2020. március 16. -Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szentmiseközvetítés a járvány idején
A zárt térben szervezett események maximális résztvevői létszámával kapcsolatos hatósági döntést tiszteletben tartva, a Romániai Püspöki Konferencia (CER) javasolja a szentmisék számának növelését a hívek kisebb csoportokba történő eloszlása érdekében, vagy a szabadtéri szentmisék bemutatását. Ugyanakkor, azok számára, akik személyesen nem vehetnek részt szentmisén, első sorban a beteg vagy idősebb testvéreknek ajánlják, hogy kapcsolódjanak be a különböző templomokból – napi szinten – élő adásban közvetített szentmisékbe.
Az Erdélyi Mária Rádió, a rendkivüli helyzetre való tekintettel naponta két szentmisét fog közvetíteni, ezen a héten hétfőtől szombatig reggel 8 órától a nagyváradi stúdió kápolnájából és délután 5 órakor a nagyváradi Szent József templomból. Vasárnap szintén két szentmisét hallhatnak.
További élő szentmise közvetítésekről a romkat.ro oldalon olvashatnak.

Zarándokok nélkül zajlanak a nagyheti szertartások
A Pápai Ház pferektúrája tegnap tette közzé a hírt, miszerint  a nagyheti szertartások nem a hagyományok szerint zajlanak az idén, nagyszámú zarándok jelenlétében, hanem a Vatican News révén internetes egyenes adásban, illetve a Mondovisión keresztül a szokásos csatornákon követhetők. Április 12-ig, húsvétvasárnapig a pápai általános kihallgatások és a vasárnapi Úrangyala-imák is ezt a rendet követik. Folytatódik a pápai szentmise internetes közvetítése a Szent Márta-házból.

Urbán Erik ferences atya gondolatai a megpróbáltatások idején
Jelen helyzet szembesít: mennyire vagyunk szolidárisak egymással. A szakemberek végzik dolgukat, hála illeti őket a hősiességükért és áldozatvállalásukért. Nekünk meg kell tenni és be kell tartani a megelőzésre vonatkozó előírásokat, mindeközben belülről is erősítenünk kell magunkat, hogy a megpróbáltatás idején lelkileg erősek maradjunk, megőrizve reményünket.
Sok bennünk a félelem, a pánik, olykor jogosan, máskor a túlzások miatt. Mindez arra ösztönöz, hogy a helyzetet nem tudván megváltoztatni, a hozzáállásunkkal bizonyítsunk. A járványidő alatt szükséges, hogy kreatívak legyünk, új lehetőségeket keressünk hitünk erősítésére, a szeretetszolgálat gyakorlására.
A járvány megfékezésére előírt szabályok a hétköznapi rutinjainkat is felülvizsgálják, amit eddig gondolkodás nélkül megtettünk, azon most elgondolkozunk… szükségünk van egyáltalán rá? Kevesebbel is beérjük, s az életünk megy tovább. Ez az időszak a befele tekintésnek is az időszaka…
Különös időszak ez a világ, és egyben az öreg kontinens országai és népei számára. Életünk lelassul, olykor meg is kell állnunk, s csendességünkben odafigyelhetünk: kik vagyunk, mi a hivatásunk és küldetésünk, hová tartunk, mennyire igaz a hitünk, biztos a reményünk, tökéletes a szeretetünk. Vészhelyzet idején még fontosabb, hogy ne csak a nehézségeket lássuk, a veszélyekre tekintsünk, hanem Istenre, egymásra, önmagunkra. Segítsünk magunkon és Isten is megsegít, tartsuk be a szükséges megelőzési előírásokat és tegyük gyakoribbá a családi imádságot.

Pánik helyett ima
A 777 blog közös imára hív mindenkit: A 21. század legnagyobb kihívása előtt áll az emberiség ezekben a hónapokban. Hisszük, hogy a közös imának ereje van, keresztényként pedig komoly a felelősségünk. Ezért arra hívnak mindenkit, hogy csatlakozzon az imalánchoz, amelyben a bajba jutott emberekért, az őket ápoló orvosokért, valamint a közös jövőnkért fohászkodunk.
Az imához a 777blog.hu oldalon keresztül lehet csatlakozni.

Időjárás: A mai napon ismét sokfelé fagyos a reggel. Napközben száraz, túlnyomóan napos idő várható, de átmenetileg délen felhős lesz az ég, itt csapadékra is kell számítani. A szél többfelé élénk, erős lesz. Napközben 6 és 12 fok közé melegszik a levegő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán szovátai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Zavartalanul folynak a szeptemberi eucharisztikus kongresszus előkészületei
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkárságához számos megkeresés érkezett, miszerint szívesen igénybe vennék a kongresszus programjaira a rövidesen lejáró kedvezményes regisztrációs lehetőséget, de inkább még egy kicsit várnak a jegyvásárlással a koronavírus okozta megbetegedések terjedése miatt.
A kongresszus szervezői ezért úgy döntöttek, hogy április 30-ig meghosszabbítják a világeseményre szóló kedvezményes jegyek igénylésének lehetőségét.
A programok többsége – nyitó szentmise a Puskás Arénában, szombati szentmise a Kossuth téren, utána a körmenet, a fiataloknak szóló Forráspont, valamint a záró szentmise a Hősök terén – ingyenesen látogatható, de érdemes időben regisztrálni ezekre is. A Hungexpón szeptember 14-től szentmisékkel, előadásokkal, tanúságtételekkel várják az érdeklődőket. Ezekre a programokra belépőjegyet kell váltani.
Április 30-ig, 7200 forintba kerül a teljes hétre szóló jegy, ami tartalmazza: a Hungexpón a programokon a részvételt, ebédet öt napra, a zarándokcsomagot, a program- és liturgikus füzetet, térképet valamint nyolc napra érvényes közlekedési jegyet a BKK járataira.
Az április 30. előtt regisztrálóknak lehetősége van arra is, hogy 4800 forintért három egymást követő napra vegyenek jegyet a kongresszusra. Ez magába foglalja a belépést a Hungexpóra, 3 ebédet, valamint 3 napra szóló közlekedési jegyet. Aki csak egyetlen napra tud kilátogatni, az a kedvezményes időszakban 2000 forintért válthat napi belépőt, amely az ebédre és a programokon való részvételre jogosít.

Felhívás: A koronavírus terjedésének megelőzése, valamint a saját és embertársaink egészsége érdekében a következőkre érdemes odafigyelni: Gyakran mosson kezet! Kerülje az érintkezést a felső légúti megbetegedésben szenvedőkkel! Kerülje az orr, szem és száj érintését mosatlan kézzel! Köhögés vagy tüsszentés esetén takarja el orrát, száját! Orvosi ajánlás nélkül ne szedjen influenza elleni gyógyszert, antibiotikumot! Tisztítsa a felületeket alkoholos vagy klóros fertőtlenítővel! Csak akkor használjon egészségügyi maszkot, ha betegnek érzi magát vagy beteg emberek környezetében tartózkodik!
Ha a fertőzésre jellemző tüneteket észlel magán: magas láz, száraz köhögés, légszomj hívja a 112-es számot, semmiképp ne menjen be az orvosi rendelőbe.
Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy minden esetben tartsa be a kormány által elrendelt óvintézkedéseket!

Telefonos szeretetszolgálat
A Solidaris Egyesület által működtetett telefonos szeretetszolgálat a koronavírus terjedése, valamint az állami óvintézkedések bevezetése miatt a hét minden napjára kiterjeszti tevékenységét.
Saját anyanyelven, szakszerű tájékoztatással, nagyon indokolt esetekben akár személyes jelenléttel is a bajban lévők mellé állnak.
Az Önkéntesek hétfőtől-péntekig délután 3 és este 8 óra között fogadják a beérkező telefonhívásokat a 0265-555555-es számon egészen a rendkívüli helyzet feloldásáig!

Húsvéti rajzpályázat
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány idén is meghirdeti húsvéti rajzpályázatát, amely általános iskolás gyerekeknek szól (előkészítő osztályostól VIII. osztályig).
A 2020-as téma a keresztút 13. állomása, amely az egyik legmegrendítőbb állomás: „Jézus testét leveszik a keresztről, s anyja ölébe helyezik.” Olyan egyedi alkotásokat várnak, amelyek a színekkel, árnyákokkal, fényekkel ragadják meg ennek a pillanatnak a fennköltségét és szomorúságát egyaránt. Az A4-es nagyságú lapra készített alkotásokat március 23-ig várják az alapítvány címére.

Időjárás: A mai napon ismét sokfelé fagyos a reggel. Napközben száraz, túlnyomóan napos idő várható, de átmenetileg délen felhős lesz az ég, itt csapadékra is kell számítani. A szél többfelé élénk, erős lesz. Napközben 6 és 12 fok közé melegszik a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2020. március 16.

About the author

majoros gabriella