2020. március 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Programváltozás
A Máltai Szeretetszolgálat mára tervezett „Hogyan és miért betegszünk meg?” című előadását elnapolták az országszerte bevezetett sürgősségi rendelet miatt. A szervezők remélik, hogy hamarosan ismét meghirdethetik a programot.

Fúvószenei előadás
A csíkszentsimoni ifjúsági fúvószenekar Gyergyószentmiklóson lép fel holnap este 7 órától a helyi Művelődési Házban.
A zenekar tavaly ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját. A kezdetben 30 taggal induló zenekar azóta folyamatosan utánpótlással bővül. Jelenlegi létszáma 90 személy.
Az előadásra érvényesek az Ambrus Éva és Bálint Ákos komolyzenei bérletek.
Jegyek ára: felnőtteknek 20 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 15 lej. A jegyek megvásárolhatók a művelődési ház jegypénztárában munkanapokon délután 3 órától este 7 óráig, valamint az előadás előtt fél órával.

Nagyböjti lelki programok
A Búzamag közösség szervezésében, március 14-én lelkinap lesz a csíkszeredai Szent Kereszt templomban, Sárközi Sándor piarista atya vezetésével.
A program délelőtt fél 10 órakor dicsőítéssel kezdődik, majd ezt követően elhangzik egy elmélkedés. 11 órától szentségimádás és gyónási lehetőség lesz, a záró szentmise déli 12 órakor kezdődik.
A Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok és Skapuláré Társulatok lelkinapját március 21-én, szombaton, délelőtt 10 órától tartják a csíksomlyói kegytemplomban.
,,Mit dobjunk ki és mit ne az életünkből!?” mottóval szerveznek lelkinapot a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánián szintén március 21-én, szombaton délelőtt fél 10 órától. Meghívott előadó Kovács Zsolt plébános.
„Nézd, a tenyeremre rajzoltalak” mottóval március 21-én, szombaton délelőtt 10 és délután 5 óra között a schönstatti Mária-nővérek temesvári közösségi házában lelkinapot szerveznek 9 évet betöltött lányoknak. A programban ismerkedés, énektanulás, nagyböjti katekézis, húsvéti gyertya készítés és keresztúti ájtatosság szerepel. Részvételi díj: 15 lej. Jelentkezni lehet március 18-ig.
A Temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban nagyböjti lelkigyakorlat lesz március 21-22 között. Szilvágyi Zsolt helyi plébános meghívására az elmélkedéseket Váncsa Csaba, a Temesvár-gyárvárosi plébánia segédlelkésze tartja.
„A te igéd lámpás lábam előtt ” mottóval tartanak lelkigyakorlatos hétvégét március 27-29 között Csíkszentdomokoson. Azokat várják, akik szeretnének döntéseikre imában rátekinteni a szentignáci lelkiség segítségével. Kísérők Darvas Piroska és Kedves Rita segítőnővérek.
Jelentkezni lehet március 20-ig, a 0743-753494-es telefonszámon, vagy a darvas.piroska@yahoo.com címen.

Zarándokszemmel a nagyvilágban
A 21. század embere különös módon viszonyul az Isten alkotta világhoz: sokszor érzéketlen annak romlásával, pusztulásával szemben, miközben egyre jobban szomjazza nyugalmat, enyhet, felüdülést adó értékeit. Szerencsére a világnak vannak még olyan távoli sarkai, ahová elmehetünk élni tanulni. Nem biztos, hogy erős, gazdag, csillogó-villogó országok ezek, a népük azonban még ismer, még nem felejtett el valamit, a létezés tiszta, egyszerű örömét, ami Isten gyermekeinek sajátja. Ezek közé a helyek közé tartozik Madagaszkár szigete, ahová egy filmvetítéssel egybekötött előadás keretében tehetünk néhány órás látogatást.
Az előadás március 19-én, este fél 7 órakor kezdődik, a kolozsvári Györkös Mányi Albert emlékházban.

Felhívás: Az utóbbi időben a médiában egyre gyakrabban lehet hallani a koronavírus okozta megbetegedésről és annak súlyosságáról. A szakemberek arra hívják fel mindenki figyelmét, hogy nem kell pánikba esni, hiszen ez a vírus sem agresszívebb mint más influenzát okozó társai. A megelőzés érdekében a következőkre érdemes odafigyelni: Gyakran mosson kezet! Kerülje az érintkezést a felső légúti megbetegedésben szenvedőkkel! Kerülje az orr, szem és száj érintését mosatlan kézzel! Köhögés vagy tüsszentés esetén takarja el orrát, száját! Orvosi ajánlás nélkül ne szedjen influenza elleni gyógyszert, antibiotikumot! Tisztítsa a felületeket alkoholos vagy klóros fertőtlenítővel! Csak akkor használjon egészségügyi maszkot, ha betegnek érzi magát vagy beteg emberek környezetében tartózkodik!

Időjárás: Ma melegfront érkezik, reggel többfelé elkél az esernyő, később néhol északon és nyugaton eshet még. Napközben szakadozni kezd a felhőzet, kisüt a nap. Élénk, helyenként erős lesz a délnyugati, nyugati szél. Délután 12-17 fokig melegszik a levegő, az ország déli részén lesz melegebb.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán székelyszentléleki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Anselm Grün üzenete a koronavírusról
A közkedvelt lelki író, német bencés szerzetes Facebook-oldalán rendszeresen tesz közzé aktuális események kapcsán üzeneteket. A koronavírus-járványról március 7-én osztotta meg gondolatait.
„A koronavírus megkerülhetetlen beszédtémává vált. A járvány számomra spirituális kihívás is.”- mondta a szerzetes. Arra buzdít, hogy kövessük Tajvan példáját, ahol Kína közelsége ellenére, sikerült megakadályozni a vírus terjedését. „Az ott élők két mottót tartanak szem előtt, s ezt nemcsak a keresztények vallják, hanem az egész lakosság. „Védem magam, hogy téged védjelek.” Az önvédelem nem önzés, hanem a másikért való felelősségvállalás, amit felebaráti szeretetből érzünk kötelességünknek. A másik mottó: „Én rendben vagyok, ezért először is te rakj a szád elé steril maszkot.” Tajvanon az emberek a gyengébbek érdekében hátrébb lépnek, előreengedik őket, hogy szájmaszkot tudjanak venni.”
A felebaráti szeretet keresztény hozzáállásával, ne pánikot keltsünk, hanem figyeljünk oda minden mozgásunkra, hogy védjük magunkat és ezzel a másikat is. Vállaljuk a fáradságot, hogy másokat ezzel segítsünk.
Végül Anselm Grün így bíztat mindenkit: „Ez a két alapelv határozzon meg benneteket is a járványhoz való viszonyban. Így a járvány nevelni tudja az egész társadalmat, közel hozza az emberekhez a keresztény értékeket.”

Találkozó a temesvár-józsefvárosi plébánián
Március 13-án, pénteken a temesvár-józsefvárosi plébánián találkozó keretében emlékeznek meg a Fokoláré mozgalom alapítója, Chiara Lubich születésének 100., illetve halálának 12. évfordulójáról. A megemlékező szentmisét a plébániatemplomban este 6 órakor Pál József Csaba megyéspüspök mutatja be, a találkozó ezt követően, 19 órakor kezdődik.

Bibliás találkozó
„Mire való az Eucharisztia? Eucharisztikus közösség tegnap, ma és holnap” címmel tart lelkinapot a Katolikus Magyar Bibliatársulat. Az előadás, közös beszélgetés folyamán a résztvevők megismerkednek a római kor vallási, társadalmi közösségeinek helyszíneivel, az ősegyház keresztény közösségének életével.
Március 14-én, szombaton este fél 7 órától a csíkszeredai, Szent Ágoston plébánián, március 20-án, pénteken szintén este fél 7 órától Székelyudvarhelyen a Szent Miklós plébánián, március 21-én, szombaton délelőtt 10 órától a csíkszentdomokosi plébánián tartják a programot.
Jelentkezni lehet a 0745-311855-ös telefonszámon vagy a szbetti07@gmail.com e-mail- címen.
A programot kérésre bármelyik plébánián megismételik.

Rendhagyó irodalmi előadás
A Tomcsa Sándor Színház harmadik alkalommal készül március 15-re ünnepi műsorral, amelyben ezúttal a márciusi ifjak elszántságát, bátorságát és kitartását kívánják bemutatni egy koncert jellegű szabadtéri előadás keretében. Petőfi Sándor útját végigjárva, az ő verseit, illetve kortárs költeményeket és slamszöveget felhasználva az 1848-49-es események, a forradalom és a szabadságharc hangulatát fogják életre kelteni. Rendhagyó zenés irodalmi óra ez a produkció, amelyben arra is keresik a választ, hogy hol találkozik a márciusi ifjak szellemisége a mai fiatalok életvitelével.
Az előadás március 15-én, vasárnap délután 6 órakor kezdődik a székelyudvarhelyi Márton Áron téren.

24 órát az Úrnak
„Misericordia et misera” kezdetű apostoli levelében Szentatyánk, Ferenc pápa arra buzdítja a papokat, hogy legyenek a kiengesztelődés szolgái. Az irgalmasság rendkívüli Szentévében tapasztalt gyümölcsök nyomán ajánlja, hogy – a helyi lehetőségek figyelembe-vételével – folytassuk a 24 órát az Úrnak elnevezésű kezdeményezést. Ebben az évben Nagyböjt negyedik vasárnapja előtti pénteken, március 20–21. között kerül sor erre az ájtatosságra.

Időjárás: Ma melegfront érkezik, reggel többfelé elkél az esernyő, később néhol északon és nyugaton eshet még. Napközben szakadozni kezd a felhőzet, kisüt a nap. Élénk, helyenként erős lesz a délnyugati, nyugati szél. Délután 12-17 fokig melegszik a levegő, az ország déli részén lesz melegebb.

MRE – Hírszolgálat, 2020. március 11.

About the author

majoros gabriella