz beosztva, hogy a Szentségi Úr előtt imádkozzék az egyéni, a közösségi és a világegyház szándékaira. Várják a jelentkezőket 8 és 16 óra között a plébánia irodájában vagy szentmisék után a sekrestyében.

Nagyböjti triduum
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve március 3-5 között Urbán Erik ferences tartományfőnök tart lelkigyakorlatot a csíksomlyói kegytemplomban. Az előadások este 6 órakor kezdődnek, az első előadás címe „Őáltala – Assisi Szent Ferenc és az Oltáriszentség”, a másodiké „ Ővele – Assisi Szent Klára és az Oltáriszentség”, illetve a harmadik előadás „Őbenne – Baylin Szent Paszkál és az Oltáriszentség”.

Szentségimádás a dobói Isteni irgalmasság kápolnában
Minden hónap első csütörtökén szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található dobói Isteni Irgalmasság kápolnában. 14 órakor elimádkozzák az örvendetes és a világosság rózsafüzért, 15 órától az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért. 16 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Ifjúsági lelkinap
Nagyböjti ifjúsági lelkinapot tartanak Sepsiszentgyörgyön a Szent József plébánián március 7-én, 10 és délután 5 óra között. A lelkinap előadója Száva Péter. Zenei szolgálatot teljesít a K-EGY zenekar. Szeretettel várnak mindenkit.

Mire való az Eucharisztia?
A Katolikus Magyar Bibliatársulat „Mire való az Eucharisztia? Eucharisztikus közösség tegnap, ma és holnap” címmel tart programokat a következő plébániákon:
Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián március 7-én, szombaton reggel 9 és délután1 óra között.
A csíkszeredai Szent Ágoston plébánián március 14-én, szombaton este fél 7 és fél 9 óra között.
Székelyudvarhelyen a Szent Miklós plébánián március 20-án, pénteken este fél 7 és fél 8 óra között.
Valamint a csíkszentdomokosi plébánián március 21-én, szombaton délelőtt 10 és délután 1 óra között.
Jelentkezni lehet a 0745-311855-ös telefonszámon vagy a szbetti07@gmail.com e-mail- címen.

Előadás Szatmárnémetiben
A "Szent József a munkás" Katolikus Férfiak Szövetsége szervezésében Fábry Kornél atya tart előadást Szatmárnémetiben, „Ő és én, -Van-e igény ma az Eucharisztiára?” címmel március 10-én, délután 5 órától a Hám János Líceum dísztermébe.
Fábry Kornél atya a 2020 szeptemberében, Budapesten megrendezendő Eucharisztikus Kongresszus főtitkára. Előadásának központi eleme az Oltáriszentség, de beszél majd Isten és ember kapcsolatáról, a de a kongresszusról is.
További információk Koczinger Tibornál a 0722-354067-es telefonszámon kaphatóak.

Új élet
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út programja, a Segítőnővérek
közössége és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkigyakorlatot szervez március 12-én, csütörtökön este 6 órától, március 15-én, vasárnap délután 1óráig Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban.
Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál lehet március 6-ka déli 12 óráig a 0737-300980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei @caritas-ab.ro e-mail címen.

Lelkinap Csíksomlyón
„Istenem, tudod, hogy szeretlek” mottóval március 21-én délelőtt 10 órai kezdettel tartják a Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok és Skapuláré Társulatok lelkinapját a csíksomlyói kegytemplomban, melyre szeretettel várnak minden imacsoportot.

Segédápolói tanfolyam
A Vöröskereszt szatmári szervezete, március 23-tól segédápolói tanfolyamokat indít Szatmárnémetiben és Nagykárolyban. Mindkét kurzusra 28 személy jelentkezését várják, akik 720 óra alatt fogják elsajátítani a szakma alapjait. A tanfolyamon való részvételhez minimum 8 osztályt igazoló diploma szükséges. Részvételi díj 1200 lej. Bővebb információk a Szatmárnémeti Vöröskereszt irodájában, vagy telefonon Szatmárnémetiben 0261-770244-es, Nagykárolyban pedig a 0744-606379-es telefonszámon.

Időjárás: A mai napon országszerte elő fordulhat eső, zápor, helyenként egy-egy zivatar is. Ezzel egyidőben nyugat felől felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. A szél élénk, helyenként erős lesz. Délután 10-16 fokos maximumokra számíthatunk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az erdőszentgyörgyi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Könyvbemutató Csíkszeredában
Ferencz B. Imre – Imre atya Csodálat című verseskötete tavaly jelent meg, Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulójára a csíkszeredai Alutus nyomdában.
A szerzővel Koncsag László plébános beszélget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében ma délután 17 órától.

Szentségimádás iskolája
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve kezdetét veszi a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia hittantermében a Szentségimádás iskolája program.
A szervezők a résztevőkkel közösen szeretnék megismerni, hogy hogyan is vált a keresztény közösségek középpontjává az Oltáriszentség és hogyan alakult ki az Oltáriszentség iránti mélységes tisztelet. Az első találkozó ma este fél 6 órától lesz.

Könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön
A gyergyóremetei születésű Remetei Ferenc (Puskás Ferenc) Hugolin atyáért ma 18 órától szentmise lesz Sepsiszentgyörgyön a központi Szent József-templomban. Ezt követően a plébánia hittantermében az atya Parasztbölcsesség című művét a könyv szerkesztői ismertetik.

Adománygyűjtés Kolozsváron
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete nőnapi adománygyűjtést szervez a nehéz helyzetben élő nők javára, hogy ők is megbecsülve érezhessék magukat. Egy táskába, neszesszerbe, várják az adományokat, amely tartalmazhat tisztálkodási szereket, kozmetikumokat, fehérneműt, papír-zsebkendőt, fésűt. Az adományokat március 6-ig várják a Máltai Szeretetszolgálat Főtitkárságára (Nuferilor utca, 1/9. lakrész), 12 – 17 óra között, valamint március 4-én, szerdán délután 17-19 óra között a K+Közösségi térbe (Unió/Memorandumului utca 3.), ahol nőnapi előadás lesz. A csomagok a Nők napját követő héten kerülnek kiosztásra.

Nagyböjti triduum
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve március 3-5 között este 18 órától Urbán Erik ferences tartományfőnök tart lelkigyakorlatot a csíksomlyói kegytemplomban. Témák: „Őáltala – Assisi Szent Ferenc és az Oltáriszentség”, a másodiké „Ővele – Assisi Szent Klára és az Oltáriszentség”, illetve a harmadik előadás „Őbenne – Baylin Szent Paszkál és az Oltáriszentség”.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.
A kápolnában minden reggel 8 órától este 8 óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Mire való az Eucharisztia? – KMB program
Mire való az Eucharisztia? Eucharisztikus közösség tegnap, ma és holnap címmel a Katolikus Magyar Bibliatársulat Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián tart programokat március 7-én, szombaton 9–13 óra között.
Jelentkezni lehet a 0745 311 855-ös telefonszámon vagy a szbetti07@gmail.com e-mail- címen.

Ifjúsági lelkinap
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség szervezésében a felcsíki és alcsíki főesperesi kerületek nagyböjti ifjúsági lelkinapját a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián tartják meg, március 7-én, szombaton. A lelkinap témája: Jézus keresztje és az én keresztutam. Meghívottak: Sajgó Szabolcs pedagógus és Bálint István segédlelkész. A program délelőtt fél 10 órakor kezdődik regisztrációval és délután 4 órakor ér véget. Várják a 8.-12 osztályos fiatalokat.
Jelentkezni a fif.ma oldalon lehet.

Jegyeskurzus Kolozsváron
Harmadik alkalommal szerveznek jegyeskurzust együtt járó pároknak, jegyeseknek, akik az önismeret és egymás jobb megismerésének útján szeretnének előre haladni. A csoport Szászfenesen, a helyi plébánián (Szászfenes -Floresti, Muresanu u. 17.) indul március 7.- én, szombaton 15 órakor, majd a kolozsvári Szent Mihály plébánián (Főtér 16.) találkozik március 16.-án és 30.-án 20 órakor. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez szükséges a romkat.ro oldalon található űrlap kitöltésével.

Szentlélek-szeminárium Kárászteleken
Azoknak, akik vágynak jobban megismerni Istent, megtapasztalni az Ő szeretetét és a Szentlélek életet megújító erejét, azoknak ajánljuk szeretettel az Élet a Lélekben szemináriumot, ami Kárászteleken kerül megrendezésre március 11-ei kezdettel. A program 10 héten át minden szerda este 6-tól 8-ig tart. Jelentkezni a helyi plébánosnál lehet. Tel.0764-004913.

Időjárás: A mai napon országszerte elő fordulhat eső, zápor, helyenként egy-egy zivatar is. Ezzel egyidőben nyugat felől felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. A szél élénk, helyenként erős lesz. Délután 10-16 fokos maximumokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2020. március 02.

About the author

majoros gabriella