2020. március 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a borzonti templomban, holnap a korondi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében nagyböjt harmadik vasárnapján Tenkén és Újsástelken lesz lehetőségük a híveknek bekapcsolódni az egyház örökös szentségimádásába. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Szentmise közvetítés a járvány idején
A zárt térben szervezett események maximális résztvevői létszámával kapcsolatos hatósági döntést tiszteletben tartva a Romániai Püspöki Konferencia javasolja a szentmisék számának növelését a hívek kisebb csoportokban történő eloszlása érdekében, illetve a szabadtéri szentmisék bemutatását.
Ugyanakkor azok számára, akik személyesen nem vehetnek részt szentmisén, ajánlják, hogy kapcsolódjanak be a különböző templomokból – naponta – élő adásban közvetített szentmisékbe.
A Romkat.ro hírportál összegyűjtötte, hogy magyar nyelven milyen szentmise-közvetítésekbe lehet bekapcsolódni, ezeket az anyaországban akadályozottaknak is jó szívvel ajánljuk.
Március 16-tól, hétfőtől az Erdélyi Mária Rádió is napi két szentmisét közvetít, reggel 8 és este 5 órakor.

Telefonos szeretetszolgálat
A Solidaris Egyesület által működtetett telefonos szeretetszolgálat a koronavírus terjedése, valamint az állami óvintézkedések bevezetése miatt a hét minden napjára kiterjeszti tevékenységét.
Saját anyanyelven, szakszerű tájékoztatással, nagyon indokolt esetekben akár személyes jelenléttel is a bajban lévők mellé állnak.
Az Önkéntesek hétfőtől-péntekig délután 3 és este 8 óra között fogadják a beérkező telefonhívásokat a 0265-555555-es számon egészen a rendkívüli helyzet feloldásáig!

Húsvéti rajzpályázat
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány idén is meghirdeti húsvéti rajzpályázatát, amely általános iskolás gyerekeknek szól (előkészítő osztályostól VIII. osztályig).
A 2020-as téma a keresztút 13. állomása, amely az egyik legmegrendítőbb állomás: „Jézus testét leveszik a keresztről, s anyja ölébe helyezik.” Olyan egyedi alkotásokat várnak, amelyek a színekkel, árnyákokkal, fényekkel ragadják meg ennek a pillanatnak a fennköltségét és szomorúságát egyaránt.
Az A4-es nagyságú lapra készített alkotásokat március 23-ig várják.

Magyar költészet napi pályázat
A magyar költészet napját 1964 óta, minden április 11-én megünnepeljük, hisz ekkor született egyik legnagyobb költőnk József Attila. A Nagybánya.ro oldal idén úgy szeretné megünnepelni ezt az alkalmat, hogy a Máramaros megyei magyar diákoknak versírási pályázatot hirdet, két korosztályban: 5-8. osztályos diákok és 9-12. osztályos diákok számára.
Témamegkötés nincs, a cél az, hogy a magyar gyermekek versekben fejezzék ki magukat, fejlődjenek, mutassák meg tehetségüket és azt, hogy mi is érdekli őket igazán és legyünk részese ennek a különleges születésnapnak 2020-ban is.
Mind a két korosztályban, 3-3 díjazottat fog kiválasztani a 3 fős zsűri. A versek gyümölcse az online felületen való megjelenés mellett, a könyvjutalom! A versek beküldési határideje: április 5.

Hétvégi szentmise közvetítések
Holnap délelőtt 11 óra 30 perctől rózsafüzért majd szentmisét hallhatnak szintén Imecsfalváról, az esti 6 órás szentmisét pedig a nagyváradi székesegyházból közvetítjük.

Felhívás: A koronavírus terjedésének megelőzése, valamint a saját és embertársaink egészsége érdekében a következőkre érdemes odafigyelni: Gyakran mosson kezet! Kerülje az érintkezést a felső légúti megbetegedésben szenvedőkkel! Kerülje az orr, szem és száj érintését mosatlan kézzel! Köhögés vagy tüsszentés esetén takarja el orrát, száját! Orvosi ajánlás nélkül ne szedjen influenza elleni gyógyszert, antibiotikumot! Tisztítsa a felületeket alkoholos vagy klóros fertőtlenítővel! Csak akkor használjon egészségügyi maszkot, ha betegnek érzi magát vagy beteg emberek környezetében tartózkodik!
Ha a fertőzésre jellemző tüneteket észlel magán: magas láz, száraz köhögés, légszomj hívja a 112-es számot, semmiképp ne menjen be az orvosi rendelőbe.
Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy minden esetben tartsa be a kormány által elrendelt óvintézkedéseket!

Időjárás: Mától lehűl az idő, többfelé csapadékra kell készülni, a csúcshőmérsékleti értékek nem haladják meg a 16 Celsius fokot, jelentették a meteorológusok. A hegyvidéken szélre és vegyes csapadékra lehet számítani, az ország észak-keleti és dél-keleti részén is megerősödik a szél. Vasárnap is folytatódik a lehűlés.

MRE – Hírszolgálat, 2020. március 14.

About the author

majoros gabriella