2020. március 09. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szentségimádás iskolája
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve ma este fél 6 órától folytatódik a kézdivásárhelyi Boldog Özséb Plébánia hittantermében a „Szentségimádás iskolája” program. A találkozók alkalmával, közösen ismerik meg, hogy hogyan is vált a keresztény közösségek középpontjává az Oltáriszentség és hogyan alakult ki az Oltáriszentség iránti mélységes tisztelet.
Mindenkit szeretettel várnak!

Nagyböjti papi lelkinapok
A gyulafehérvári főegyházmegyében az idei nagyböjti papi rekollekciót a következő beosztás szerint tartják a főesperesi központokban:
Első körben: ma Kézdivásárhelyen, holnap a sepsiszentgyörgyi Szent Benedek plébánián, március 11-én, szerdán Csíksomlyón és március 12-én, csütörtökön Székelyudvarhelyen
Takó István egyetemi lelkész, kolozsvári plébános tart előadást „A szentségimádás iskolája” címmel.
Második körben: ma Gyergyószentmiklóson, holnap Marosvásárhelyen, március 11-én, szerdán Kolozsváron és március 12-én, csütörtökön Gyulafehérváron
„Márton Áron emberibb arca” címmel Marton József pápai prelátus, nagyprépost tart előadást.

Fúvószenei előadás
A csíkszentsimoni ifjúsági fúvószenekar Gyergyószentmiklóson lép fel március 12-én, csütörtökön este 7 órától a helyi Művelődési Házban.
A zenekar tavaly ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját. A kezdetben 30 taggal induló zenekar azóta folyamatosan utánpótlással bővül. Jelenlegi létszáma 90 személy.
Az előadásra érvényesek az Ambrus Éva és Bálint Ákos komolyzenei bérletek.
Jegyek ára: felnőtteknek 20 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 15 lej. A jegyek megvásárolhatók a művelődési ház jegypénztárában munkanapokon délután 3 órától este 7 óráig, valamint az előadás előtt fél órával.

Chiara Lubichra emlékeznek Temesváron
Március 13-án, pénteken a temesvár-józsefvárosi plébánián találkozó keretében emlékeznek meg a Fokoláré mozgalom alapítója, Chiara Lubich születésének 100., illetve halálának 12. évfordulójáról. A megemlékező szentmisét a plébániatemplomban este 6 órakor Pál József Csaba megyéspüspök mutatja be, a találkozó ezt követően, 7 órakor kezdődik.

Zarándokszemmel a nagyvilágban
A 21. század embere különös módon viszonyul az Isten alkotta világhoz: sokszor érzéketlen annak romlásával, pusztulásával szemben, miközben egyre jobban szomjazza nyugalmat, enyhet, felüdülést adó értékeit. Szerencsére a világnak vannak még olyan távoli sarkai, ahová elmehetünk élni tanulni. Nem biztos, hogy erős, gazdag, csillogó-villogó országok ezek, a népük azonban még ismer, még nem felejtett el valamit, a létezés tiszta, egyszerű örömét, ami Isten gyermekeinek sajátja. Ezek közé a helyek közé tartozik Madagaszkár szigete, ahová egy filmvetítéssel egybekötött előadás keretében tehetünk néhány órás látogatást.
Az előadás március 19-én, este fél 7 órakor kezdődik, a kolozsvári Györkös Mányi Albert emlékházban.

24 órát az Úrnak
„Misericordia et misera” kezdetű apostoli levelében Szentatyánk, Ferenc pápa arra buzdítja a papokat, hogy legyenek a kiengesztelődés szolgái. Az irgalmasság rendkívüli Szentévében tapasztalt gyümölcsök nyomán ajánlja, hogy – a helyi lehetőségek figyelembe-vételével – folytassuk a 24 órát az Úrnak elnevezésű kezdeményezést. Ebben az évben Nagyböjt negyedik vasárnapja előtti pénteken, március 20–21. között kerül sor erre az ájtatosságra.

Szentignáci lelkigyakorlat
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot lesz március 31-április 4 között, Vormair Emese segítőnővér vezetésével.
A személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatok elemei: teljes csend a lelkigyakorlat ideje alatt, egy kísérő beszélgetés és 4 személyes imaidő naponta, közös napkezdő és napzáró ima, testérzékelő gyakorlatok, szentmise/igeliturgia.
Részvételi díj: szállás, ellátás 60 RON/fő/éjszaka, szerevezésre és kísérésre 25-30 RON/nap/fő. Jelentkezni a vormairemese@gmail.com e-mail-címen lehet március 15-ig.

Időjárás: Ma is felhős, borongós időre kell számítanunk. Országszerte esni fog. Nyugaton, északnyugaton megélénkülhet a délies szél. A legmagasabb hőmérséklet 11 és 15 fok között alakul.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az oroszhegyi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Hogyan és miért betegszünk meg?
A Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezet ingyenes előadást szervez március 11-én, szerdán este 6 órától, melynek témája a különböző fertőzések, bakteriális vagy vírusos megbetegedések, az ezekkel kapcsolatos hitek, tévhitek, illetve, hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében.
Előadó Nagy Réka a sepsiszentgyörgyi Megyei Sürgősségi Kórház Fertőző osztályán dolgozó szakorvos.
Helyszín a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat új előadó terme.

Nagyböjti csendmeditáció
A Szociális Testvérek Társaságának erdélyi kerülete szeretettel várja Kolozsváron mindazokat, akik a nagyváros forgatagában is csendre, Isten jelenlétére vágynak. A nagyböjti csendmeditációkat csütörtökönként délután 5 és este fél 7 között tartják a Boldog Sára-teremben (Szentegyház utca 7.). Egy-egy alaklom rövid bevezető után kétszer 25 perc csendes imából áll. További információk Farmati Anna szociális testvérnél a 0743-159629-es telefonszámon.

Szentlélek-szeminárium Kárásztelken
Azoknak, akik vágynak jobban megismerni Istent, megtapasztalni az Ő szeretetét és a Szentlélek életet megújító erejét, ajánljuk szeretettel az Élet a Lélekben szemináriumot, ami Kárásztelken kerül megrendezésre március 11-től 10 héten át minden szerdán este 6 órától 8 óráig. Jelentkezni a helyi plébánosnál lehet a 0764-004913-es telefonszámon.

Nagyböjti lelkigyakorlatok
Nagyböjti lelkinapot tartanak március 14.-én, szombaton 9,30 és 13 óra között Csíkszeredában, a Szent Kereszt-templomban. A lelkinap témája: „Isten országa köztetek van”, előadó Sárközi Sándor piarista atya.
„Nézd, a tenyeremre rajzoltalak” mottóval március 21-én, szombaton 10-17 óra között a schönstatti Mária-nővérek temesvári közösségi házában lelkinapot szerveznek 9 évet betöltött lányoknak. A programban ismerkedés, énektanulás, nagyböjti katekézis, húsvéti gyertya-készítés és keresztúti ájtatosság szerepel. Részvételi díj: 15 lej. Jelentkezési határidő: március 18.
Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban „Istenem, értesd meg velem a fájdalom katekézisét” címmel Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános tart lelkigyakorlatot március 27-29. között. Ezt a lelki programot azoknak ajánlják, akik a közelmúltban vagy még korábban veszítették el házastársukat, gyermeküket, szüleiket vagy más veszteség szomorítja el.
Előzetes bejelentkezés szükséges március 23-ig a 0266-210537-es vagy a 0755-489743-as telefonszámok egyikén.

Férjek, édesapák lelki hétvégéje
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkacsoport szervezésében tizenegyedik alkalommal tartják meg a férjek és édesapák lelki hétvégéjét a csíksomlyói Jakab Antal Házban március 27-29 között. A lelki hétvége előadásainak témáival az Eucharisztia évéhez csatlakoznak. Jelentkezni lehet Kertész Tibornál a 0748-663201-es telefonszámon vagy a kertesz.tibor@csalad.ro címen.

Lelkigyakorlatos hétvége
„A te igéd lámpás lábam előtt” mottóval tartanak lelkigyakorlatos hétvégét március 27-29 között Csíkszentdomokoson. Azokat várják, akik szeretnének döntéseikre imában rátekinteni a szentignáci lelkiség segítségével. Kísérők Darvas Piroska és Kedves Rita segítőnővérek.
Jelentkezni lehet március 20-ig, a 0743-753494-es telefonszámon, vagy a darvas.piroska@yahoo.com címen.

Szentignáci lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot lesz április 1-4 között Vormair Emese segítőnővér vezetésével.
A személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatok elemei: teljes csend a lelkigyakorlat ideje alatt, egy kísérő beszélgetés és 4 személyes imaidő naponta, közös napkezdő és napzáró ima, testérzékelő gyakorlatok, szentmise/igeliturgia.
Jelentkezni a vormairemese@gmail.com e-mail-címen lehet március 15-ig.

Motoros zarándoklat Częstochowába
A motoros testvérek ebben az esztendőben is részt vesznek az évadnyitó motoros zarándoklaton Częstochowában, április 5-én, Virágvasárnap a 12 órakor kezdődő szentmise keretében. Ez alkalommal megtekintik Wadowicében, Szent II. János Pál pápa szülői házában kialakított múzeumot. Erdélyből a csoport április 3-án, pénteken 8 órakor indul a Tolvajos tetőtől (Hármaskereszt). Visszaérkezés április 7-én, kedden. Bővebb információ a www.palosrend.hu honlapon olvasható. Jelentkezni lehet Bátor Botond pálos atyánál a 0742-599559-es telefonszámon vagy a palosbotond@gmail.com címen.

Időjárás: Ma is felhős, borongós időre kell számítanunk. Országszerte esni fog. Nyugaton, északnyugaton megélénkülhet a délies szél. A legmagasabb hőmérséklet 11 és 15 fok között alakul.

MRE – Hírszolgálat, 2020. március 09.

About the author

majoros gabriella