2020. március 04. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a farkaslaki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Romániai Püspöki Konferencia közleménye A koronavírus terjedésének csökkentése illetve megakadályozása érdekében a Romániai Püspöki Konferencia a következő közleményt adta ki: Az istentiszteleti helyeken kerüljük a szenteltvíztartó érintését, ezért javasolják a híveknek, hogy érkezéskor, illetve távozáskor szenteltvíz nélkül vessenek keresztet. Javasolják, hogy a szentmisében mellőzzék a békecsók mozzanatát, ezért hagyják is el az arra való felszólítást. A különböző ájtatosságok alkalmával, a szentek iránti tisztelet kinyilvánításakor nem javasolják, hogy a hívek közvetlen kapcsolatba kerüljenek az ereklyetartóval, hanem ehelyett a papok/diakónusok áldják meg a híveket az ereklyével. Minden istentiszteleti alkalom előtt a papokkal együtt minden szolgálattevő alaposan mosson kezet. Javasolják, hogy az idősek és az egészségileg különösen veszélyeztetett személyek, de azok is, akik a megfázás tüneteit mutatják, kerüljék az istentiszteleti helyeken tartott közösségi alkalmakat. A betegeket látogató papok tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket, hogy ne váljanak a fertőzés terjedésének eszközeivé. A nagyszámú résztvevővel tartandó, különösen a gyermekeket, fiatalokat, időseket, egészségileg veszélyeztetett személyeket célzó programok szervezésénél legyenek elővigyázatosak, hogy elkerüljék a fertőzés terjedését.

Ifjúsági lelkinap A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség szervezésében a felcsíki és alcsíki főesperesi kerületek nagyböjti ifjúsági lelkinapját a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián tartják meg, március 7-én, szombaton. A lelkinap témája: Jézus keresztje és az én keresztutam. Meghívottak: Sajgó Szabolcs pedagógus és Bálint István segédlelkész. A program délelőtt fél 10 órakor kezdődik regisztrációval és délután 4 órakor ér véget. Várják a 8-12 osztályos fiatalokat. Jelentkezni lehet a fif.ma oldalon.

Lelkinap Csíksomlyón „Istenem, tudod, hogy szeretlek” mottóval március 21-én délelőtt 10 órai kezdettel tartják a Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok és Skapuláré Társulatok lelkinapját a csíksomlyói kegytemplomban, melyre szeretettel várnak minden imacsoportot.

Segédápolói tanfolyam A Vöröskereszt szatmári szervezete, március 23-tól segédápolói tanfolyamokat indít Szatmárnémetiben és Nagykárolyban. Mindkét kurzusra 28 személy jelentkezését várják, akik 720 óra alatt fogják elsajátítani a szakma alapjait. A tanfolyamon való részvételhez minimum 8 osztályt igazoló diploma szükséges. Részvételi díj 1200 lej. Bővebb információk a Szatmárnémeti Vöröskereszt irodájában, vagy telefonon Szatmárnémetiben 0261-770244-es, Nagykárolyban pedig a 0744-606379-es telefonszámon.

Férjek, édesapák lelki hétvégéje A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkacsoport szervezésében tizenegyedik alkalommal tartják meg a férjek és édesapák lelki hétvégéjét a csíksomlyói Jakab Antal Házban március 27-29 között. A lelki hétvége előadásainak témáival az Eucharisztia évéhez csatlakoznak. Jelentkezni lehet Kertész Tibornál a 0748-663201-es telefonszámon vagy a kertesz.tibor@csalad.ro címen.

Nagyböjti lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban „Istenem, értesd meg velem a fájdalom katekézisét” címmel Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános tart lelkigyakorlatot március 27-29. között. Ezt a lelki programot azoknak ajánlják, akik a közelmúltban vagy még korábban veszítették el házastársukat, gyermeküket, szüleiket vagy más veszteség szomorítja el. Előzetes bejelentkezés szükséges március 23-ig. Érdeklődni és bejelentkezni a 0266-210537-es vagy a 0755-489743-as telefonszámok egyikén lehet.

Időjárás: Ma  az ország nyugati részén esős időre van kilátás, máshol szárazabb maradhat az idő, délután keleten a nap is előbújik. Élénk, erős, néhol viharos lesz az északi, északnyugati szél. Hajnalban 2-7, délután 11-19 fok között alakul a levegő hőmérséklete.

H Í R E K   D É L B E N

Elsőpénteki keresztút Március 6-án, délután 5 órától ismét keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Nők lelkinapja Szeretettel várják és hívják azon Csíkszentkirályi, valamint környékbeli nőket, akik szeretnék az Eucharisztia titkait jobban megismerni és nő társaikkal együtt eltölteni egy tartalmas napot Isten szerető közelségében. A lelkinap március 7-én, szombaton reggel 9 és este 6 óra között zajlik, a csíkszentkirályi plébánián. Jelentkezni lehet személyesen Papp Márton plébánosnál, vagy a 0742-658865-es és a 0754-792065-ös telefonszámok egyikén, e-mailen keresztül az info@szentkiraly.ro címen, valamint a templomba kihelyezett kis jelentkezési lap kitöltésével, amit kitöltés után kérnek beletenni a dobozba.

Elsőszombat Csíksomlyón A csíksomlyói kegytemplomban március 7-én lesz az ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután 5 órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd 6 órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 3-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon.

Előadás Márton Áronról Isten szolgája Márton Áron püspök halálának 40. évében Erdély szentéletű püspökéről tart képekkel, eredeti hangfelvételekkel, filmrészletekkel gazdagított előadást Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár a nyikómalomfalvi templomban, március 8-án, vasárnap a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise után. Az eseményen bemutatja a kolozsvári Verbum Kiadónál megjelent A „Hegy” című, háromlemezes DVD-összeállítást a püspök életéről és az „Imádkozzunk Áron püspökkel!” című imafüzetet.

Jegyeskurzus Kolozsváron Harmadik alkalommal szerveznek jegyeskurzust együtt járó pároknak, jegyeseknek, akik az önismeret és egymás jobb megismerésének útján szeretnének előre haladni. A csoport Szászfenesen, a helyi plébánián (Szászfenes -Floresti, Muresanu u. 17.) indul március 7-én, szombaton délután 3 órakor, majd a kolozsvári Szent Mihály plébánián (Főtér 16.) találkozik március 16.-án és 30.-án este 8 órakor. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez szükséges a romkat.ro oldalon található űrlap kitöltésével.

Magyar Költészet Napi pályázat A magyar költészet napját 1964 óta, minden április 11-én megünnepeljük, hisz ekkor született egyik legnagyobb költőnk József Attila. A nagybanya.ro oldal idén úgy szeretné megünnepelni ezt az alkalmat, hogy a Máramaros megyei magyar diákoknak versírási pályázatot hirdet, 5-8 osztályos és 9-12 osztályos gyerekek számára. Témamegkötés nincs, a cél az, hogy a magyar gyermekek versekben fejezzék ki magukat, fejlődjenek, mutassák meg tehetségüket és azt, hogy mi is érdekli őket igazán. Mind a két korosztályban, 3-3 díjazottat fog kiválasztani a 3 fős zsűri Az elkészült munkákat a szerkesztoseg@nagybanya.ro címre lehet beküldeni április 5-ig.

Népi bútorfestő tábor Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban április 23-26 között népi bútorfestő tábor lesz Darvas Piroska segítő nővér szervezésében. A tábor alatt napi 6 óra keretében lehet elsajátítani a bútorok népi motívumait, festésük technikáját megtanulni és gyakorlatba ültetni. A reggeleket közös imával és lelki megosztással kezdik – estéket hálaadással fejezik be. A program alatt lehetőség lesz hagyományos ételek ízeit kóstolgatni, napzárta után néptáncot tanulni Böjte Róbert táncoktatóval és Markaly Incével nótázni, a megterhelt izmokat svéd-masszázzsal lazítani. Jelentkezni lehet a 0743-753494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com címen március 16-ig.

Időjárás: Ma  az ország nyugati részén esős időre van kilátás, máshol szárazabb maradhat az idő, délután keleten a nap is előbújik. Élénk, erős, néhol viharos lesz az északi, északnyugati szél. Hajnalban 2-7, délután 11-19 fok között alakul a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2020. március 04.

About the author

Majoros Gabriella