2020. november 09. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Márton napi búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében Dicsőszentmártonban november 11-én, szerdán délután 5 órától mutatják be a búcsús szentmisét. Az ünnepi szentbeszédet Ágoston Ferenc segesvári plébános tartja. Szentkatolna filiájában, Kézdimartonfalván, a Szent Márton-búcsús szentmisét november 15-én, vasárnap déli 12 órakor ünneplik. A csíkszentmártoni egyházközségben a templombúcsút november 15-én, vasárnap délután fél 1 órakor tartják. Az ünnep szónoka Veres Stelian főegyházmegyei vagyonkezelő Gyulafehérvárról. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti. Homoródszentmártonban november 15-én, vasárnap délután 3 órától kezdődik a búcsús szentmise.

Anya-lánya lelkinap Törekedjetek rá, hogy a béke kötelékével fenntartsátok a Lélek egységét.”ennek a mottónak a jegyében hívják, várjuk az édesanyákat lányaikkal együtt egy online lelkinapra november 14-én, szombaton délelőtt fél 10 és délután 4 óra között. A találkozás jó alkalom lehet arra, hogy szorosabbra fűzzék kapcsolatukat, kifejezve egymás iránti hálájukat, valamint terítékre kerülhetnek olyan dolgok is, amire a hétköznapok rohanásában nincs lehetőség. Olyan édesanya-lánya párosok jelentkezését várják, akiknél a lányok már elmúltak 14 évesek, de nem idősebbek 23 évesnél. Jelentkezni a család.ro oldalon található űrlap kitöltésével lehet. Szükség esetén információ a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen, vagy a 0743152008-as telefonszámon kapható.

Élelmiszergyűjtés A Szegények Világnapja alkalmából november 15-én, vasárnap a Temesvár III. Erzsébetvárosi Római Katolikus Plébánia a helyi templomban bemutatott szentmisék keretében tartós élelmiszerek gyűjtését kezdeményezi, amelyekkel a hajléktalanoknak éjszakai menedéket nyújtó P. Jordan Házat, valamint a temesvári plébániákhoz tartozó rászoruló családokat szeretnék támogatni.

Világméretű szentségimádás A 2021 szeptemberében tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Krisztus Király ünnepének előestéjén, november 21-én világméretű szentségimádást tartanak több országban, így Románia-szerte is. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezői arra kérik a közösségeket, hogy minél nagyobb számban csatlakozzanak, és dicsőítsék Jézus Krisztust. Csatlakozni a corpusdomini.iec2020.hu oldalon lehet.

Időjárás: Ma az ország legnagyobb részén borongós, ködös idő várható, mely helyenként lassan oszlik fel. Ezeken a tájakon ködszitálás is előfordulhat. Északkeleten felszakad a rétegfelhőzet, és kisüthet rövid időre a nap. A légmozgás nem lesz jelentős. A hűvös hajnalt követően, napközben 9-16 fok közötti maximumokra kell számítani.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gelencei plébániatemplomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Elhunyt a legidősebb erdélyi ferences, Márk József atya Csíksomlyón A Kisebb Testvérek Szent István Királyról nevezett Erdélyi Rendtartománya közölte, hogy Márk Vince P. József OFM életének 94., szerzetességének 66., papságának 63. évében, 2020. november 6-án, szentségekkel megerősítve elhunyt. P. József 1927. szeptember 28-án született Csíkszenttamáson, 1946. szeptember 1-jén Mikházán öltötte magára Szent Ferenc ruháját a Kisebb Testvérek Rendjének Erdélyi Rendtartományában, 1957. november 24-én Gyulafehérváron szentelték pappá. Lelkipásztorként tevékenykedett Széken, Désen és filiáiban, Zágonban. 1969-től a Csíksomlyói Segítő Szűz szentélyében szolgált, amelyet mindig nagy kegyelemnek és ajándéknak tartott mint házfőnök, templomigazgató, a kolostor és a kegyhely történetírója. Nagyban hozzájárult a csíksomlyói pünkösdszombati fogadalmi nagybúcsú újraszervezéséhez az 1990-es éveket követően. A Csíksomlyói Segítő Szűz tiszteletére több éneket szerzett, valamint több búcsús énekhez írt orgonakíséretet, számos írása jelent meg a kegyhellyel kapcsolatosan. Idős korában sokak által keresett gyóntató és lelkivezető volt, erejéhez mérten a legutolsó időszakig fáradozott a lelkek üdvösségén, és az örök életbe vetett hittel készült az Úr Jézussal való találkozásra, akit életében kitartóan szolgált. Temetése 2020. november 9-én, hétfőn 13 órakor a csíksomlyói kegytemplomban tartott engesztelő szentmiseáldozat bemutatása után a kegytemplom kriptájában lesz. Az örök világosság fényeskedjék neki!

Szent Márton-napi búcsú Dicsőszentmártonban november 11-én, szerdán délután 5 órától mutatják be a Szent Márton-napi búcsús szentmisét. Az ünnepi szentbeszédet Ágoston Ferenc segesvári plébános tartja.

Könyvbemutató Háromkúton A háromkúti templomban november 12-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor bemutatják a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötetet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését mutatja be. A könyvet a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában Balázs Katalin írta, szerkesztette; grafikai arculatát Sárkány Noémi tervezte.

Online házasságerősítő A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkacsoport online házasságerősítő sorozatot tart november 12.-én, november 26.-án és december 10.-én este 8 órától. A csütörtök esti alkalmakra elsősorban azoknak a házaspároknak a jelentkezését várják, akik vágynak ugyan arra, hogy egy családos közösség tagjai legyenek, de abban a helységben, ahol élnek, erre most nincs lehetőségük. A három alkalomból álló sorozat legfőbb célkitűzése a házastársi egység megerősítése. A résztvevők egy témát felvezető tanításra, páros- és kiscsoportos beszélgetésre, tanúságtételre, közös imára számíthatnak, de lesz néhány meglepetés is. Az első találkozó mottója: „A háromágú kötél nem szakad el egyhamar.” (Préd 4,12) Regisztrálni a csalad.ro oldalon lehet november 10.-ig. A regisztráció feltétele a teljes sorozaton való részvétel!

Időjárás: Ma az ország legnagyobb részén borongós, ködös idő várható, mely helyenként lassan oszlik fel. Ezeken a tájakon ködszitálás is előfordulhat. Északkeleten felszakad a rétegfelhőzet, és kisüthet rövid időre a nap. A légmozgás nem lesz jelentős. A hűvös hajnalt követően, napközben 9-16 fok közötti maximumokra kell számítani.

MRE Hírszolgálat, 2020. november 09.

About the author

Majoros Gabriella