2020. március 06. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Állandó nagyböjti szentségimádás
Idén nagyböjtben is állandó szentségimádást hirdetnek a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban. A folyamatos szentségimádás napközben a reggeli szentmisétől az esti szentmiséig tart, és óránként más és más személy lesz beosztva, hogy a Szentségi Úr előtt imádkozzék az egyéni, a közösségi és a világegyház szándékaira. Várják a jelentkezőket reggel 8 és délután 6 óra között a plébánia irodájában vagy szentmisék után a sekrestyében.

Bibliás találkozó
„Mire való az Eucharisztia? Eucharisztikus közösség tegnap, ma és holnap” címmel a Katolikus Magyar Bibliatársulat Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián tart programot holnap reggel 9 és délután 1 óra között.
Jelentkezni lehet a 0745-311855-ös telefonszámon vagy a szbetti07@gmail.com e-mail- címen.

Nagyböjti ifjúsági lelkinapok
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség szervezésében holnap tartják a felcsíki és alcsíki főesperesi kerületek nagyböjti ifjúsági lelkinapját a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián. A lelkinap témája: Jézus keresztje és az én keresztutam. Meghívottak: Sajgó Szabolcs pedagógus és Bálint István segédlelkész. A program délelőtt fél 10 órakor kezdődik regisztrációval és délután 4 órakor ér véget. Várják a 8-12. osztály fiatalokat. Jelentkezni a fif.ma oldalon lehet.
Nagyböjti ifjúsági lelkinapot tartanak holnap Sepsiszentgyörgyön is, a Szent József plébánián délelőtt 10 és délután 5 óra között. A lelkinap előadója Száva Péter. Zenei szolgálatot a K-EGY zenekar és barátai.
Holnap délután 2 óra és este 7 óra között Tasnádszántón nagyböjti ifjúsági lelkinapot tartanak a szilágysomlyói és a tasnádi esperesi kerületek fiataljai számára.                                                         „Nézd, a tenyeremre rajzoltalak” mottóval március 21-én, szombaton délelőtt 10 és délután 5 óra között a schönstatti Mária-nővérek temesvári közösségi házában lelkinapot szerveznek 9 évet betöltött lányoknak. A programban ismerkedés, énektanulás, nagyböjti katekézis, húsvéti gyertya készítés és keresztúti ájtatosság szerepel. Részvételi díj: 15 lej. Jelentkezni lehet március 18-ig.

Találkozó a temesvár-józsefvárosi plébánián
Március 13-án, pénteken a temesvár-józsefvárosi plébánián találkozó keretében emlékeznek meg a Fokoláré mozgalom alapítója, Chiara Lubich születésének 100., illetve halálának 12. évfordulójáról. A megemlékező szentmisét a plébániatemplomban este 6 órakor Pál József Csaba megyéspüspök mutatja be, a találkozó ezt követően, 7 órakor kezdődik.

Élet születik
Természetes fogamzásszabályozás alapképzés indul március 14-én, Marosvásárhelyen, a Remete Szent Antal plébánia közösségi házban.
Dr. Rötzer szimpto-termál módszerének alkalmazása tanulható meg ezen a képzésen, amely egy természetes, mesterséges hormonoktól mentes, megbízható, egészséges, de odafigyelést igényelő módszer. Odafigyelést önmagunkra, a párunkra és a kapcsolatunkra.
A képzés összesen 9 órát ölel fel. Március 14-én az első 6 órára kerül sor, délelőtt 10 és este fél 6 óra között.
A képzést vezeti Mărgulescu Melinda és Cotiso.
A részvételhez bejelentkezés szükséges március 8-ig az eletszuletik.ro oldalon keresztül, vagy Mărgulescu Melindánál a 0742-960289-es telefonszámon illetve az eletszuletik@gmail.com.

Szentignáci lelkigyakorlat
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban személysen kísért szentignáci lelkigyakorlatot lesz március 31-áprilois 4 között, Vormair Emese segítőnővér vezetésével.
A személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatok elemei: teljes csend a lelkigyakorlat ideje alatt, egy kísérő beszélgetés és 4 személyes imaidő naponta, közös napkezdő és napzáró ima, testérzékelő gyakorlatok, szentmise/igeliturgia.
Részvételi díj: szállás, ellátás 60 RON/fő/éjszaka, szerevezésre és kísérésre 25-30 RON/nap/fő. Jelentkezni a vormairemese@gmail.com e-mail-címen lehet március 15-ig.

Időjárás: Egy mediterrán ciklon következtében ma is borongós időre kell számítani. Országszerte eső, de a hegyekben havas eső is előfordulhat. Helyenként élénk lesz a délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 9 és 17 fok között alakul, délen lesz a legmelegebb.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Elsőpénteki keresztút
Ma délután 5 órától ismét keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Nők lelkinapja
Szeretettel várják és hívják azon Csíkszentkirályi, valamint környékbeli nőket, akik szeretnék az Eucharisztia titkait jobban megismerni és nő társaikkal együtt eltölteni egy tartalmas napot Isten szerető közelségében.
A lelkinap holnap reggel 9 és este 6 óra között zajlik, a csíkszentkirályi plébánián.
Jelentkezni lehet személyesen Papp Márton plébánosnál, vagy a 0742-658865-es és a 0754-792065-ös telefonszámok egyikén, e-mailen keresztül az info@szentkiraly.ro címen, valamint a templomba kihelyezett kis jelentkezési lap kitöltésével, amit kitöltés után kérnek beletenni a dobozba.

Keresztény agóra
A Keresztény Agora keretében, holnap délelőtt 11 órától történelmi témájú előadásra kerül sor: Te Péter vagy, s erre a kősziklára építem egyházamat - Szemelvények a pápaság történetéből. Ebben a pápaság, az Egyházi Állam történetéből ismerhetünk meg néhány mozzanatot. Előadó: Hársfalvi Ottó, székesegyházi plébános.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Scheffler János lelkipásztori Központ dísztermébe.

Állandó diakónusjelöltek találkozója
Az arad-ségai plébánián a temesvári egyházmegye területéről érkező, magyar nemzetiségű vagy a nyelvet jól beszélő, állandó diakonátusra jelentkező férfiak számára szerveznek találkozót holnap délelőtt 11 órától. A találkozón részt vesz Pál József Csaba temesvári megyés püspök, valamint a máriabesnyői diakónus-képző képviselői.

Ifjúsági lelkinap Tasnádszántón
Holnap délután 2 óra és este 7 óra között Tasnádszántón nagyböjti ifjúsági lelkinapot tartanak a szilágysomlyói és a tasnádi esperesi kerületek fiataljai számára. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Hogyan és miért betegszünk meg?
A Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezet ingyenes előadást szervez március 11-én, szerdán este 6 órától, melynek témája a különböző fertőzések, bakteriális vagy vírusos megbetegedések, az ezekkel kapcsolatos hitek, tévhitek, illetve, hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében.
Előadó Nagy Réka a sepsiszentgyörgyi Megyei Sürgősségi Kórház Fertőző osztályán dolgozó szakorvos.
Helyszín a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat új előadó terme.

Szentlélek-szeminárium Kárásztelken
Azoknak, akik vágynak jobban megismerni Istent, megtapasztalni az Ő szeretetét és a Szentlélek életet megújító erejét, ajánljuk szeretettel az Élet a Lélekben szemináriumot, ami Kárásztelken kerül megrendezésre március 11-től 10 héten át minden szerdán este 6 órától 8 óráig. Jelentkezni a helyi plébánosnál lehet a 0764-004913-es telefonszámon.

Nagyböjti lelkigyakorlat
Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban „Istenem, értesd meg velem a fájdalom katekézisét” címmel Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános tart lelkigyakorlatot március 27-29. között. Ezt a lelki programot azoknak ajánlják, akik a közelmúltban vagy még korábban veszítették el házastársukat, gyermeküket, szüleiket vagy más veszteség szomorítja el.
Előzetes bejelentkezés szükséges március 23-ig. Érdeklődni és bejelentkezni a 0266-210537-es vagy a 0755-489743-as telefonszámok egyikén lehet.

Időjárás: Egy mediterrán ciklon következtében ma is borongós időre kell számítani. Országszerte eső, de a hegyekben havas eső is előfordulhat. Helyenként élénk lesz a délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 9 és 17 fok között alakul, délen lesz a legmelegebb.

MRE - Hírszolgálat, 2020. március 06.

About the author

majoros gabriella