2020. november 02. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán   a kézdivásárhelyi Szentháromság-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Requiem Temesváron
Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából ma reggel 8 órai kezdettel Pál József Csaba temesvári megyéspüspök rekviemet celebrál a Szent Katalin templomban az egyházmegye elhunyt főpásztorai, lelkipásztorai és hívek lelki üdvéért. Ugyanezen a napon este 6 órakor a Főpásztor a Püspökség udvarán mutat be megemlékező szentmisét az elhunytakért.

Szeretetszolgálat Erdélyben
A Verbum kiadó gondozásában megjelent a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését mutatja be.
A könyvet a gyergyóremetei templomban november 4-én, szerdán délután 5 órakor mutatják be.
November 8-án, vasárnap a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise után a szárhegyi plébániatemplomban lesz a könyvbemutató.
A gyergyószentmiklósi Szent István-plébániatemplomban szintén november 8-án, vasárnap az este 6 órakor kezdődő szentmise után bemutatják be a könyvet.

Szent Imre napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Marosvásárhelyen, Márton Áron erdélyi püspök halálának 40. évfordulóján, a Szent Imre plébániatemplom felszentelésének 48. évében a templomot szentelő püspöknek egészalakos üvegablakkal állítanak emléket. Az üvegfestményt, november 5-én, csütörtökön, az este 6 órakor kezdődő búcsús szentmise keretében a főcelebráns, Oláh Dénes, marosvásárhelyi főesperes-plébános áldja meg.
A gelencei egyházközségnek két temploma van: a 13. század közepén épült Szent Imrének szentelt műemlék templom, és a rohamosan növekvő lélekszám miatt szükségessé vált nagyobb templom, amelyet 1853–1899 között építettek. A búcsút november 5-én, csütörtökön tartják. A műemléktemplomban reggel fél 9 órakor kezdődik a szentmise. A nagytemplomban délelőtt 11 órakor az ünnepi búcsús szentmise főcelebránsa Kerekes László segédpüspök lesz.

Keresztény ünnepek – fotópályázat
A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány fotópályázat-sorozatot írt ki, „KÁMME Fotóműhely” címmel határon túli fotósok számára.
Az alapítvány célja a Kárpát-medence keresztény értékeinek megőrzése, bemutatása, a magyar nemzeti egység elősegítése, a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészek támogatása.
Pályázatot nyújthat be minden 18. életévét betöltött, határon túli magyar hivatásos és amatőr fotós, a következő keresztény ünnepekhez kapcsolódó négy kategóriában: első kategória Mindenszentek – Halottak napja – Advent, második  Karácsony, harmadik  Húsvét és negyedik pedig a Pünkösd.
A pályázat további részleteiről a http://kamme.keesz.hu/ oldalon olvashatnak, a jelentkezési lapot is itt tölthetik ki az érdeklődők.

Időjárás: Ma a felhős, borongós időben több helyen alakulhat ki gyenge eső, de napsütésre is lehet számítani, legfőképp keleten. Mérsékelt lesz a déli-délnyugati szél. Délután 8 és 16 fok között alakulnak a maximumok.

MRE Hírszolgálat, 2020. november 02.

 

About the author

majoros gabriella