2020. március 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Elkezdődik a székesegyház orgonájának szétbontása
Miután Böcskei László nagyváradi megyéspüspök és a Vox Humana kft. képviselője, Bartis Szabolcs, orgonaépítő február 6-án aláírta a székesegyház orgonája felújításának feltételeit rögzítő szolgáltatási szerződést, március 10-én, kedden elkezdődik az orgona szétszerelése és elszállítása. Az orgona javítására és bővítésére a szerződésben a felek 20 hónapos megvalósítási időben egyeztek meg.

Hogyan és miért betegszünk meg?
A Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezet ingyenes előadást szervez holnap este 6 órától, melynek témája a különböző fertőzések, bakteriális vagy vírusos megbetegedések, az ezekkel kapcsolatos hitek, tévhitek, illetve, hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében.
Előadó Nagy Réka a sepsiszentgyörgyi Megyei Sürgősségi Kórház Fertőző osztályán dolgozó szakorvos.
Helyszín a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat új előadó terme.

Szentlélek-szeminárium Kárásztelken
Újabb Élet a Lélekben szeminárium indul, ez alkalommal Kárásztelken. Szeretettel várnak mindenkit, akik vágynak jobban megismerni Istent, megtapasztalni az Ő szeretetét és a Szentlélek életet megújító erejét. A 10 héten át tartó szemináriumot, szerdán esténként este 6 és 8 óra között tartják. Jelentkezni a helyi plébánosnál lehet a 0764-004913-es telefonszámon.

Nagyböjti csendmeditáció
A Szociális Testvérek Társaságának erdélyi kerülete szeretettel várja Kolozsváron mindazokat, akik a nagyváros forgatagában is csendre, Isten jelenlétére vágynak. A nagyböjti csendmeditációkat csütörtökönként délután 5 és este fél 7 között tartják a Boldog Sára-teremben (Szentegyház utca 7.). Egy-egy alaklom rövid bevezető után kétszer 25 perc csendes imából áll. További információk Farmati Anna szociális testvérnél a 0743-159629-es telefonszámon.

Könyvbemutató Nagyváradon
Március 13-én, pénteken délután 5 órakor a püspöki palota dísztermében Szent László királyról szóló konferencia keretében mutatják be Jánó Mihály Szent László a hitvalló lovagkirály – A Szent László-legendák falképei a székelyföldi templomokban című kiadványát. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Bibliakurzus Temesváron
A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostor János evangéliumáról szervezett bibliakurzusának utolsó előadására kerül sor március 14-én, szombaton délelőtt 10 és délután 4 óra között. Részvételi díj 30 lej. A kurzust dr. Imogen Tietze referens vezeti. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail címen, vagy telefonon a 0723-523369 számon.

Húsvéti rajzpályázat
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány idén is meghirdeti húsvéti rajzpályázatát, amely általános iskolás gyerekeknek szól (előkészítő osztályostól VIII. osztályig).
A 2020-as téma a keresztút 13. állomása, amely az egyik legmegrendítőbb állomás: „Jézus testét leveszik a keresztről, s anyja ölébe helyezik.” Olyan egyedi alkotásokat várnak, amelyek a színekkel, árnyákokkal, fényekkel ragadják meg ennek a pillanatnak a fennköltségét és szomorúságát egyaránt.
Az A4-es nagyságú lapra készített alkotásokat március 23-ig várják.

Lelkigyakorlatos hétvége
„A te igéd lámpás lábam előtt ” mottóval tartanak lelkigyakorlatos hétvégét március 27-29 között Csíkszentdomokoson. Azokat várják, akik szeretnének döntéseikre imában rátekinteni a szentignáci lelkiség segítségével. Kísérők Darvas Piroska és Kedves Rita segítőnővérek.
Jelentkezni lehet március 20-ig, a 0743-753494-es telefonszámon, vagy a darvas.piroska@yahoo.com címen.

Motoros zarándoklat Częstochowába
A motoros testvérek ebben az esztendőben is részt vesznek az évadnyitó motoros zarándoklaton Częstochowában, április 5-én, Virágvasárnap a 12 órakor kezdődő szentmise keretében. Ez alkalommal megtekintik Wadowicében, Szent II. János Pál pápa szülői házában kialakított múzeumot. Erdélyből a csoport április 3-án, pénteken reggel 8 órakor indul a Tolvajos tetőtől (Hármaskereszt). Visszaérkezés április 7-én, kedden. Bővebb információ a www.palosrend.hu honlapon olvasható. Jelentkezni lehet Bátor Botond pálos atyánál a 0742-599559-es telefonszámon vagy a palosbotond@gmail.com címen.

Időjárás: Ma napos és felhős időszakok váltakoznak majd. Csapadékra továbbra is kell számítani. Élénk néhol erős lehet az északi-északnyugati szél. Délután 7-11 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán székelyszenttamási templom tartanak örökös szentségimádási napot.  Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

NEK tájékoztató
Március 10-én, kedden este 6 órakor az Eucharisztikus Világkongresszus magyarországi képviselői tartanak tájékoztatót a kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomban.
Sepsiszentgyörgyön a Szent József templomban, március 14-én, pénteken, az esti 6 órás szentmisét Böjte Csaba ferences atya végzi.
Szentmise után a jelenlevő magyarországi megbízottal ismertetik az Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos tudnivalókat, az utazás lehetőségeit. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Koronagyűlés Nagyváradon
Március 12-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor a székesegyházban tartandó szentségimádással veszi kezdetét az idei első koronagyűlés (papi továbbképző). Ebből az alkalomból Nagyváradra érkezik az egyházmegye papsága, hogy közös továbbképzőn vegyen részt a püspöki székvárosban. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében szervezendő koronagyűlés előadója Ft. Blanckenstein Miklós, a budapest-esztergomi főegyházmegye pasztorális helynöke.

Rendhagyó irodalmi előadás
A Tomcsa Sándor Színház harmadik alkalommal készül március 15-re ünnepi műsorral, amelyben ezúttal a márciusi ifjak elszántságát, bátorságát és kitartását kívánják bemutatni egy koncert jellegű szabadtéri előadás keretében. Petőfi Sándor útját végigjárva, az ő verseit, illetve kortárs költeményeket és slamszöveget felhasználva az 1848-49-es események, a forradalom és a szabadságharc hangulatát fogják életre kelteni. Rendhagyó zenés irodalmi óra ez a produkció, amelyben arra is keresik a választ, hogy hol találkozik a márciusi ifjak szellemisége a mai fiatalok életvitelével.
Az előadás március 15-én, vasárnap délután 6 órakor kezdődik a székelyudvarhelyi Márton Áron téren.

Zarándokszemmel a nagyvilágban
A 21. század embere különös módon viszonyul az Isten alkotta világhoz: sokszor érzéketlen annak romlásával, pusztulásával szemben, miközben egyre jobban szomjazza nyugalmat, enyhet, felüdülést adó értékeit. Szerencsére a világnak vannak még olyan távoli sarkai, ahová elmehetünk élni tanulni. Nem biztos, hogy erős, gazdag, csillogó-villogó országok ezek, a népük azonban még ismer, még nem felejtett el valamit, a létezés tiszta, egyszerű örömét, ami Isten gyermekeinek sajátja. Ezek közé a helyek közé tartozik Madagaszkár szigete, ahová egy filmvetítéssel egybekötött előadás keretében tehetünk néhány órás látogatást.
Az előadás március 19-én, este fél 7 órakor kezdődik, a kolozsvári Györkös Mányi Albert emlékházban.

Nagyböjti ifjúsági lelkinapok
,,Mit dobjunk ki és mit ne az életünkből!?” mottóval szerveznek lelkinapot a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánián március 21-én, szombaton délelőtt fél 10 órától, Meghívott előadó Kovács Zsolt plébános.
„Nézd, a tenyeremre rajzoltalak” mottóval március 21-én, szombaton délelőtt 10 és délután 5 óra között a schönstatti Mária-nővérek temesvári közösségi házában lelkinapot szerveznek 9 évet betöltött lányoknak. A programban ismerkedés, énektanulás, nagyböjti katekézis, húsvéti gyertya készítés és keresztúti ájtatosság szerepel. Részvételi díj: 15 lej. Jelentkezni lehet március 18-ig.

Örömhétfő Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály plébánia játékos foglalkozásra, közös kalandra hívja a gyerekeket, fiatalokat április 6-án. A hagyományos közös kalandot a Manréza Lelkigyakorlatos Központban tartják. A program első sorban a plébániai hittanórákon részt vevő 0-8. osztályos gyerekeknek és fiataloknak szól.
A program délelőtt 10 órakor kezdődik és délután 4 órakor szentmisével zárul, amire a szülőket is szeretettel várják. Jelentkezni március 15-én, délután 5 óráig lehet a szentmihalykolozsvar.ro oldalon.

Időjárás: Ma napos és felhős időszakok váltakoznak majd. Csapadékra továbbra is kell számítani. Élénk néhol erős lehet az északi-északnyugati szél. Délután 7-11 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2020. március 10.

About the author

majoros gabriella