2020. március 03. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Jegyeskurzus Nagyváradon A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség négy előadásból álló kurzusra várja azokat a jegyespárokat, akik ebben az évben házasságot szeretnének kötni. Az első előadás ma este 7 órakor kezdődik az Egyházmegyei Lelkipásztori Központban a Kanonok Sor 13. szám alatt.

Szent József nagykilenced Szatmárnémetiben, Kaplonyban és Nagybányán is január 22-től, kilenc szerdán szentmisékkel, azok keretén belül elhangzó elmélkedésekkel hangolódnak az ünnepre. Szatmárnémetiben, a Sugár-úti Szent József-templomban holnap reggel 9 órától a szentmisét Simon Attila püspöki titkár celebrálja. Kaplonyban, a Szent József-templomban holnap este 6 órától mutatják be a szentmisét a ferences atyák. Nagybányán szintén holnap délután fél 5 órától román nyelven, és este 6 órától pedig magyar nyelven lesznek a felkészülés szentmiséi a Szent József-templomban.

Együtt a tettekben Ezzel a címmel kerül sor karitatív akcióra, amelynek célja tisztálkodási eszközök (szappan, törölköző, sampon) gyűjtése a hajléktalanoknak éjszakai menedéket nyújtó P. Jordan Ház számára. Az adományokat március 3-ig várják. Az akcióban a temesvári Gerhardinum Líceum XII. A osztályos tanulói vesznek részt, akik március 6-án, pénteken délután 2 órakor előadást mutatnak be, illetve fellép az iskola Laudetur énekkara. Koordinátor tanárok: Aranka Pașcalău és Valentina Cotinschi.

Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó Bár nagyon is szeretjük, ha zajlik körülöttünk az élet, mégis elengedhetetlenül fontos, hogy legyenek az életünkben olyan biztos pontok, amikbe belekapaszkodhatunk, ahová visszatérhetünk, és ahol felüdíthetjük a szívünket. Egy ilyen „biztos pont” lehet a FITT – a Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó, amit idén már 19. alkalommal szerveznek meg. A találkozó témája az Eucharisztia lesz – az Úr Jézus közöttünk való jelenléte a kenyér és a bor színében. A program célja egy közösen töltött hétvége örömben, imában és lelkiekben. A találkozó március 6-8. között lesz Désen, ahova várják a 15 és 38 év közötti fiatalok jelentkezését. További információk a ferencesprogramok.ro oldalon olvashatóak.

Állandó diakónusjelöltek találkozója Az Arad-ségai plébánián a temesvári egyházmegye területéről érkező, magyar nemzetiségű vagy a nyelvet jól beszélő, állandó diakonátusra jelentkező férfiak számára szerveznek találkozót március 7-én, szombaton délelőtt 11 órától. A találkozón részt vesz Pál József Csaba temesvári megyés püspök, valamint a máriabesnyői diakónus-képző képviselői.

Ifjúsági lelkinap Tasnádszántón Március 7-én, szombaton délután 2 óra és este 7 óra között Tasnádszántón nagyböjti ifjúsági lelkinapot tartanak a szilágysomlyói és a tasnádi esperesi kerületek fiataljai számára. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Szentlélek-szeminárium Kárásztelken Azoknak, akik vágynak jobban megismerni Istent, megtapasztalni az Ő szeretetét és a Szentlélek életet megújító erejét, ajánljuk szeretettel az Élet a Lélekben szemináriumot, ami Kárásztelken kerül megrendezésre március 11-től 10 héten át minden szerdán este 6 órától 8 óráig. Jelentkezni a helyi plébánosnál lehet a 0764-004913-es telefonszámon.

Liturgikus tánc tanfolyam A liturgikus tánc az imádság egyik formája. A tánc imádságos lelkülettel való végzése nem más, mint önmagunk belehelyezése Isten jelenlétébe. Erre a szavakon túli imádságra és jelenlétre vár mindenkit szeretettel Péter Imelda nővér, március 27-29. között Hegyközszentmiklóson. Jelentkezni lehet a mimeldan@gmail.com címen március 10-ig.

Felhívás: Az utóbbi időben a médiában egyre gyakrabban lehet hallani a koronavírus okozta megbetegedésről és annak súlyosságáról. A szakemberek arra hívják fel mindenki figyelmét, hogy nem kell pánikba esni, hiszen ez a vírus sem agresszívebb mint más influenzát okozó társai. A megelőzés érdekében a következőkre érdemes odafigyelni: Gyakran mosson kezet! Kerülje az érintkezést a felső légúti megbetegedésben szenvedőkkel! Kerülje az orr, szem és száj érintését mosatlan kézzel! Köhögés vagy tüsszentés esetén takarja el orrát, száját! Orvosi ajánlás nélkül ne szedjen influenza elleni gyógyszert, antibiotikumot! Tisztítsa a felületeket alkoholos vagy klóros fertőtlenítővel! Csak akkor használjon egészségügyi maszkot, ha betegnek érzi magát vagy beteg emberek környezetében tartózkodik!

Időjárás: A tartós eső elvonul, időnként előbújhat a nap, emellett azonban többször beborulhat az ég, és nyugaton záporok is előfordulhatnak. Erős délnyugati széllel meleg levegő érkezik fölénk, délutánra 15-20 fokig melegszik a levegő, délen lesz melegebb.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a etédi templom tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen Az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában holnap egész éjszakás virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. A kápolnában minden reggel 8 órától este 8 óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Keresztény agóra A Keresztény Agora keretében, március 7-én, szombaton délelőtt 11 órától történelmi témájú előadásra kerül sor: Te Péter vagy, s erre a kősziklára építem egyházamat - Szemelvények a pápaság történetéből. Ebben a pápaság, az Egyházi Állam történetéből ismerhetünk meg néhány mozzanatot. Előadó: Hársfalvi Ottó, székesegyházi plébános. Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Scheffler János lelkipásztori Központ dísztermébe.

Nagyböjti lelkigyakorlat Margittán Szmutku Róbert, nagybányai esperes-plébános vezetésével március 13-15. között nagyböjti lelkigyakorlat lesz a margittai római katolikus plébánián. A program március 13-án, pénteken délután 4 órakor kezdődik, amikor a katolikus pedagógusok találkoznak a plébánián, este 6 órától szentmise lesz elmélkedéssel a kis-templomban, és 7 órától az egyháztanács tagjaival lesz találkozás és vacsora a plébánián. Március 14-én, szombaton délelőtt 10 órakor a Mária Légió, a Rózsafüzér Társulat és a Nőszövetség tagjait várják szintén a kis-templomba. Délután 3 órától családi délutánra kerül sor az Ifjúsági Központban és este 6 órától szentmisét mutatnak be a nagytemplomban. Március 15-én, vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődik a zárószentmise a nagytemplomban.

Élet születik Természetes fogamzásszabályozás alapképzés indul március 14-én, Marosvásárhelyen, a Remete Szent Antal plébánia közösségi házban. Dr. Rötzer szimpto-termál módszerének alkalmazása tanulható meg ezen a képzésen, amely egy természetes, mesterséges hormonoktól mentes, megbízható, egészséges, de odafigyelést igényelő módszer ez. Odafigyelést önmagadra, a párodra és a kapcsolatotokra. A képzés összesen 9 órát ölel fel. Március 14-én az első 6 órára kerül sor, délelőtt 10 és este fél 6 óra között. A képzést vezeti Mărgulescu Melinda és Cotiso. A részvételhez bejelentkezés szükséges március 8-ig az eletszuletik.ro oldalon keresztül, vagy Mărgulescu Melindánál a 0742-960289-es telefonszámon vagy az eletszuletik@gmail.com.

Lelkigyakorlatos hétvége „A te igéd lámpás lábam előtt” mottóval tartanak lelkigyakorlatos hétvégét március 27-29. között Csíkszentdomokoson. Azokat várják, akik szeretnének döntéseikre imában rátekinteni a szentignáci lelkiség segítségével. Kísérők Darvas Piroska és Kedves Rita segítőnővérek. Jelentkezni lehet március 20-ig, a 0743-753494-es telefonszámon, vagy a darvas.piroska@yahoo.com címen.

Örömhétfő Kolozsváron A kolozsvári Szent Mihály plébánia játékos foglalkozásra, közös kalandra hívja a gyerekeket, fiatalokat április 6-án. A hagyományos közös kalandot a már szokott és jól bevált helyszínen, a Manréza Lelkigyakorlatos Központban tartják. A program első sorban a plébániai hittanórákon részt vevő 0-8. osztályos gyerekeknek és fiataloknak szól. A program délelőtt 10 órakor kezdődik és délután 4 órakor szentmisével zárul, amire a szülőket is szeretettel várják. Jelentkezni március 15-én, délután 5-ig lehet a szentmihalykolozsvar.ro oldalon.

Időjárás: A tartós eső elvonul, időnként előbújhat a nap, emellett azonban többször beborulhat az ég, és nyugaton záporok is előfordulhatnak. Erős délnyugati széllel meleg levegő érkezik fölénk, délutánra 15-20 fokig melegszik a levegő, délen lesz melegebb.

MRE - Hírszolgálat, 2020. március 03.

About the author

Majoros Gabriella