2020. március 05. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Nagyböjti csendmeditáció A Szociális Testvérek Társaságának erdélyi kerülete szeretettel várja Kolozsváron mindazokat, akik a nagyváros forgatagában is csendre, Isten jelenlétére vágynak. A nagyböjti csendmeditációkat csütörtökönként délután 5 és este fél 7 között tartják a Boldog Sára-teremben (Szentegyház utca 7.). Egy-egy alaklom rövid bevezető után kétszer 25 perc csendes imából áll. További információk Farmati Anna szociális testvérnél a 0743-159629-es telefonszámon.

Lelkinap Nagyváradon Február 7-én, szombaton lelkinapot szerveznek a ferences harmadrendiek és a Szent Rita nőszövetség tagjai számára a Nagyvárad-olaszi plébánián. A program reggel 9 órakor kezdődik, melynek keretében elhangzik 2 előadás, lesz kiscsoportos beszélgetés és imádság is. A záró szentmise délután 5 órakor kezdődik, előtte gyónási lehetőség lesz.

Elsőszombat Csíksomlyón A csíksomlyói kegytemplomban március 7-én lesz az ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután 5 órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd 6 órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 3-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon.

Előadás Márton Áronról Isten szolgája Márton Áron püspök halálának 40. évében Erdély szentéletű püspökéről tart képekkel, eredeti hangfelvételekkel, filmrészletekkel gazdagított előadást Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár a nyikómalomfalvi templomban, március 8-án, vasárnap a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise után. Az eseményen bemutatja a kolozsvári Verbum Kiadónál megjelent A „Hegy” című, háromlemezes DVD-összeállítást a püspök életéről és az „Imádkozzunk Áron püspökkel!” című imafüzetet.

Férjek, édesapák lelki hétvégéje A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkacsoport szervezésében tizenegyedik alkalommal tartják meg a férjek és édesapák lelki hétvégéjét a csíksomlyói Jakab Antal Házban március 27-29 között. A lelki hétvége előadásainak témáival az Eucharisztia évéhez csatlakoznak. Jelentkezni lehet Kertész Tibornál a 0748-663201-es telefonszámon vagy a kertesz.tibor@csalad.ro címen.

Lelkigyakorlatos hétvége „A te igéd lámpás lábam előtt ” mottóval tartanak lelkigyakorlatos hétvégét március 27-29 között Csíkszentdomokoson. Azokat várják, akik szeretnének döntéseikre imában rátekinteni a szentignáci lelkiség segítségével. Kísérők Darvas Piroska és Kedves Rita segítőnővérek. Jelentkezni lehet március 20-ig, a 0743-753494-es telefonszámon, vagy a darvas.piroska@yahoo.com címen.

Motoros zarándoklat Częstochowába A motoros testvérek ebben az esztendőben is részt vesznek az évadnyitó motoros zarándoklaton Częstochowában, április 5-én, Virágvasárnap a 12 órakor kezdődő szentmise keretében. Ez alkalommal megtekintik Wadowicében, Szent II. János Pál pápa szülői házában kialakított múzeumot. Erdélyből a csoport április 3-án, pénteken 8 órakor indul a Tolvajos tetőtől (Hármaskereszt). Visszaérkezés április 7-én, kedden. Bővebb információ a www.palosrend.hu honlapon olvasható. Jelentkezni lehet Bátor Botond pálos atyánál a 0742-599559-es telefonszámon vagy a palosbotond@gmail.com címen.

Népi bútorfestő tábor Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban április 23-26 között népi bútorfestő tábor lesz Darvas Piroska segítő nővér szervezésében. A tábor alatt napi 6 óra keretében lehet elsajátítani a bútorok népi motívumait, festésük technikáját megtanulni és gyakorlatba ültetni. A reggeleket közös imával és lelki megosztással kezdik – estéket hálaadással fejezik be. A program alatt lehetőség lesz hagyományos ételek ízeit kóstolgatni, napzárta után néptáncot tanulni Böjte Róbert táncoktatóval és Markaly Incével nótázni, a megterhelt izmokat svéd-masszázzsal lazítani. Jelentkezni lehet a 0743-753494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com címen március 16-ig.

Időjárás: Ma ismét esős időre van kilátás. Nyugaton erős lesz a délies szél. Hajnalban délkelet kivételével többfelé fagyhat, pára-, az Erdélyi medence térségében ködfoltok képződhetnek. Délután 8 és 13 fok között alakul a levegő hőmérséklete.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a a fenyédi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Első csütörtöki Szentségimádás Ma tartjuk a szokásos csendes szentségimádást rádiónk stúdiójának kápolnájában. Reggel 9 órától délután 3 óráig várjuk az imádkozni és engesztelni vágyókat. A vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában ma délután 2 órától rózsafüzért imádkoznak, 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Nőként a nőkért A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete második alkalommal szervezi meg a nőnapi adománygyűjtést a nehéz helyzetben élő nők javára, hogy ők is megbecsülve érezhessék magukat!. Egy táskába, neszesszerbe, várják az adományokat, amely tartalmazhat tisztálkodási szereket, kozmetikumokat, fehérneműt, papír-zsebkendőt, fésűt. Bármit, ami által ők is nőknek érezhetik magukat. Az adományokat március 6-ig várják a Máltai Szeretetszolgálat Főtitkárságára (Nuferilor utca, 1. szám, 9. lakrész), 12 és délután 5 óra között.

Nagyböjti családos lelkinap A Temesvári Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda március 7-én, szombaton délelőtt fél 10 órától a pécskai plébánián családos találkozót szervez magyar nyelven. A programban előadás, kiscsoportos tevékenység szerepel. A találkozó záró szentmiséjét délután 4 órakor Pál József Csaba megyéspüspök celebrálja.

Keresztény agóra A Keresztény Agora keretében, március 7-én, szombaton délelőtt 11 órától történelmi témájú előadásra kerül sor: „Te Péter vagy, s erre a kősziklára építem egyházamat - Szemelvények a pápaság történetéből.” Ebben a pápaság, az Egyházi Állam történetéből ismerhetünk meg néhány mozzanatot. Előadó: Hársfalvi Ottó, székesegyházi plébános. Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Scheffler János lelkipásztori Központ dísztermébe.

Élet születik Természetes fogamzásszabályozás alapképzés indul március 14-én, Marosvásárhelyen, a Remete Szent Antal plébánia közösségi házban. Dr. Rötzer szimpto-termál módszerének alkalmazása tanulható meg ezen a képzésen, amely egy természetes, mesterséges hormonoktól mentes, megbízható, egészséges, de odafigyelést igényelő módszer. Odafigyelést önmagunkra, a párunkra és a kapcsolatunkra. A képzés összesen 9 órát ölel fel. Március 14-én az első 6 órára kerül sor, délelőtt 10 és este fél 6 óra között. A képzést vezeti Mărgulescu Melinda és Cotiso. A részvételhez bejelentkezés szükséges március 8-ig az eletszuletik.ro oldalon keresztül, vagy Mărgulescu Melindánál a 0742-960289-es telefonszámon illetve az eletszuletik@gmail.com.

Nagyböjti lelkinap lányoknak Nézd, a tenyeremre rajzoltalak mottóval március 21-én, szombaton délelőtt 10 és délután 5 óra között a schönstatti Mária-nővérek temesvári közösségi házában lelkinapot szerveznek 9 évet betöltött lányoknak. A programban ismerkedés, énektanulás, nagyböjti katekézis, húsvéti gyertya készítés és keresztúti ájtatosság szerepel. Részvételi díj: 15 lej. Jelentkezni lehet március 18-ig.

Örömhétfő Kolozsváron A kolozsvári Szent Mihály plébánia játékos foglalkozásra, közös kalandra hívja a gyerekeket, fiatalokat április 6-án. A hagyományos közös kalandot a Manréza Lelkigyakorlatos Központban tartják. A program első sorban a plébániai hittanórákon részt vevő 0-8. osztályos gyerekeknek és fiataloknak szól. A program délelőtt 10 órakor kezdődik és délután 4 órakor szentmisével zárul, amire a szülőket is szeretettel várják. Jelentkezni március 15-én, délután 5 óráig lehet a szentmihalykolozsvar.ro oldalon.

Időjárás: Ma ismét esős időre van kilátás. Nyugaton erős lesz a délies szél. Hajnalban délkelet kivételével többfelé fagyhat, pára-, az Erdélyi medence térségében ködfoltok képződhetnek. Délután 8 és 13 fok között alakul a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2020. március 05.

About the author

Majoros Gabriella