2020. március 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Telefonos szeretetszolgálat A Solidaris Egyesület által működtetett telefonos szeretetszolgálat a koronavírus terjedése, valamint az állami óvintézkedések bevezetése miatt a hét minden napjára kiterjeszti tevékenységét. Saját anyanyelven, szakszerű tájékoztatással, nagyon indokolt esetekben akár személyes jelenléttel is a bajban lévők mellé állnak. Az Önkéntesek hétfőtől-péntekig délután 3 és este 8 óra között fogadják a beérkező telefonhívásokat a 0265-555555-es számon egészen a rendkívüli helyzet feloldásáig!

Szentmiseközvetítés a járvány idején A zárt térben szervezett események maximális résztvevői létszámával kapcsolatos hatósági döntést tiszteletben tartva, a Romániai Püspöki Konferencia (CER) javasolja a szentmisék számának növelését a hívek kisebb csoportokba történő eloszlása érdekében, vagy a szabadtéri szentmisék bemutatását. Ugyanakkor, azok számára, akik személyesen nem vehetnek részt szentmisén, első sorban a beteg vagy idősebb testvéreknek ajánlják, hogy kapcsolódjanak be a különböző templomokból – napi szinten – élő adásban közvetített szentmisékbe. Az Erdélyi Mária Rádió, a rendkivüli helyzetre való tekintettel naponta két szentmisét fog közvetíteni, ezen a héten hétfőtől szombatig reggel 8 órától a nagyváradi stúdió kápolnájából és délután 5 órakor a nagyváradi Szent József templomból. Vasárnap szintén két szentmisét hallhatnak. További élő szentmise közvetítésekről a romkat.ro oldalon olvashatnak.

Ima Olaszországért Az olasz egyház rózsafűzér imára hív minden családot, és keresztény felekezetet március 19-én, Szent József ünnepén este 9 órától (román idő szerint 10 órától). Imában kérjük a Szent Család védelmezőjének közbenjárását a jelenlegi kritikus helyzet mielőbbi megszűnéséért, a betegekért, orvosokért, ápolokért, családjainkért és az egész világért. Kérik, hogy a közös ima idején gyújtsunk meg otthonainkban egy gyertyát és tegyünk ki ablakainkba egy fehér kendőt. Az olasz TV2000 élő adásban közvetíti az imádságot. 24 óra az Úrért „Misericordia et misera” kezdetű apostoli levelében Szentatyánk, Ferenc pápa arra buzdít, hogy az irgalmasság rendkívüli Szentévében tapasztalt gyümölcsök nyomán – a helyi lehetőségek figyelembe-vételével – folytassuk a 24 órát az Úrnak elnevezésű kezdeményezést. Ennek keretében szentségimádások, imaórák, bűnbánati liturgiák és hosszabb időtartamú gyónási alkalmak lesznek a négy egyházmegye különböző templomaiban. Az ájtatosságba a Mária Rádió is bekapcsolódik. Március 20-án, pénteken este 10 órától szombat reggel fél hétig a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomból éjszakai virrasztást közvetítünk.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban „Istenem, értesd meg velem a fájdalom katekézisét” címmel Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános tart lelkigyakorlatot március 27-29. között. Ezt a lelki programot azoknak ajánlják, akik a közelmúltban vagy még korábban veszítették el házastársukat, gyermeküket, szüleiket vagy más veszteség szomorítja el. Előzetes bejelentkezés szükséges március 23-ig. Érdeklődni és bejelentkezni a 0266-210537 vagy a 0755-489743-as telefonszámok egyikén lehet.

Mária maraton A Mária Út kerékpáros zarándoklatot szervez a csíksomlyói búcsúra  Főcze Bonaventura ferences atya lelki vezetésével. A zarándoklat Budapestről indul május 21-én és május 29-én érkeznek meg Csíksomlyóra. További információk a mariaut.hu oldalon olvashatóak.

Időjárás: Észak-Európából sarki eredetű légtömeg érkezett térségünkbe, ez okozta a lehűlést. Ma napos idő várható, fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, csapadék csupán keleten várható. A légmozgás mindenhol mérséklődik. A fagyos reggel után, a legmagasabb hőmérséklet 10 és 14 fok között alakul.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán parajdi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Pánik helyett ima A 777 blog közös imára hív mindenkit: A 21. század legnagyobb kihívása előtt áll az emberiség ezekben a hónapokban. Hisszük, hogy a közös imának ereje van, keresztényként pedig komoly a felelősségünk. Ezért arra hívnak mindenkit, hogy csatlakozzon az imalánchoz, amelyben a bajba jutott emberekért, az őket ápoló orvosokért, valamint a közös jövőnkért fohászkodunk. Az imához a 777blog.hu oldalon keresztül lehet csatlakozni.

Szent József búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében a segesvári egyházközség triduummal készül a Szent József búcsúra. Március 16-18. között, délután 5 órakor kezdődnek a lelkigyakorlatos szentmisék. Az ünnepi szentmisét csütörtökön, március 19-én délelőtt 10 és délután 5 órától mutatják be. A triduum és a búcsú szónoka Gál István-Attila fogarasi plébános. Csíkszeredában, a Szent József tiszteletére felszentelt püspöki kápolnában március 19-én, csütörtökön délután 4 órától tartják a búcsúünnepet. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, szónoka pedig Tamás Huba, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség plébánosa. A temesvári egyházmegyében a Temesvár-újkissodai római katolikus közösség március 19-én, csütörtökön ünnepli a templombúcsút. Jäger Béla helyi plébános meghívására az ünnepi szentmisét délután 5 órakor Pál József Csaba megyés püspök celebrálja.

Húsvéti rajzpályázat A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány idén is meghirdeti húsvéti rajzpályázatát, amely általános iskolás gyerekeknek szól (előkészítő osztályostól VIII. osztályig). A 2020-as téma a keresztút 13. állomása, amely az egyik legmegrendítőbb állomás: „Jézus testét leveszik a keresztről, s anyja ölébe helyezik.” Olyan egyedi alkotásokat várnak, amelyek a színekkel, árnyákokkal, fényekkel ragadják meg ennek a pillanatnak a fennköltségét és szomorúságát egyaránt. Az A4-es nagyságú lapra készített alkotásokat március 23-ig várják az alapítvány címére.

Ífjúsági zenecsoportok találkozója A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség szervezésében idén is találkoznak az ifjúsági zenecsoportok április 16-18 között a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumában. A Resurrexit-en résztvevő együttesek, érdeklődő tehetséges fiatalok egy rövid időre egyetlen zenekarrá válnak. Hívják a fiatalokat arra, hogy együtt kapcsolódjanak be a húsvéti örömünnepbe! Irgalmasság vasárnapjának előestéjén,április 18-án az este 7 órakor kezdődő szentmisén, közösen zenélnek és énekelnek a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának dísztermében.

Felhívás: A koronavírus terjedésének megelőzése, valamint a saját és embertársaink egészsége érdekében a következőkre érdemes odafigyelni: Gyakran mosson kezet! Kerülje az érintkezést a felső légúti megbetegedésben szenvedőkkel! Kerülje az orr, szem és száj érintését mosatlan kézzel! Köhögés vagy tüsszentés esetén takarja el orrát, száját! Orvosi ajánlás nélkül ne szedjen influenza elleni gyógyszert, antibiotikumot! Tisztítsa a felületeket alkoholos vagy klóros fertőtlenítővel! Csak akkor használjon egészségügyi maszkot, ha betegnek érzi magát vagy beteg emberek környezetében tartózkodik! Ha a fertőzésre jellemző tüneteket észlel magán: magas láz, száraz köhögés, légszomj hívja a 112-es számot, semmiképp ne menjen be az orvosi rendelőbe. Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy minden esetben tartsa be a kormány által elrendelt óvintézkedéseket!

Időjárás: Észak-Európából sarki eredetű légtömeg érkezett térségünkbe, ez okozta a lehűlést. Ma napos idő várható, fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, csapadék csupán keleten várható. A légmozgás mindenhol mérséklődik. A fagyos reggel után, a legmagasabb hőmérséklet 10 és 14 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2020. március 17.

About the author

Majoros Gabriella