2020. március 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Állandó nagyböjti szentségimádás
Idén nagyböjtben is állandó szentségimádást hirdetnek a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban. A folyamatos szentségimádás napközben a reggeli szentmisétől az esti szentmiséig tart, és óránként más és más személy lesz beosztva, hogy a Szentségi Úr előtt imádkozzék az egyéni, a közösségi és a világegyház szándékaira. Várják a jelentkezőket reggel 8 és délután 6 óra között a plébánia irodájában vagy szentmisék után a sekrestyében.

Apostoli kormányzó a Nagybecskereki egyházmegyében
A nagybecskereki egyházmegye főpásztora, Német László püspök betegség miatt távol van az egyházmegyétől. A püspök jelenleg rehabilitáción van. Erre az időre a Szentszék apostoli kormányzót nevezett ki, Martin Roos nyugalmazott temesvári püspök személyében az egyházmegye élére, hogy továbbra is biztosított legyen az egyházmegye vezetése. Imádkozzunk továbbra is a főpásztorért és a kinevezett apostoli kormányzóért!

Telefonos szeretetszolgálat
A Solidaris Egyesület által működtetett telefonos szeretetszolgálat a koronavírus terjedése, valamint az állami óvintézkedések bevezetése miatt a hét minden napjára kiterjeszti tevékenységét.
Saját anyanyelven, szakszerű tájékoztatással, nagyon indokolt esetekben akár személyes jelenléttel is a bajban lévők mellé állnak.
Az Önkéntesek hétfőtől-péntekig délután 3 és este 8 óra között fogadják a beérkező telefonhívásokat a 0265-555555-ös számon egészen a rendkívüli helyzet feloldásáig!

Filmklub Szatmárnémetiben
A Szemlélek filmklub Anya-sorozatának keretében holnap este 7 órától az „Anyai szív” magyar feliratos román játékfilmet vetítik. Mindenkit várnak szeretettel a szatmárnémeti Szentlélek plébánia Kolping termében.

Szociális program Sistarócon
A lippai plébánia területéhez tartozó Sistarócon március 20-án, pénteken a „Live Bibliotek” program keretében úgynevezett „élő könyvek”, vagyis szociális munkások, szociális asszisztensek és önkéntesek beszélnek munkájukról a lippai Sever Bocu Líceum és Atanasie Marienescu Líceum IX.-XI.-es tanulóinak.
A katolikus értékek és szociális-karitatív szellemiség jegyében zajló projekt célja a szociális érzékenység és társadalmi felelősségvállalás fejlesztése a fiatalokban.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban „Istenem, értesd meg velem a fájdalom katekézisét” címmel Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános tart lelkigyakorlatot március 27-29. között. Ezt a lelki programot azoknak ajánlják, akik a közelmúltban vagy még korábban veszítették el házastársukat, gyermeküket, szüleiket vagy más veszteség szomorítja el.
Előzetes bejelentkezés szükséges március 23-ig. Érdeklődni és bejelentkezni a 0266-210537 vagy a 0755-489-743-as telefonszámok egyikén lehet.

Népi bútorfestő tábor
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban április 23-26 között népi bútorfestő tábor lesz Darvas Piroska segítő nővér szervezésében.
A tábor alatt napi 6 óra keretében lehet elsajátítani a bútorok népi motívumait, festésük technikáját megtanulni és gyakorlatba ültetni. A reggeleket közös imával és lelki megosztással kezdik – estéket hálaadással fejezik be. A program alatt lehetőség lesz hagyományos ételek ízeit kóstolgatni, napzárta után néptáncot tanulni Böjte Róbert táncoktatóval és Markaly Incével nótázni, a megterhelt izmokat svéd-masszázzsal lazítani.
Jelentkezni lehet a 0743-753494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com címen március 16-ig.

Felhívás: A koronavírus terjedésének megelőzése, valamint a saját és embertársaink egészsége érdekében a következőkre érdemes odafigyelni: Gyakran mosson kezet! Kerülje az érintkezést a felső légúti megbetegedésben szenvedőkkel! Kerülje az orr, szem és száj érintését mosatlan kézzel! Köhögés vagy tüsszentés esetén takarja el orrát, száját! Orvosi ajánlás nélkül ne szedjen influenza elleni gyógyszert, antibiotikumot! Tisztítsa a felületeket alkoholos vagy klóros fertőtlenítővel! Csak akkor használjon egészségügyi maszkot, ha betegnek érzi magát vagy beteg emberek környezetében tartózkodik!
Ha a fertőzésre jellemző tüneteket észlel magán: magas láz, száraz köhögés, légszomj hívja a 112-es számot, semmiképp ne menjen be az orvosi rendelőbe.
Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy minden esetben tartsa be a kormány által elrendelt óvintézkedéseket!

Időjárás: Ma egy hidegfront érkezik, ismét megnövekszik a felhőzet, így sokfelé készülhetünk esőre, záporokra. Északnyugatira fordul a szél, amelyet erős, viharos lökések kísérhetnek. A csúcshőmérséklet 17 és 19 fok között alakul, a front érkeztével délutánra visszaesik a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán székelylengyelfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

A Püspöki Konferencia újabb közleményt adott ki
A Romániai Püspöki Konferencia március 11-én újabb közleményt adott ki azt követően, hogy a hatóságok újabb óvintézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy minél hatékonyabban megelőzzék a koronavírus terjedését. Tisztelettel kérünk mindenkit, a saját és felebarátaink egészsége érdekében tartsák be kormány és a püspöki konferencia rendelkezéseit.
A Püspöki konferencia közleményét rádiónkban is közzé tesszük.

Bibliás találkozó
„Mire való az Eucharisztia? Eucharisztikus közösség tegnap, ma és holnap” címmel tart lelkinapot a Katolikus Magyar Bibliatársulat. Az előadás, közös beszélgetés folyamán a résztvevők megismerkednek a római kor vallási, társadalmi közösségeinek helyszíneivel, az ősegyház keresztény közösségének életével.
Holnap este fél 7 órától a csíkszeredai, Szent Ágoston plébánián, március 20-án, pénteken szintén este fél 7 órától Székelyudvarhelyen a Szent Miklós plébánián, március 21-én, szombaton délelőtt 10 órától a csíkszentdomokosi plébánián tartják a programot.
Jelentkezni lehet a 0745-311855-ös telefonszámon vagy a szbetti07@gmail.com e-mail- címen.
A programot kérésre bármelyik plébánián megismételik.

Nagyböjti lelki programok
A Búzamag közösség szervezésében, holnap lelkinap lesz a csíkszeredai Szent Kereszt templomban, Sárközi Sándor piarista atya vezetésével.
A program délelőtt fél 10 órakor dicsőítéssel kezdődik, majd ezt követően elhangzik egy elmélkedés. 11 órától szentségimádás és gyónási lehetőség lesz, a záró szentmise déli 12 órakor kezdődik.
A Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok és Skapuláré Társulatok lelkinapját március 21-én, szombaton, délelőtt 10 órától tartják a csíksomlyói kegytemplomban.
,,Mit dobjunk ki és mit ne az életünkből!?” mottóval szerveznek lelkinapot a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánián március 21-én, szombaton délelőtt fél 10 órától, Meghívott előadó Kovács Zsolt plébános.
„Nézd, a tenyeremre rajzoltalak” mottóval március 21-én, szombaton délelőtt 10 és délután 5 óra között a schönstatti Mária-nővérek temesvári közösségi házában lelkinapot szerveznek 9 évet betöltött lányoknak. A programban ismerkedés, énektanulás, nagyböjti katekézis, húsvéti gyertya készítés és keresztúti ájtatosság szerepel. Részvételi díj: 15 lej. Jelentkezni lehet március 18-ig.
A Temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban nagyböjti lelkigyakorlat lesz március 21-22 között. Szilvágyi Zsolt helyi plébános meghívására az elmélkedéseket Váncsa Csaba, a Temesvár-gyárvárosi plébánia segédlelkésze tartja.
„A te igéd lámpás lábam előtt ” mottóval tartanak lelkigyakorlatos hétvégét március 27-29 között Csíkszentdomokoson. Azokat várják, akik szeretnének döntéseikre imában rátekinteni a szentignáci lelkiség segítségével. Kísérők Darvas Piroska és Kedves Rita segítőnővérek.
Jelentkezni lehet március 20-ig, a 0743-753494-es telefonszámon, vagy a darvas.piroska@yahoo.com címen.

Húsvéti rajzpályázat
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány idén is meghirdeti húsvéti rajzpályázatát, amely általános iskolás gyerekeknek szól (előkészítő osztályostól VIII. osztályig).
A 2020-as téma a keresztút 13. állomása, amely az egyik legmegrendítőbb állomás: „Jézus testét leveszik a keresztről, s anyja ölébe helyezik.” Olyan egyedi alkotásokat várnak, amelyek a színekkel, árnyákokkal, fényekkel ragadják meg ennek a pillanatnak a fennköltségét és szomorúságát egyaránt.
Az A4-es nagyságú lapra készített alkotásokat március 23-ig várják.

Időjárás: Ma egy hidegfront érkezik, ismét megnövekszik a felhőzet, így sokfelé készülhetünk esőre, záporokra. Északnyugatira fordul a szél, amelyet erős, viharos lökések kísérhetnek. A csúcshőmérséklet 17 és 19 fok között alakul, a front érkeztével délutánra visszaesik a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2020. március 13.

About the author

majoros gabriella