2020. március 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Könyvbemutató Nagyváradon
A nagyváradi a püspöki palota dísztermében holnap délután 5 órakor Szent László királyról szóló konferencia keretében bemutatják Jánó Mihály: „Szent László a hitvalló lovagkirály – A Szent László-legendák falképei a székelyföldi templomokban” című kiadványát.

Kántorok lelkinapja
A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye kántorai és kórusvezetői számára lelkinapot tartanak március 14-én, szombaton délelőtt 10 órától az Egyházzenei Központban (Kanonok sor 13.). A nagyváradi egyházmegyében hatodik alkalommal megrendezésre kerülő eseményre a szervezők várják az egyházi alkalmazásban lévő-, illetve az önkéntesen szolgálatot teljesítő kántorokat és kórusvezetőket egyaránt. A program moderátora Balogh Péter Piusz premontrei szerzetes.

Elmarad a hittanolimpia Temesváron
Március 14-én, szombaton a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumban elmarad a román és magyar nyelvű római katolikus hittanolimpia, valamint a református vallásolimpia megyei szakasza. A tanügyminisztérium döntése értelmében ugyanis meghatározatlan ideig elhalasztják a megyei és regionális tantárgyversenyeket.

Filmklub Szatmárnémetiben
A Szemlélek filmklub Anya-sorozatának keretében március 14-én, szombaton este 7 órától az „Anyai szív” magyar feliratos román játékfilmet vetítik. Mindenkit várnak szeretettel a szatmárnémeti Szentlélek plébánia Kolping termében.

Rendhagyó irodalmi előadás
A Tomcsa Sándor Színház harmadik alkalommal készül március 15-re ünnepi műsorral, amelyben ezúttal a márciusi ifjak elszántságát, bátorságát és kitartását kívánják bemutatni egy koncert jellegű szabadtéri előadás keretében. Petőfi Sándor útját végigjárva, az ő verseit, illetve kortárs költeményeket és slamszöveget felhasználva az 1848-49-es események, a forradalom és a szabadságharc hangulatát fogják életre kelteni. Rendhagyó zenés irodalmi óra ez a produkció, amelyben arra is keresik a választ, hogy hol találkozik a márciusi ifjak szellemisége a mai fiatalok életvitelével.
Az előadás március 15-én, vasárnap délután 6 órakor kezdődik a székelyudvarhelyi Márton Áron téren.

Családpasztorációs referensek találkozója
Március 17-én és 18-án Szatmárnémeti ad otthont a gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék családpasztorációs felelősei találkozójának. A rendezvényen a temesvári egyházmegyét hattagú csoport képviseli, március 18-án a programon részt vesz Pál József Csaba temesvári megyéspüspök, a Romániai Püspökkari Konferencia családpasztorációs felelőse.

Zarándokszemmel a nagyvilágban
A 21. század embere különös módon viszonyul az Isten alkotta világhoz: sokszor érzéketlen annak romlásával, pusztulásával szemben, miközben egyre jobban szomjazza nyugalmat, enyhet, felüdülést adó értékeit. Szerencsére a világnak vannak még olyan távoli sarkai, ahová elmehetünk élni tanulni. Nem biztos, hogy erős, gazdag, csillogó-villogó országok ezek, a népük azonban még ismer, még nem felejtett el valamit, a létezés tiszta, egyszerű örömét, ami Isten gyermekeinek sajátja. Ezek közé a helyek közé tartozik Madagaszkár szigete, ahová egy filmvetítéssel egybekötött előadás keretében tehetünk néhány órás látogatást.
Az előadás március 19-én, este fél 7 órakor kezdődik, a kolozsvári Györkös Mányi Albert emlékházban.

Népi bútorfestő tábor
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban április 23-26 között népi bútorfestő tábor lesz Darvas Piroska segítő nővér szervezésében.
A tábor alatt napi 6 óra keretében lehet elsajátítani a bútorok népi motívumait, festésük technikáját megtanulni és gyakorlatba ültetni. A reggeleket közös imával és lelki megosztással kezdik – estéket hálaadással fejezik be. A program alatt lehetőség lesz hagyományos ételek ízeit kóstolgatni, napzárta után néptáncot tanulni Böjte Róbert táncoktatóval és Markaly Incével nótázni, a megterhelt izmokat svéd-masszázzsal lazítani.
Jelentkezni lehet a 0743-753494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com címen március 16-ig.

Időjárás: Egy melegfront érte el országunkat, így a mai napon már nem fog esni, mindenhol élvezhetjük a napsütést. A délnyugati szél többfelé élénk, északkeleten erős lesz és hozza magával a meleget. Délután már országszerte 12-20 fok közötti maximumokra készülhetünk. 20 fokot meghaladó értékeket a déli, délnyugati tájakon mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a a nyikómalomfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Elmarad a zarándoklat
A március 26-31 közöttre tervezett 5. Doberdói Márton Áron Zarándoklatot elhalasztják egy későbbi időpontra, a koronavírus terjedése következtében kialakult helyzet miatt.

Koronagyűlés Nagyváradon
Ma délelőtt 10 órakor a székesegyházban tartandó szentségimádással veszi kezdetét az idei első papi továbbképző. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében szervezendő koronagyűlés előadója Ft. Blanckenstein Miklós, a budapest-esztergomi főegyházmegye pasztorális helynöke.

Nagyböjti csendmeditáció
A Szociális Testvérek Társaságának erdélyi kerülete szeretettel várja Kolozsváron mindazokat, akik a nagyváros forgatagában is csendre, Isten jelenlétére vágynak. A nagyböjti csendmeditációkat csütörtökönként délután 5 és este fél 7 között tartják a Boldog Sára-teremben (Szentegyház utca 7.). Egy-egy alaklom rövid bevezető után kétszer 25 perc csendes imából áll. További információk Farmati Anna szociális testvérnél a 0743-159629-es telefonszámon.

NEK tájékoztató
Sepsiszentgyörgyön a Szent József templomban, holnap az esti 6 órás szentmisét Böjte Csaba ferences atya végzi.
Szentmise után a jelenlevő magyarországi megbízottal ismertetik az Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos tudnivalókat, az utazás lehetőségeit. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Nagyböjti lelkigyakorlat Margittán
Szmutku Róbert, nagybányai esperes-plébános vezetésével március 13-15 között nagyböjti lelkigyakorlat lesz a margittai római katolikus plébánián.
A program holnap délután 4 órakor kezdődik, amikor a katolikus pedagógusok találkoznak a plébánián, este 6 órától szentmise lesz elmélkedéssel a kistemplomban, és 7 órától az egyháztanács tagjaival lesz találkozás és vacsora a plébánián.
Március 14-én, szombaton délelőtt 10 órakor a Mária Légió, a Rózsafüzér Társulat és a Nőszövetség tagjait várják a kistemplomba. Délután 3 órától családi délutánra kerül sor az Ifjúsági Központban és este 6 órától szentmisét mutatnak be a nagytemplomban.
Március 15-én, vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődik a zárószentmise a nagytemplomban.

Húsvéti rajzpályázat
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány idén is meghirdeti húsvéti rajzpályázatát, amely általános iskolás gyerekeknek szól (előkészítő osztályostól VIII. osztályig).
A 2020-as téma a keresztút 13. állomása, amely az egyik legmegrendítőbb állomás: „Jézus testét leveszik a keresztről, s anyja ölébe helyezik.” Olyan egyedi alkotásokat várnak, amelyek a színekkel, árnyákokkal, fényekkel ragadják meg ennek a pillanatnak a fennköltségét és szomorúságát egyaránt.
Az A4-es nagyságú lapra készített alkotásokat március 23-ig várják.

Férjek, édesapák lelki hétvégéje
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkacsoport szervezésében meghírdetett férjek és édesapák lelki hétvégéjét meghatározatlan időre elnapolják.
A belügyminisztérium március 11-i, a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében hozott rendelete értelmében március 31-ig tilos lesz minden olyan beltéri rendezvényt szervezni, amelyre száz fősnél nagyobb tömeget várnak. Ide tartozik minden kulturális esemény, a szigorítás érvényes a színházakra, mozikra, sporteseményekre, de a templomokra is.

Szentignáci lelkigyakorlat
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot lesz március 31-április 4 között, Vormair Emese segítőnővér vezetésével.
A személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatok elemei: teljes csend a lelkigyakorlat ideje alatt, egy kísérő beszélgetés és 4 személyes imaidő naponta, közös napkezdő és napzáró ima, testérzékelő gyakorlatok, szentmise/igeliturgia.
Részvételi díj: szállás, ellátás 60 RON/fő/éjszaka, szerevezésre és kísérésre 25-30 RON/nap/fő. Jelentkezni a vormairemese@gmail.com e-mail-címen lehet március 15-ig.

Időjárás: Egy melegfront érte el országunkat, így a mai napon már nem fog esni, mindenhol élvezhetjük a napsütést. A délnyugati szél többfelé élénk, északkeleten erős lesz és hozza magával a meleget. Délután már országszerte 12-20 fok közötti maximumokra készülhetünk. 20 fokot meghaladó
értékeket a déli, délnyugati tájakon mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2020. március 12.

About the author

majoros gabriella